Proč je vitamín C důležitější, než jste si mysleli

Vitamín C patří mezi základní vitamíny nezbytné pro správné fungování celého organismu, zároveň jde o silný antioxidant. Tělo si ho ale nedokáže samo vyrobit, ani se jím zásobit, proto je důležité céčko denně doplňovat. Zjistěte víc o jeho funkcích, nejlepších zdrojích, doporučené denní dávce nebo o zdravotních komplikacích doprovázejících jeho deficit. I když je vitamín C jedním z nejznámějších a nejčastěji diskutovaných vitamínů, stále má čím překvapit.

 

Ovoce a zelenina bohatá na vitamín C na světlém pozadí

 

Vitamín, který známe od roku 1928 aneb něco málo z historie 

Chemicky byl vitamín C poprvé izolován v roce 1928 maďarským biochemikem, laureátem Nobelovy ceny, Albertem Szent-Györgyim pod názvem kyselina hexuronová. O čtyři roky později dokázal Charles Glen King z Pittsburské univerzity, že se jedná o stejnou chemickou látku, jakou najdeme například i v ovoci. Jako první vitamín C synteticky připravil v roce 1937 Sir Walter Norman Haworth z Birminghamské univerzity díky znalosti přesné chemické struktury

Funkce vitamínu C – nezbytný pro svaly, kosti, cévy i správnou činnost nervového systému

Vitamín C je velmi důležitý pro:

  • stavbu kostí
  • funkci cév, svalů, šlach
  • pružnost pokožky
  • činnost nervového systému
  • ochranu buněk před oxidativním stresem
  • snížení únavy a vyčerpání
  • podporu energetického metabolismu
  • vstřebávání železa (především z rostlin)
  • správné fungování imunitního systému

Lze tedy prohlásit, že vitamín C udržuje celkové zdraví, vitalitu a mnoho životních funkcí. Podílí se i na tvorbě hormonů, dýchání ve tkáních a u dětí je obzvlášť důležitý při nedostatečné stavbě kostí a pomalém vývinu zubů.

Konzumujte každý den citrusové plody, mango, špenát nebo rajčata

U většiny čerstvého, tepelně neupraveného ovoce můžeme počítat s tím, že obsahuje nezanedbatelné množství vitamínu C. Mezi skvělé zdroje patří jmenovitě šípky, citrusové plody, rakytník, goji (kustovnice), ananas, mango nebo bobulovité ovoce. Pozadu ale nezůstává ani zelenina, zvlášť pokud je řeč o paprice, rajčeti, špenátu, hlávkovém salátu a listové zelenině jako takové. I to je tedy jeden z důvodů, proč je vhodné jíst ovoce a zeleninu pravidelně.

Ovoce/zelenina

Obsah vitamínu C
(mg/100 g)

Acerola 1678
Šípek 200
Černý rybíz 200
Růžičková kapusta 115
Kiwi 90
Brokolice 90
Červený rybíz 80
Papája 60
Pomeranč 50

 

Za dobrý zdroj vitamínu C můžeme považovat i naklíčená semínka nebo superpotraviny, zejména ty zelené jako je spirulina, chlorella nebo moringa.

 

Dvě sklenice se zeleným smoothie z listové zeleniny a okurky

 

Ničí teplo účinnost vitamínu C?

Vitamín C je rozpustný ve vodě a jako každá organická molekula je citlivý na teplo. Vlivem tepelné úpravy se tedy postupně ztrácí, a to ať už v průběhu vaření, sušení nebo ohřívání v mikrovlnné troubě. Nejšetrnějším způsobem tepelné úpravy je v tomto případě příprava v páře, ideální je ale jíst potraviny alespoň z části čerstvé, a zachovat tak co nejvyšší podíl céčka. Vitamín je kromě toho vysoce citlivý i na oxidaci a světlo.

Jaká je denní doporučená dávka vitamínu a kdo ji potřebuje navýšit

Doporučená denní dávka vitamínu C je podle lékařů 80–100 mg denně:

  • děti do 8 let: 40 mg
  • děti od 8 let: 50 mg
  • ženy: 60 mg 
  • muži a těhotné ženy: 80 mg
  • kojící ženy: 80–100 mg

Větší množství je  vhodné pro ty, kdo jsou unavení, přetížení nebo ve stresu, ale i pro aktivní sportovce, těhotné ženy a kojící matky. Silnější dávku vitamínu C využijete také v době chřipkové epidemie nebo při infekčním onemocnění. Pokud je průběh vážnější, denně lze užívat až 3 000 mg při krátkodobém a 2 000 mg při dlouhodobém užívání. 

Hladiny vitamínu C snižuje kouření, znečištění životního prostředí, užívání antibiotik tetracyklinu, ale i acylpyrinu a kortikosteroidů.

Zázračná třešeň acerola, která obsahuje 17x více céčka než citrón

Zásobu vitamínu C si organismus vytváří na jeden, maximálně dva dny. Tělo si totiž neumí vytvořit zásoby, jako u jiných vitamínů, a proto je třeba doplňovat ho každý den.

S tím vám může například pomoct i naše proteinové smoothie s vysokým podílem sušeného ovoce nebo zeleniny, které v každé porci obsahuje zmiňovanou denní doporučenou dávku přírodního vitamínu C (80 mg). Vitamín získáváme extrakcí z plodů aceroly, také známé jako tropická či karibská třešeň. Ta se považuje za jeden z nejkoncentrovanějších přírodních zdrojů vitamínů C vůbec a je například 17x účinnější než všem známý citrón. Pro porovnání: citrón obsahuje na 100 g cca 53 mg vitamínu, zatímco acerola až 1 700 mg vitamínu.

 

Kudrnatý chlapec s polovinami pomeranče místo očí na oranžovém pozadí

 

Jak se projevuje nedostatek vitamínu C – kurděje vám nehrozí, únava, žaludeční problémy nebo bolest svalů se ale můžou objevit

Při dlouhodobém a úplném nedostatku vitamínu (avitaminóza) se můžeme setkat s kurdějemi (skorbut). Pro kurděje je typická zvýšená krvácivost (dásní, nehtových lůžek, do svalů atp.), snížená imunita a špatná krvetvorba. Dnes registrujeme pouze vzácné případy ve velmi chudých oblastech rozvojových států, dříve ovšem šlo o poměrně běžný jev, který doprovázel nejen mořeplavce při jejich zámořských objevech, ale i běžné obyvatelstvo v průběhu tuhých zimních měsíců. Námořníci se tehdy léčili nápojem z octa, pomerančů, citrónu a mořské vody a jako prevence sloužila i naklíčená řeřicha.

S příznaky částečného deficitu vitamínu C (hypovitminóza) se setkáváme podstatně častěji a rozhodně není výjimkou. Mezi typické projevy řadíme únavu, žaludeční problémy, náchylnost k infekčním nemocem a depresím nebo slabost a bolest svalů.

Oproti tomu nadbytek vitamínu C je skutečně vzácný, což je způsobeno i tím, že jej lidské tělo nedokáže ukládat a většinou ho plně využije. Případný nadbytek pak pro tělo není škodlivý – zpracují ho ledviny a odchází z organismu močí, aniž by jej nějak poškodil.

Přírodní vs. syntetický vitamín C

Většinu vitamínu C je vhodné získávat z přirozené stravy, kde je vitamín lépe vstřebatelný a pro tělo vlastní.

Po doplňcích stravy s vitamínem C je vhodné sáhnout zejména na podzim, v zimě nebo při dlouhé nemoci a následné rekonvalescenci – tedy v situaci, kdy je tělo více oslabené. Syntetický vitamín C nese označení kyselina askorbová a je k dostání ve formě kapslí i prášku. Vzniká v laboratořích napodobením molekulární struktury vitamínů z jídla. Přestože z hlediska chemické struktury je shodný s přírodním, jeho působení bývá jiné. V přirozených zdrojích se totiž vitamíny vždy vyskytují společně s dalšími látkami, které zlepšují vstřebatelnost, využitelnost a zesilují jejich účinnost, což syntetický neumí.

 

smoothie_1860x700_cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení