Jak připravit svůj jídelníček na podzim

Co si představit pod pojmem ideální podzimní jídelníček? Měl by zahřát a zlepšit náladu, i když je venku zima a vítr, ale především dodat tělu potřebné živiny včetně vitamínů, minerálů a antioxidantů. Na podzim příroda přechází do útlumu, stejně tak i lidské tělo zklidňuje rytmus, shromažďuje zásoby a připravuje se na zimu. Přečtěte si, jak se změnám nejlépe přizpůsobit a jak podpořit své zdraví i na podzim.

 

Podzimní zátiší s jablky, hruškami, kořením, sklenicí medu a dýněmi

 

Podzimní počasí může přinést řadu zdravotních problémů

Větrné podzimní počasí může způsobovat sucho v krku, suchý kašel a nos, popraskané rty, svědivost, drsnou kůži i padání vlasů. Sucho často kromě plic ovlivňuje také párový orgán tlusté střevo, poměrně časté jsou proto i trávicí potíže, např. zácpa. Setkat se ale můžeme i s bolestmi kloubů a kostí.

Zdraví přitom neohrožují pouze fyzické problémy, pro podzim je typická i melancholie, úzkosti a špatná nálada, často vyvolaná nedostatkem slunečního záření a deficitem vitamínu D. Vyhněte se těmto nástrahám se správně zvolenými pokrmy.

Co jíst na podzim? Zkuste dlouze vařená a nasládlá jídla

Stravování podle ročních období je důležité pro podporu zdraví i vitální energie a podzimní jídelníček není žádnou výjimkou. Jak už jsme zmínili výše, jde o období sucha – proto je nutné pro regeneraci plic a tlustého střeva předcházet jejich vysušování. Vhodná je tedy především zvlhčující a vyživující strava, která podporuje tvorbu tělních tekutin, a energeticky bohatší potraviny.

Ideální je připravovat pokrmy dlouhým vařením a konzumovat nasládlá a sladkokyselá jídla, protože pomáhají zadržovat a uchovávat tekutiny. Pokud nemáte tělo zahleněné, proti vysušení plic chrání konzumace hub, ořechů, semínek, vajec nebo medu. Využijte také sezónní ovoce a zeleninu, které je lepší tepelně upravit. Čím víc tepla tělo přijme, tím lépe pro zažívání. Naopak vynechejte mléčné výrobky a citrusové plody, protože tělo ochlazují a to pak snáz nastydne.

Aby tělo stihlo nabytou energii z jídla uložit, je rovněž vhodné chodit dříve spát.

 

Celozrnný chléb s plátky jablek, medem a vlašskými ořechy

 

Nejlepší ingredience a suroviny do podzimního jídelníčku: Zázvor, česnek, med, zelí, ale i luštěniny, hrušky a jablka

Během podzimu a zimy je obzvlášť důležité vybírat si suroviny s vysokým obsahem vitamínů, minerálů a antioxidantů pro posílení zdraví a imunity. Tu podpoří také zmiňovaný delší čas vaření a vydatnější přísady, zatímco polévky, dušené maso a různé eintopfy (např. rýže nebo nudle s pečenou zeleninou) zase zajistí lepší trávení.

Mezi suroviny, které byste měli denně konzumovat, patří:

  • zázvor, česnek, cibule, křen
  • med
  • jáhly, rýže, pohanka, oves
  • luštěniny ochucené kysaným zelím, nakládanou kvašenou zeleninou, pórkem, květákem nebo kapustou
  • dýně, červená řepa, zelí, patizon, bílá ředkev, ředkev setá, pažitka
  • batáty, brambory
  • hrušky, jablka, hroznové víno
  • mořské řasy jako spirulina a chlorella
  • z masa krůta, králík, husa

S dostatečným příjmem často zmiňovaného vitamínu C vám může pomoct i naše řada přírodních proteinových smoothie s vysokým podílem sušeného ovoce a zeleniny a denní doporučenou dávkou vitamínu C v každé porci. Ten navíc získáme extrakcí z plodů tropické třešně aceroly, je tedy plně přírodní a pro tělo lépe vstřebatelný. 

Nebojte se v kuchyni použít výrazné koření

K podzimnímu vaření využijte i pikantní koření jako je cayenský pepř, černý pepř, chilli, kari, kurkuma, zázvor, křen, nové koření a anýz. To rozproudí energii v organismu a navíc je plné látek pro podporu imunity.

Z bylinek je vhodná bazalka, saturejka, estragon nebo majoránka, sáhnout můžete i po oreganu, tymiánu, rozmarýnu, mátě a šalvěji. 

Pokrmy se dají dochutit také kardamomem, skořicí, muškátovým oříškem, koriandrem a kmínem. Hodí se i aromatický bobkový list, hřebíček, hořčice, lékořice, či kopr.

TIP: Na podzim vás skvěle zahřeje i oblíbený nápoj známý jako zlaté mléko neboli kurkuma latte z mléka, medu, kurkumy, skořice a zázvoru. Recept najdete zde.

 

Na prkýnku nakrájená dýně, houby a kořenová zelenina

 

Podzimní detox připraví organismus na zimu

S přípravou na náročné zimní měsíce doprovázené teplotami pod nulou, tmavými dny i nedostatkem pohybu může pomoct komplexní detoxikační kúra, která zároveň funguje i jako prevence podzimní únavy. Zbaví tělo nahromaděných škodlivin, obnoví správné fungování organismu včetně zažívání a dodá energii.

Pokud nevíte, jak s detoxem začít, přinášíme tip v podobě Jitčina detoxu, programu na 21 dní. Příručka vás seznámí s podstatou očistné kúry, zasvětí do fungování organismu a představí speciální jídelníček i s recepty. Součástí jsou i vybrané produkty.

Tipy na podzimní recepty, které zahřejí a zasytí 

Pečená zelenina s bylinkami

Kouzlo tohoto jednoduchého receptu spočívá v tom, že ho můžete neustále obměňovat – s ohledem na své chuťové preference i úrodou. 

Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 200 °C a vybereme zeleninu, kterou budeme péct, např. batáty, brambory, mrkev, dýni, celer, pastinák, cibuli nebo třeba červenou řepu. Zeleninu omyjeme a nakrájíme na plátky nebo kostičky a rozložíme ji na pečicím papírem vyložený plech nebo dáme do remosky.

Zeleninu pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a dochutíme oblíbenými bylinkami, např. bazalkou, tymiánem, oreganem, česnekem a pečeme 20–30 minut dokud zelenina nezměkne. Můžeme podávat posypané sýrem nebo si připravit zálivku z medu, jablečného octa, oleje a hrubozrnné hořčice.

TIP: Zeleninu můžete i zlehka zkaramelizovat – stačí ji před pečením poprášit třtinovým cukrem. 

 

Dýňová polévka se semínky, česnekem a kysanou smetanou v modrém hlubokém talíři

 

Krémová dýňová polévka se zázvorem a proteinem

Co budete potřebovat?

Na polévku (3–4 porce):

500 g dýně hokkaido

45 g Fit-day protein premium natural

600 ml zeleninového vývaru

2 stroužky česneku

cibule

kousek čerstvého zázvoru

mrkev

olivový olej

sůl, pepř

Na dozdobení:

pražená slunečnicová semínka, kysaná smetana/krémové balsamico

 

Postup:

Dýni omyjeme, zbavíme semínek (ty si necháme stranou a v mezičase zlehka opražíme na pánvi) a nakrájíme na kostky. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, osmažíme nakrájenou cibuli, utřený česnek a osolíme, opepříme. Přidáme dýni, nakrájenou mrkev, nastrouhaný zázvor a orestujeme do poloměkka. Směs přesuneme do hrnce, přelejeme vývarem a vaříme do změknutí. Na závěr přidáme protein a ručním mixérem rozmixujeme dohladka. Hotovou polévku nalejeme do talířů a můžeme dozdobit praženými semínky slunečnice a lžičkou kysané smetany, nebo krémovým balsamicem.

Pokud se do receptu pustíte a budete na výsledek patřičně hrdí, nezapomeňte svůj kuchařský um zvěčnit a označit nás na Instagramu nebo použít hashtag #fitdayrecepty

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení