Lesní ovoce plné antioxidantů: Neobyčejně prospěšné a chutné
![](https://www.fit-day.cz/user/articles/images/lesn___ovoce_pln___antioxidant__.jpg)
Věděli jste, že jsou lesní plody jediným ryze původním druhem ovoce na našem území? Co je ale důležitější je skutečnost, že patří mezi vůbec nejzdravější potraviny, které si můžete dopřát. O tom ostatně svědčí i jejich zářivá barva, ta u ovoce a zeleniny indikuje vysoký obsah živin, zejména antioxidantů. I z tohoto důvodu se konzumace lesního ovoce doporučuje za součást protizánětlivého jídelníčku při prevenci i kontrole řady chronických onemocnění.
Kromě toho jsou lesní plody jednoduše lahodné, sladké či příjemně nakyslé a perfektní na snídani, sladký oběd, ale i dezert. I když se může zdát, že víc není třeba dodávat, protože maliny, ostružiny, jahody a borůvky stejně všichni milujeme, pojďme si o nich a jejich pozitivních účincích na lidský organismus říct ještě víc.
Nízký počet kalorií a spousta vitamínu C a vlákniny pro správné zažívání
Pokud odmítáte sladké s tím, že nechcete přibrat, můžete vsadit právě na lesní ovoce. Tak třeba 100 g malin (jedna hrst) obsahuje pouze 52 kcal, zatímco stejné množství jahod pouze 32 kcal. Je proto jasné, že žádné vyškrtávání z jídelníčku před zahájením diety se konat nemusí.
V barevných bobulovinách najdete také značné množství vitamínu C, ve zmiňované hrsti ostružin je ukryto až 35 % denní doporučené dávky (80 mg), z čehož vyplývá, že už tři hrsti plně pokryjí požadované množství. A jahod vám bude stačit dokonce jen jedna hrst! Vitamín C přitom není důležitý jen na podzim a v zimě, i když právě tehdy jeho důležitost přece jen zase o něco roste. Denní doporučenou dávku bychom měli přijmout jednoduše každý den. Vitamín totiž přispívá k:
- normální tvorbě kolagenu pro normální funkci kostí
- snížení míry únavy a vyčerpání
- ochraně buněk před oxidativním stresem
- normální funkci energetického metabolismu
- normální funkci imunitního systému
Veškeré lesní ovoce je také poměrně dobrým zdrojem minerálů, přičemž hodnoty u jednotlivých druhů jsou v tomto případě obdobné. Jde hlavně o mangan nebo železo.
V případě vlákniny, jak rozpustné, tak nerozpustné, se už bavíme o výborném zdroji. Právě rozpustná vláknina může pomoct s utlumením pocitu hladu a zvýšeným pocitem sytosti, protože zpomaluje proces trávení, respektive pohyb potravy trávicím traktem. Vysoký obsah vlákniny zároveň značí i nízký obsah stravitelných (čistých) sacharidů, a lesní ovoce je proto vhodné i pro jedince s cukrovkou, kteří můžou zařadit jednu porci do svého denního jídelníčku.
Ze zmiňované čtveřice ovoce jsou na vlákninu nejbohatší maliny (6,5 g vlákniny/100 g) a ostružiny (5,3 g vlákniny/100 g). Volte raději čerstvé ovoce než např. džusy, kde je obsah vlákniny zanedbatelný (nejvíc vlákniny se zpravidla ukrývá ve slupce a těsně pod ní).
Nejvyšší antioxidační hodnota společně s granátovým jablkem
Antioxidanty jsou cenné látky, nezbytné při boji s volnými radikály, nestabilními molekulami, které mohou při velkém množství způsobovat poškození buněk a oxidativní stres. Proto by každého měla automaticky potěšit zpráva, že v lesních plodech je těchto blahodárných látek opravdu požehnaně. Studie z roku 2008 (1) dokonce prokázala, že z běžně konzumovaného ovoce mají borůvky, maliny a ostružiny společně s granátový jablkem vůbec nejvyšší antioxidační aktivitu.
A jak přesně přírodní antioxidanty z lesního ovoce organismu prospívají? Kromě ochrany buněk a snižování oxidativního stresu můžou pomoct předcházet poškození DNA volnými radikály nebo také přispět ke snížení rizika výskytu nádorových onemocnění.
Pro zdravé srdce a správný krevní tlak
Na základě ověřených studií (např. 2 nebo 3), spojujeme drobné bobulovité ovoce jako jsou jahody nebo borůvky i s pozitivním vlivem na snižování hladiny LDL (špatného) cholesterolu v krvi. Právě vysoký LDL cholesterol je přitom považovaný za jeden z hlavních rizikových faktorů vzniku srdečních onemocnění.
Zejména borůvky pak nadchnou i příznivým vlivem na hladinu krevního tlaku, a to ve spojitosti s jejich antioxidačními vlastnostmi, kdy zlepšují pružnost stěn cév.
Další blahodárné účinky bobulovin – méně vrásek a zdravá střevní mikroflóra
Lesní plody:
- mají silné protizánětlivé účinky – můžou tak přispět v boji proti chronickému zánětu, který vzniká v důsledku zvýšeného stresu, nezdravého stravování a nedostatečné fyzické aktivity (a spojuje se s cukrovkou, srdečními chorobami, obezitou nebo jinými civilizačními onemocněními)
- podporují zdraví střevní mikroflóry díky podílu prebiotik a vlákniny
- pro obsah antixodiantů jako jsou antokyany, kyselina ellagová nebo resveratrol můžou snižovat riziko nádorových onemocnění
- eliminují vznik vrásek a chrání pleť před projevy stárnutí
I když jsme dosud nezmínili brusinky, samozřejmě mezi lesní bobuloviny patří a veškeré výše uvedené charakteristiky a pozitiva se na ně také vztahují. Kromě toho jim navíc patří ještě jedno prvenství. Mluvíme-li o zdraví močových cest, jsou to právě brusinky, které nás automaticky napadnou jako první. Studie z roku 2017 (4) prokázala, že u žen, které jsou k infekci močových cest náchylnější, bylo zjištěno, že pravidelná konzumace brusinek snižuje riziko infekcí o celých 26 %.
Jsou lesní plody opravdu pro každého aneb do jakého jídelníčku patří?
Pokud máte dojem, že jsou lesní plody, ať už čerstvé nebo mražené, synonymem pro zdraví a prospět můžou tím pádem každému, v podstatě máte pravdu. Jak bylo zmíněno hned v úvodu, rozhodně se nemusíte bát, že by se po malinách, borůvkách nebo jahodách nabíralo na váze, jsou nízkokalorické s nevelkým množstvím stravitelných sacharidů – skvěle se tedy hodí do celé řady diet, ať už máme na mysli paleo dietu nebo třeba středomořskou. Dokonce i lidé na ketogenní nebo nízkosacharidové (low carb) dietě se lesnímu ovoci nemusí vyhýbat (i když se tak často děje), obvykle je stačí konzumovat v rozumném množství a s ohledem na zbytek jídelníčku.
Před plody by se měly mít na pozoru jen dvě skupiny osob. Lidé, kteří na ně trpí alergií (nejčastěji jde o jahody) a ti, kdo se potýkají s poruchami trávení a drží proto dietu s nízkým obsahem vlákniny.
Máte chuť na smoothie s borůvkami a brusinkami nebo dáte přednost malinovému chia pudinku?
Patříte mezi milovníky lesního ovoce a náš článek vás potěšil? Pak vás možná potěší ještě víc, že ve Fit-day produktech najdete lesní ovoce v sušené i lyofilizované (mrazem sušené) podobě. V proteinovém smoothie long-life jsme nešetřili lyofilizovanými borůvkami a brusinkami, zatímco ve smoothie koktejlech jahoda-čokoláda nebo jahoda-vanilka najdete jahodový prášek ze sušených jahod. A pokud máte ze všeho nejradši maliny, radost vám určitě udělá proteinový mugcake čoko-malina nebo malinový chia pudink.
A pokud nevíte, co s čerstvým ovocem, nebo máte železnou zásobu v mrazáku, inspiraci najdete i v receptech na našem blogu. Doporučit můžeme třeba oblíbený recept na americký borůvkový koláč s bílým jogurtem nebo svěží jahodovo-ostružinovou smoothie bowl.