Doprava ZDARMA na objednávky nad 1200 Kč 📦

Recept na americký borůvkový koláč s bílým jogurtem

Protože je sezona borůvek v plném proudu, nastal ten pravý čas vytasit se s receptem na vláčný borůvkový koláč s jemnou jogurtovou náplní. I když čerstvé borůvky sluší dezertu nejlépe a dají chuti koláče naplno vyniknout, sáhnout můžete i po těch mražených. Na letní atmosféru tak můžete zavzpomínat i během sychravých dní.

V receptu na vás navíc nečíhá nic, co by mohlo ohrozit vaši figuru nebo zhatit tréninkový plán. Kromě borůvek budete potřebovat jen pár ingrediencí v podobě zdravějších alternativ jako je špaldová mouka, kokosový olej nebo javorový sirup a přidat můžete i svůj oblíbený protein. Koláč lze připravit také jako veganský, stačí nahradit řecký bílý jogurt jeho rostlinnou verzí (např. kokosový, ovesný, mandlový nebo sójový). Zkrátka chutný a jednoduchý recept, který si může bez výjimky dopřát každý.

Jsou borůvky nejzdravějším druhem ovoce?

To, že se borůvky napříč světem řadí mezi populární superpotraviny zřejmě nikoho nepřekvapí. Často se ale dokonce mluví o tom, že jsou tyto drobné lesní plody modré barvy vůbec nejzdravějším druhem ovoce. Proč? Důvodů je hned několik:

  • obsahují velké množství vitamínu C a železa
  • mají vysoký podíl antioxidantů
  • jsou nízkokalorické
  • napomáhají správnému prokrvování
  • zpomalují stárnutí mozkových buněk
  • posilují imunitní a cévní systém
  • odbourávají stres
  • regulují vysoký krevní tlak
  • posilují zdraví srdce
  • podporují dobrý zrak
  • mají pozitivní vliv na žaludeční potíže

 

Dílek borůvkového koláče na bílém talířku s lístkem meduňky

 

Recept na americký borůvkový koláč s bílým jogurtem

Ingredience:

Těsto:

140 g řeckého bílého jogurtu (lze nahradit rostlinným)

45 g Fit-day protein smoothie long-life (s obsahem lyofilizovaných borůvek a brusinek) 

160 g špaldové mouky

3 lžíce kokosového oleje

1 lžíce javorového sirupu

1 lžička vanilkového extraktu (nebo mleté vanilky)

špetka soli  

Náplň:

300 g rozmixovaných borůvek

80 g řeckého bílého jogurtu

2 lžíce javorového sirupu

+ 100 g borůvek na posypání koláče

 

Postup:

Nejprve si připravíme těsto na koláč. V míse vyšleháme jogurt s agávovým sirupem, vanilkovým extraktem a rozpuštěným kokosovým olejem. Pomalu vmícháváme proteinové smoothie, po částech přisypeme mouku a přidáme špetku soli. Těsto ručně prohněteme, zabalíme do potravinářské fólie a necháme odležet v lednici alespoň hodinu. 

Troubu předehřejeme na 180 °C. Připravíme koláčovou formu a pečlivě ji vymažeme kokosovým olejem. Těsto vtiskneme na dno formy a do okrajů, v několika místech opatrně propíchneme vidličkou a necháme péct cca 10 minut. 

Na náplň budeme potřebovat rozmixované borůvky, ke kterým následně přimícháme jogurt a med. Směs borůvek naneseme na koláč a posypeme čerstvými borůvkami. Koláč necháme péct dalších 10–20 minut a po vychladnutí podáváme. Můžeme dozdobit lístky meduňky.