Tento jednoduchý recept na americký borůvkový koláč bude dozajista slavit úspěch u celé vaší rodiny. Perfektně křehké těsto skrývá sladkou borůvkovou náplň zjemněnou jogurtem a medem. Jde tedy o ideální zdravé mlsání po náročném tréninku.
Celý koláč je navíc posypaný štědrým množstvím čerstvých borůvek, které jsou ceněné zejména pro své antioxidační účinky. O borůvkách je dále známo, že:
- jsou zdrojem energie
- napomáhají správnému prokrvování
- odbourávají stres
- upravují hladinu cukru v krvi
- mají pozitivní vliv na žaludeční potíže a průjem
- jsou jediným ovocem bez možných alergických projevů
Recept na borůvkový koláč
Ingredience:
Těsto:
140 g řeckého bílého jogurtu
45 g Fit-day smoothie long-life
80 g ovesné mouky
40 g mandlové mouky
40 g špaldové mouky
3 lžíce kokosového oleje
1 lžíce agávového sirupu
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli
Náplň:
200 g borůvek
80 g řeckého bílého jogurtu
1 lžíce medu
+ 300 g borůvek na posypání koláče
Postup:
Nejprve si připravíme těsto na koláč. V míse vyšleháme jogurt s agávovým sirupem, vanilkovým extraktem a rozpuštěným kokosovým olejem. Pomalu vmícháváme proteinové smoothie, ovesnou, mandlovou a špaldovou mouku a sůl. Těsto ručně prohněteme, zabalíme do potravinářské fólie a necháme odležet v lednici alespoň hodinu.
Troubu si předehřejeme na 180°C. Připravíme koláčovou formu a pečlivě ji vymažeme kokosovým olejem. Těsto vtiskneme na dno formy, v několika místech opatrně propíchneme vidličkou a necháme péct cca 10 minut.
Na náplň budeme potřebovat rozmixované borůvky, ke kterým následně přidáme jogurt a med. Borůvkovou směs rovnoměrně rozprostřeme po povrchu koláče a celý koláč posypeme zbývajícími borůvkami. Koláč necháme péct dalších 10-20 minut a po vychladnutí můžeme podávat. Lze dozdobit lístkem meduňky.