Co potřebujete vědět o kokosovém mléce

Kokosové mléko není ve světě zdraví a výživy žádnou novinkou a pravděpodobně se s ním seznámil už každý z nás: skvěle se hodí jako alternativa živočišného mléka pro vegany a jedince s intolerancí laktózy a ozvláštní i pečení a vaření – to ostatně potvrdí všichni milovníci asijské či karibské kuchyně, kde kokosové mléko tvoří základ celé řady pokrmů. Vyniká nejen podmanivou vůní a nasládlou chutí, ale také obsahem živin, například podílem vlákniny a zdravých tuků. Recept na domácí přípravu je navíc velmi jednoduchý a nenákladný. 

 

Kousky kokosového ořechu na světle modrém pozadí

 

Nepleťte si kokosovou vodu s mlékem

Nejeden člověk má za to, že po rozlousknutí kokosového ořechu si může vychutnat blahodárné kokosové mléko. Ve skutečnosti je však vnitřek plný jiné tekutiny, a to čiré kokosové vody. Té je nejvíce v mladých zelených plodech, zatímco zralé hnědé ořechy jí už tolik neobsahují (většinou do 100 ml), protože se postupem času mění v bílou dužinu. 

Kokosová voda se ovšem také těší značné popularitě, a to nejen mezi celebritami, ale i mezi výživovými odborníky a sportovci, kteří doporučují její pravidelnou konzumaci. Je dobrým zdrojem vitamínů a minerálů, neobsahuje tuk ani cholesterol a má nízký počet kalorií – platí za jakýsi přírodní isotonický nápoj (obsah minerálů a účinných látek je však samozřejmě nižší). Kromě toho osvěží a samozřejmě pomůže s hydratací organismu – nelze však hovořit o účinnější hydrataci než při pití normální vody. Pokud si ale chcete kokosovou vodu dopřát v našich končinách, počítejte s tím, že na mladý zelený ořech jen tak nenarazíte a budete si muset připlatit za vodu balenou.

Kokosové mléko oproti tomu vzniká až následným zpracováním kokosové dužiny (kopry). Ta se najemno namele, smíchá s horkou vodou a louhuje. V průběhu louhování se z dužiny uvolňuje také olej, proto je kokosové mléko tučné. Zatímco je kokosová voda tvořena z 94 % vodou, u mléka je to zhruba z pouhých 50 %.

Kde hledat kokosové palmy a kolik váží zralý ořech

Kokosovník ořechoplodý, známý také jako kokosová palma, dorůstá výšky až 30 metrů a spolehlivě ho prozrazuje tenký kmen s kruhovými jizvami, které se vytvoří po odumření listu. Původ kokosovníku není dosud pevně spojený s jedinou oblastí (ořech dokáže plout na hladině i několik měsíců) , pravděpodobně se ale mohlo jednat o jihovýchodní Asii. Dnes palmy hojně rostou v tropickém podnebí v blízkosti vody – ať už moří či řek. Na jedné palmě může ročně vyrůst 5–150 plodů, přičemž mezi významné producenty kokosových ořechů patří Indonésie, Filipíny, Indie, Brazílie a Srí Lanka. 

Kokosové palmy přitom nejsou pro domorodce jen zdrojem obživy, ačkoliv kromě plodů konzumují i mladé listy, vyrábí si kokosový cukr, olej, palmové víno nebo lihovinu arak (pálenka z květů kokosu). Vláknitá vrstva oplodí se zužitkuje i v textilním průmyslu pro pletení pytlů, rohoží nebo spřádání motouzů a z listů se často tvoří i střechy.

 

Kokosová palma se zelenými ořechy při pohledu zespoda

 

Samotný ořech má v průměru 20–30 cm a váží asi 2,5 kg. Tři typické otvory ve skořápce kokosu jsou spojené s růstem a klíčením semena: přes dva otvory prochází vyživovací cévní svazky, které postupně zarůstají a třetí proráží skrze tenkou blánu klíček kokosu. Zajímavostí je, že ve své podstatě není kokosový ořech ořechem, ale peckovicí – jde tedy o druh ovoce.

Je kokosové mléko zdravé? Doplníte minerály i zdravé tuky a podpoříte dobré trávení

Důvodů je hned několik – kromě zmiňované chuti a vůně má celou řadu pozitivních účinků na lidský organismus.

Kokosové mléko obsahuje:

  • minerály jako je mangan, fosfor, železo a hořčík
  • vitamín C a vlákninu
  • vysoký podíl zdravých tuků (MCT olej, o kterém se více dozvíte zde)

Díky vysokému obsahu zmiňovaného manganu (44 % denní doporučené dávky ve 100 ml mléka) dokáže kokosové mléko pomoct s udržováním optimální hladiny cukru v krvi. Hovoří se také o schopnosti mírnit záněty kloubů (artritidu) a ulevovat od bolesti.

Vláknina zase přispívá k dobrému trávení i navození pocitu sytosti. Bílá tekutina zároveň platí za rychlý zdroj energie (jak pro tělo, tak pro mozek), má nízký glykemický index a je pochopitelně vhodná i v rámci bezlaktózových diet (jde také o ideální alternativu, pokud se musíte vyhýbat ořechovým mlékům nebo sójovému).

Důležité je ovšem zmínit i to, že kokosové mléko je potravinou s vysokou energetickou hodnotou, což je třeba mít na paměti nejen v době hubnutí. Na druhou stranu je právě ze stejného důvodu oblíbené sportovci.

 

Kokosové mléko scezené přes plátýnko v jedné polovině skořápky

 

Plnohodnotná alternativa živočišného mléka

Přesvědčily vás zdravotní benefity kokosového mléka, ale nevíte, jak ho zařadit do jídelníčku? Máme pro vás na začátek několik tipů:

  • přísada do kávy/čaje
  • smoothie
  • zmrzliny
  • kari
  • polévky (např. polévka z červené čočky, thajská kuřecí apod.)
  • kaše
  • jogurty

Obecně platí, že kokosovým mlékem lze pohodlně nahradit jakékoliv živočišné mléko či smetanu.

Recept na domácí kokosové mléko

Postup přípravy kokosového mléka v pohodlí domova je velmi podobný jako v případě jiných druhů rostlinného mléka. Domácí kokosové mléko je navíc podstatně levnější než to kupované a můžete si být jistí, že je skutečně bez jakýchkoliv aditiv. Všechno, co budete potřebovat pro výrobu 1,5 l mléka kromě mixéru je:

200 g sušeného kokosu

1,15 l horké vody

polévková lžíce sladidla dle vlastního výběru (např. javorový sirup)

špetka soli

Všechny ingredience vložte do mixéru, zalijte vodou, promíchejte a mixujte na plný výkon asi 4 minuty, dokud nezískáte hladkou směs. Směs následně přeceďte přes cedník a poté přelijte přes čisté plátno nebo utěrku, kterou můžete např. vystlat dno mísy a následně vyždímat. Mléko přelijte do uzavíratelné lahve. Vždy, než mléko použijete, láhev protřepte. Kokosové mléko můžete uchovat v lednici po dobu až 5 dní.

Kokosové mléko ve Fit-day proteinech a smoothie

Protože jsme si ve Fit-day dobře vědomi pozitivních účinků kokosového mléka, přidáváme ho jako jednu z hlavních složek do řady Active proteinů, smoothie, chia pudinků i proteinových kaší. Sušené kokosové mléko používáme v BIO kvalitě a kromě výživových hodnot zdokonaluje také chuť a texturu, která je u nápojů rázem krémovější.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.