Antioxidanty: Proč nesmí chybět v naší výživě a kde je získat

Pro zdravé fungování organismu jsou klíčové různé látky včetně antioxidantů. Ty posilují imunitu, vitalitu, fyzickou i psychickou pohodu, a dokonce zpomalují proces stárnutí. Pokud vás zajímá, kde všude tyto molekuly přirozeně najdete, jak fungují a co je to oxidativní stres nebo antioxidační kapacita potravin, tak pokračujte ve čtení.

Jaké látky řadíme mezi antioxidanty? Nejde jen o vitamíny

Mezi antioxidanty patří vitamín C, E, A, B6 a z minerálů zinek, měď, selen nebo beta-karoten. Jako antioxidant funguje i koenzym Q10, méně známý pycnogenol a kyselina alfa-lipoová. Vyskytují se jak v přírodní formě v rámci různých potravin a nápojů (čaje, šťávy, výluhy), tak i v syntetické.

Obě formy zabraňují oxidativnímu stresu, a jsou tak prevencí řady nemocí. Proto je velmi důležité přijímat stravu bohatou na antioxidanty, abyste si udrželi své zdraví, sílu a vitalitu. 

Co jsou to volné radikály a oxidativní stres: Vyvolávají stárnutí organismu a řadu vážných chorob

Antioxidanty chrání naše buňky před poškozením volnými radikály. Ty můžeme popsat jako nestabilní molekuly, které vznikají v těle v důsledku stresu, špatného vzduchu, vody a půdy nebo se nachází v nevhodných potravinách. Volné radikály poškozují naši DNA, buněčné membrány a části buněk, u nichž vyvolávají tzv. oxidativní stres. Ten následně přispívá ke stárnutí organismu a vzniku různých nemocí jako:

  • diabetes
  • oční choroby – zákaly, záněty
  • choroby srdce a oběhového systému
  • nádorová onemocnění
  • plicní a kožní choroby 
  • neurodegenerativní onemocnění (Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba atd.)
  • poruchy imunity 

Antioxidanty v dostatečném množství dokážou neutralizovat volné radikály ještě před tím, než začnou v těle poškozovat buňky a vytvářet nepříznivé chemické reakce a nežádoucí důsledky pro zdraví i celkovou kondici.

 

Napadení buňky volnými radikály a poškození oxidativním stresem

 

Možná vás překvapí, že volné radikály nejsou bez výjimek nežádoucí. Plní totiž také důležité funkce, které jsou pro zdraví nezbytné. Imunitní buňky používají volné radikály k boji proti infekcím. Proto tělo musí udržovat rovnováhu mezi volnými radikály a antioxidanty. Problém nastává tehdy, pokud volné radikály převyšují počet antioxidantů.

Jak probíhá proces neutralizace volných radikálů aneb antioxidanty v akci

Volným radikálům chybí kompletní elektrony, proto je kradou z jiných molekul a během tohoto procesu je poškozují a narušují naše zdraví. Antioxidanty tělu pomáhají tak, že se samy vzdávají vlastních elektronů. Při této oběti způsobí, že předběžně neutralizují volné radikály a buňkám se uleví. 

Celý proces tím pádem pomáhá rozbít řetězovou reakci, která by dále poškozovala buňky a tím i imunitu a kondici.

Antioxidační kapacita potravin a jednotky ORAC

Antioxidační schopnost různých druhů potravin se uvádí v jednotkách ORAC. Označení  pochází z anglického Oxygen Radical Absorbance Capacity, tedy ve volném překladu kapacita absorbovat volné radikály kyslíku. Čím vyšší je hodnota ORAC, tím se zvyšuje i schopnost antioxidantů pohlcovat volné radikály. Denní optimální dávka je asi 14 0000 ORAC. 

Mezi deset nejúčinnějších potravi podle stupnice ORAC patří hřebíček, škumpa, skořice, čirok, oregano, kurkuma, acai, kakao, kmín a maqui (plody tropické palmy). 

 

Potraviny bohaté na vlákninu - ovoce, zelenina, luštěniny, semínka, ořechy

 

Kde hledat nejlepší antioxidanty v přirozené formě? 

Mezi potraviny s vysokým podílem antioxidantů se ve velké míře řadí superpotraviny, ovoce, zelenina, nejrůznější byliny, ořechy nebo třeba koření. Níže najdete uvedené významné druhy antioxidantů společně s konkrétními potravinami:

  • vitamín C (kyselina askorbová): grapefruit, meloun, jahody, citron, kiwi, papája, pomeranč, listová zelenina (tuřín, hořčice, řepa, kukuřice), brokolice, růžičková kapusta, květák, batáty, rajčata a papriky
  • vitamin E (tokoferoly): mandle, arašídy a další ořechy, slunečnicová semínka, avokádo, mangold, listová zelenina, řepa, hořčice, tuřín, červená paprika, špenát, sojové a kukuřičné výhonky
  • fenolické sloučeniny: 
    • antokyany: borůvky, jahody, maliny
    • kvercetin: jablka, červené víno, cibule
    • katechiny: čaj, kakao, bobule
    • resveratrol: hrozny, arašídy, bobule
    • kyselina kumarová: koření, bobuloviny
  • karotenoidy (beta-karoten, lykopen, lutein, zeaxanthin): meruňky, meloun, mango, pomeranč, mandarinky, broskve, růžový grapefruit, chřest, rajčata, řepa, brokolice, mrkev, paprika, artyčoky, zelí, dýně, tykev, špenát, sladké brambory
  • selen: para ořechy, ryby, mořské plody, hovězí maso, drůbež, hnědá rýže
  • zinek: hovězí maso, drůbež, ústřice, krevety, sezamová a dýňová semínka, cizrna, čočka, obiloviny, kešu

Přírodní antioxidanty pocházející z ovoce, zeleniny nebo koření jsou pro tělo lepší, snáz vstřebatelné a nezatěžují organismus, nesmí ale projít tepelnou úpravou. Účinek syntetických antioxidantů je obdobný, nicméně tělo si hůř poradí s jejich zpracováním. Právě z tohoto důvodu jsme se ve Fit-day rozhodli obohatit každou porci našich proteinových smoothie o denní doporučenou dávku přírodního vitamínu C z výtažků tropické třešně acerola (jeden z nejkoncentrovanějších zdrojů vitamínu C vůbec). Pokud se navíc rozhodnete pro příchuť long-life, těšit se můžete i na extra porci antioxidantů v lyofilizovaných borůvkách a brusinkách.

 

Znečištění vzduchu ve městě výfukovými plyny

 

Škodlivé faktory, které podporují nadměrnou tvorbu volných radikálů: Stres, cukr, smog i modré světlo

K tvorbě volných radikálů mimo přirozený vznik (např. během fyzického cvičení) přispívá hned několik faktorů:

  • znečištění ovzduší, smog z aut, prach a hluk
  • elektrosmog, záření z mobilů a vysílačů
  • nezdravý životní styl a stres
  • cigaretový kouř, alkohol
  • toxiny a škodlivé látky z jídla
  • vysoká hladina cukru v krvi 
  • vysoký příjem polynenasycených mastných kyselin
  • bakteriální, houbové nebo virové infekce
  • nadměrný příjem železa, hořčíku, mědi nebo zinku
  • příliš mnoho nebo příliš málo kyslíku v těle (hypoxie nebo hyperoxie)
  • nedostatek antioxidantů

Podpořte boj s volnými radikály uceleným detoxem těla

Vícedenní detoxikační kúra je skvělým způsobem, jak eliminovat nahromaděné škodlivé látky v těle, obnovit správnou funkci metabolismu nebo podpořit lepší trávení. Vyzkoušet proto můžete Jitčin detox, který se během 20 dní postará o celkový restart a optimální rovnováhu organismu s pomocí speciálně sestaveného jídelníčku zvlášť bohatého na antioxidanty, vitamíny a minerály. Součástí detoxikačního balíčku jsou také vybrané přírodní smoothie, proteiny a superpotraviny.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení