Doprava ZDARMA na objednávky nad 1200 Kč 📦

Antioxidanty: Proč nesmí chybět v naší výživě a kde je získat

Pro zdravé fungování organismu jsou klíčové různé látky včetně antioxidantů. Ty posilují imunitu, vitalitu, fyzickou i psychickou pohodu, a dokonce zpomalují proces stárnutí. Pokud vás zajímá, kde všude tyto molekuly přirozeně najdete, jak fungují a co je to oxidativní stres nebo antioxidační kapacita potravin, tak pokračujte ve čtení.

Jaké látky řadíme mezi antioxidanty? Nejde jen o vitamíny

Mezi antioxidanty patří vitamín C, E, A, B6 a z minerálů zinek, měď, selen nebo beta-karoten. Jako antioxidant funguje i koenzym Q10, méně známý pycnogenol a kyselina alfa-lipoová. Vyskytují se jak v přírodní formě v rámci různých potravin a nápojů (čaje, šťávy, výluhy), tak i v syntetické.

Obě formy zabraňují oxidativnímu stresu, a jsou tak prevencí řady nemocí. Proto je velmi důležité přijímat stravu bohatou na antioxidanty, abyste si udrželi své zdraví, sílu a vitalitu. 

Co jsou to volné radikály a oxidativní stres: Vyvolávají stárnutí organismu a řadu vážných chorob

Antioxidanty chrání naše buňky před poškozením volnými radikály. Ty můžeme popsat jako nestabilní molekuly, které vznikají v těle v důsledku stresu, špatného vzduchu, vody a půdy nebo se nachází v nevhodných potravinách. Volné radikály poškozují naši DNA, buněčné membrány a části buněk, u nichž vyvolávají tzv. oxidativní stres. Ten následně přispívá ke stárnutí organismu a vzniku různých nemocí jako:

  • diabetes
  • oční choroby – zákaly, záněty
  • choroby srdce a oběhového systému
  • nádorová onemocnění
  • plicní a kožní choroby 
  • neurodegenerativní onemocnění (Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba atd.)
  • poruchy imunity 

Antioxidanty v dostatečném množství dokážou neutralizovat volné radikály ještě před tím, než začnou v těle poškozovat buňky a vytvářet nepříznivé chemické reakce a nežádoucí důsledky pro zdraví i celkovou kondici.

 

Napadení buňky volnými radikály a poškození oxidativním stresem

 

Možná vás překvapí, že volné radikály nejsou bez výjimek nežádoucí. Plní totiž také důležité funkce, které jsou pro zdraví nezbytné. Imunitní buňky používají volné radikály k boji proti infekcím. Proto tělo musí udržovat rovnováhu mezi volnými radikály a antioxidanty. Problém nastává tehdy, pokud volné radikály převyšují počet antioxidantů.

Jak probíhá proces neutralizace volných radikálů aneb antioxidanty v akci

Volným radikálům chybí kompletní elektrony, proto je kradou z jiných molekul a během tohoto procesu je poškozují a narušují naše zdraví. Antioxidanty tělu pomáhají tak, že se samy vzdávají vlastních elektronů. Při této oběti způsobí, že předběžně neutralizují volné radikály a buňkám se uleví. 

Celý proces tím pádem pomáhá rozbít řetězovou reakci, která by dále poškozovala buňky a tím i imunitu a kondici.

Antioxidační kapacita potravin a jednotky ORAC

Antioxidační schopnost různých druhů potravin se uvádí v jednotkách ORAC. Označení  pochází z anglického Oxygen Radical Absorbance Capacity, tedy ve volném překladu kapacita absorbovat volné radikály kyslíku. Čím vyšší je hodnota ORAC, tím se zvyšuje i schopnost antioxidantů pohlcovat volné radikály. Denní optimální dávka je asi 14 0000 ORAC. 

Mezi deset nejúčinnějších potravi podle stupnice ORAC patří hřebíček, škumpa, skořice, čirok, oregano, kurkuma, acai, kakao, kmín a maqui (plody tropické palmy). 

 

Potraviny bohaté na vlákninu - ovoce, zelenina, luštěniny, semínka, ořechy

 

Kde hledat nejlepší antioxidanty v přirozené formě? 

Mezi potraviny s vysokým podílem antioxidantů se ve velké míře řadí superpotraviny, ovoce, zelenina, nejrůznější byliny, ořechy nebo třeba koření. Níže najdete uvedené významné druhy antioxidantů společně s konkrétními potravinami:

  • vitamín C (kyselina askorbová): grapefruit, meloun, jahody, citron, kiwi, papája, pomeranč, listová zelenina (tuřín, hořčice, řepa, kukuřice), brokolice, růžičková kapusta, květák, batáty, rajčata a papriky
  • vitamin E (tokoferoly): mandle, arašídy a další ořechy, slunečnicová semínka, avokádo, mangold, listová zelenina, řepa, hořčice, tuřín, červená paprika, špenát, sojové a kukuřičné výhonky
  • fenolické sloučeniny: 
    • antokyany: borůvky, jahody, maliny
    • kvercetin: jablka, červené víno, cibule
    • katechiny: čaj, kakao, bobule
    • resveratrol: hrozny, arašídy, bobule
    • kyselina kumarová: koření, bobuloviny
  • karotenoidy (beta-karoten, lykopen, lutein, zeaxanthin): meruňky, meloun, mango, pomeranč, mandarinky, broskve, růžový grapefruit, chřest, rajčata, řepa, brokolice, mrkev, paprika, artyčoky, zelí, dýně, tykev, špenát, sladké brambory
  • selen: para ořechy, ryby, mořské plody, hovězí maso, drůbež, hnědá rýže
  • zinek: hovězí maso, drůbež, ústřice, krevety, sezamová a dýňová semínka, cizrna, čočka, obiloviny, kešu

Přírodní antioxidanty pocházející z ovoce, zeleniny nebo koření jsou pro tělo lepší, snáz vstřebatelné a nezatěžují organismus, nesmí ale projít tepelnou úpravou. Účinek syntetických antioxidantů je obdobný, nicméně tělo si hůř poradí s jejich zpracováním. Právě z tohoto důvodu jsme se ve Fit-day rozhodli obohatit každou porci našich proteinových smoothie o denní doporučenou dávku přírodního vitamínu C z výtažků tropické třešně acerola (jeden z nejkoncentrovanějších zdrojů vitamínu C vůbec). Pokud se navíc rozhodnete pro příchuť long-life, těšit se můžete i na extra porci antioxidantů v lyofilizovaných borůvkách a brusinkách.

 

Znečištění vzduchu ve městě výfukovými plyny

 

Škodlivé faktory, které podporují nadměrnou tvorbu volných radikálů: Stres, cukr, smog i modré světlo

K tvorbě volných radikálů mimo přirozený vznik (např. během fyzického cvičení) přispívá hned několik faktorů:

  • znečištění ovzduší, smog z aut, prach a hluk
  • elektrosmog, záření z mobilů a vysílačů
  • nezdravý životní styl a stres
  • cigaretový kouř, alkohol
  • toxiny a škodlivé látky z jídla
  • vysoká hladina cukru v krvi 
  • vysoký příjem polynenasycených mastných kyselin
  • bakteriální, houbové nebo virové infekce
  • nadměrný příjem železa, hořčíku, mědi nebo zinku
  • příliš mnoho nebo příliš málo kyslíku v těle (hypoxie nebo hyperoxie)
  • nedostatek antioxidantů

Podpořte boj s volnými radikály uceleným detoxem těla

Vícedenní detoxikační kúra je skvělým způsobem, jak eliminovat nahromaděné škodlivé látky v těle, obnovit správnou funkci metabolismu nebo podpořit lepší trávení. Vyzkoušet proto můžete Jitčin detox, který se během 20 dní postará o celkový restart a optimální rovnováhu organismu s pomocí speciálně sestaveného jídelníčku zvlášť bohatého na antioxidanty, vitamíny a minerály. Součástí detoxikačního balíčku jsou také vybrané přírodní smoothie, proteiny a superpotraviny.