Sacharidy

SACHARIDY

Sacharidy jsou pro nás důležité jako nejvýznamnější zdroj energie. Některé naše orgány jsou na sacharidy naprosto závislé (červené krvinky, nervová soustava). V našem těle máme 2 druhy sacharidu ve dvou formách - glukóza (krevní cukr) nebo glykogen (cukr v játrech a svalech).

 fit%20day%20carb%20sacahridy

Dělení sachridů je složitější jako u bílkovin, proto si řekneme jen to nejpodstatnější.

 

SACHARIDY SE DĚLÍ NA:

Monosacharidy a Disacharidy:

Říká se jim jednoduché sacharidy - cukry. mají rychlou vstřebatelnost a zyšují velmi rychle hladinu krevního cukru a inzulínu, která transportuje cukr do buněk. Tyto sacharidy se velice rády ukládají pri velké konzumaci do podkožního tuku. Tyto sacharidy by se němeli ve vašem jídelníčku vyskytovat a pokud ano, tak v rozumném množství a především z ovoce.

 

Polysacharidy:

Říká se jim komplexní sacharidy. Do krve se uvolňují pozvolna a udržují stálou hladinu cukru, což znamená, že nebudete mít takový pocit hladu a větší pocit sytosti an delší dobu. Polysacharidy obsahuje pečivo, rýže, brambory, luštěniny a celozrnné obilniny. Pokud chcete vypadat fit, vyhnětě se cukrům jednoduchým a zařaďtě hlavně sacharidy komplexní.

 

Vláknina:

Nestravitelné oligosacharidy a polysacharidy. Slouží jako vydatné jídlo pro bakterie tlustého střeva a pozitivně působí na lidské zdraví. Vlákninu můžeme najít v ovoci, zelenině, celozrnných obilovinách a luštěninách.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.