Vláknina: Nestravitelná, ale nezbytná pro naše zažívání
Najdeme ji v luštěninách i obilovinách a denně bychom jí měli přijmout asi 30 gramů. I když vlákninu nedokáže lidský organismus strávit, přináší spoustu benefitů nejen pro trávicí ústrojí, ale také pro celkové fungování organismu.
Kam vlákninu zařadit
Ač se to může zdát překvapivé, vlákninu řadíme mezi polysacharidy, tedy sacharidy s velkým množstvím cukerných jednotek, které uvolňují energii postupně.
Samotná vláknina je pak důležitou součástí stravy, která je však pro lidský organismus špatně stravitelná.
Rozlišujeme dva typy vlákniny:
- rozpustná
- nerozpustná
Rozpustná vláknina
Tento typ vlákniny má schopnost absorbovat vodu, bobtnat a fermentovat v trávicím traktu. Tím postupně uvolňuje do organismu cukry, nabývá na objemu a pomáhá k pocitu sytosti.
Nerozpustná vláknina
Nerozpustná vláknina v těle nefermentuje, ani není zdrojem energie, a i přesto je velice důležitá pro lidský organismus. Tím že zvyšuje svůj objem, napomáhá ke kratšímu setrvání odpadních látek ve střevech a snazšímu vyprazdňování.
Vlákninu najdete nejen v obilných vločkách
Vlákninu najdeme hned v celé řadě potravin. Zejména v celozrnných výrobcích, luštěninách, ovoci, zelenině, ořechových plodech a semínkách.
Dalo by se tak říct, že pokud jíme dostatek ovoce a zeleniny, máme dostatek vlákniny. Ale jak už tomu bývá, obsah vlákniny se liší. Vysokým obsahem se pyšní zejména obilné vločky, které obsahují na 100 gramů asi 10 gramů vlákniny, zelenina obecně pak obsahuje asi 2 gramy na 100 gramů.
Zdroje rozpustné a nerozpustné vlákniny
Rozpustná vláknina:
- luštěniny (fazole, hrách, sója)
- semínka (len)
- oves, žito, ječmen
- z ovoce - jablka, banány a bobule
- ze zeleniny - brokolice, mrkev, kořenová zelenina
- brambory (slupka obsahuje nerozpustnou vlákninu)
Nerozpustná vláknina:
- celozrnná jídla s obsahem zejména slupek
- tobolky a semínka lnu (rozpustná i nerozpustná vláknina)
- obilné slupky, otruby
- ořechy a semena
- hnědá rýže
- ze zeleniny - zelené fazole, květák, cuketa, celer
- slupky některých druhů ovoce a rajčat
Proč je vláknina důležitá pro naše zdraví a doporučení EU
Jak už bylo řečeno, vláknina je velice prospěšná pro trávení lidského organismu. Postupně uvolňuje sacharidy do organismu, a tím podporuje pocit sytosti, ale také usnadňuje trávení a odbourávání odpadních látek. Skvěle se tak hodí při nejrůznějších dietních programech.
Evropská unie doporučuje pro zdravý životní styl zkonzumovat asi 30 gramů vlákniny denně, u dětí od druhého roku života je to 5 gramů + počet gramů odpovídajících věku dítěte.
- prodlužuje pocit sytosti
- snižuje hladinu cholesterolu v krvi
- ovlivňuje rychlost vstřebávání živin
- pozitivně ovlivňuje stav dásní a výskyt zubního kazu
- pomáhá při zácpě, žlučníkových potížích a hemeroidech
- pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi
- využití při redukčních dietách
- zvětšuje objem trávené potraviny
Protože ve Fit-day je pro nás zdravý životní styl vším, nezapomínáme v našich výrobcích ani na obsah kvalitní vlákniny.
Například s každou porcí zeleného smoothie detox přijme vaše tělo 4,1 gramů vlákniny, zatímco s porcí čokoládového proteinu Premium doplníte gramů hned 5. Jako zdroj vlákniny zároveň poslouží v mnoha případech i naše superpotraviny, které se hodí do smoothie a čerstvých šťáv nebo jako přísada do pečení, vaření a snídaňových směsí.