Dobré jídlo, které zahřeje. Vyzrajte na studené zimní měsíce

Každý z nás se už určitě setkal se situací, kdy se navzdory huňatému svetru, horkému topení nebo měkké dece nemohl zahřát. Řešení je přitom blízko, přesněji ve vaší kuchyni. Správně zvolené a připravené potraviny dokážou zvýšit tělesnou teplotu, dodat energii a zasytit, stejně jako vyvolat spokojený pocit.

 

Krémová žampionová polévka s quinoou, cibulí a kořením v červené misce

 

Proč jsou některé potraviny vhodnější pro zimu než jiné

Každá potravina má na tělo určitý vliv: některé ochlazují, jiné jsou neutrální, zatímco další organismus prohřívají – a právě ty by měly tvořit základ jídelníčku pro zimní měsíce. Obecně jde o potraviny s vysokým obsahem bílkovin, zdravých tuků a komplexních sacharidů, které tělo déle tráví, což vede k přirozenému zvýšení vnitřní teploty. 

Důležité jsou i antimikrobiální vlastnosti některých potravin, které chrání před nachlazením a infekcemi nebo jejich schopnost zvýšit aktivitu trávicích enzymů pro zajištění úplné asimilace živin. Myslet je třeba i na dostatečný přísun vitamínů a minerálů, z toho hlavně vitamíny A, E, C, D, zinek, železo a vápník.

Nejlepší potraviny do mínusových teplot

Nevařená strava by se měla konzumovat jen výjimečně, vhodné jsou polévky, vývary, kaše a zeleninové i luštěninové pokrmy doplněné o pikantní koření, které prokrvují tělo. Omezte mléčné výrobky, exotické ovoce a chlazené nápoje.

  • tepelně upravená kořenová zelenina: brambory, batáty, mrkev, řepa, celer, pastinák, tuřín
  • luštěniny a listová zelenina
  • ovesné vločky a kaše
  • koření: kurkuma, pepř, chilli, skořice, badyán, hřebíček, hořčice, kmín + čerstvý česnek, křen, zázvor, cibule
  • ovoce: hrušky, jablka, banány
  • sušené ovoce: datle, meruňky, brusinky, vhodné je i kompotované
  • jáhly, pohanka, quinoa, bulgur, rýže, sója
  • celozrnné potraviny
  • ořechy a semínka: vlašské ořechy, mandle, kešu, slunečnicová semínka, mák
  • vejce
  • máslo, ghí a ostatní tuky
  • ryby, libové maso
  • sýry: plísňové, kozí a ovčí
  • kakao a kakaové produkty včetně hořké čokolády
  • med
  • (svařené) červené víno, čaje (např. zázvorový s medem a citrónem)

 

Ovesná kaše s medem, vlašskými ořechy a plátky hrušky v bílé misce

 

Zimní jídelníček v průběhu dne: Co si dát na snídani, oběd a večeři

Snídaně

Skvělý způsob, jak začít den, je s miskou ovesné (nebo jáhlové, rýžové či pohankové) kaše, která spolehlivě zasytí díky vysokému podílu vlákniny, a zároveň dodá energii postupně v průběhu celého dopoledne. Pro ještě větší dávku živin a pozitivních účinků můžete kaši dozdobit ovocem, ořechy a medem.

Vychutnat si můžete i banánový chlebíček, lívance nebo mugcake doplněné třeba o protein – jednoduše horká snídaně plná komplexních sacharidů. Pokud ale po ránu nemáte chuť na sladké, dobře poslouží i vajíčka, například taková omeleta se špenátem, který je dobrým zdrojem zinku. Zároveň platí, že zimní snídaně může obsahovat víc kalorií než obvykle.

Oběd

K obědu je vynikající volbou polévka, a to v jakékoliv podobě – ať už silné vývary s nudlemi, luštěninové nebo krémové zeleninové polévky, ideálně ale bez smetany. Zahřeje vás i kari z dýně a tofu, fazolové chilli nebo zapečené batáty.

 

Ženské ruce krájí dýni a další zeleninu

 

Večeře

Tipem, který nezklame může být teplý salát z quinoy s praženými piniovými oříšky, dušená zelenina s rybou, různé nákypy, rizota a eintopfy – vaření v jednom hrnci se na zimu obzvlášť doporučuje. Jednotlivé pokrmy oživí a nutričně obohatí i kvašená zelenina a bylinky, ty podpoří trávení.

Svačina

Na svačinu doporučujeme hrst sušeného ovoce a ořechů, chia pudink nebo brownies z kvalitního kakaa a sušenými datlemi nebo medem místo cukru.

Dalších 7 tipů, které můžou pomoct v boji s chladem

  1. Nezapomínejte na trochu pohybu. Nemusíte přitom hned vyrazit na běžky, svižná procházka bude stačit.
  2. Vyzkoušejte pravidelné saunování.
  3. Hlídejte si dostatek železa. Věděli jste, že nedostatek železa může být důvodem, proč máte neustále studené ruce a nohy? Nedostatek železa totiž způsobuje anémii a brání správnému zásobování těla kyslíkem. V jídelníčku proto nesmí chybět potraviny bohaté na železo.
  4. Myslete na pitný režim. Když je tělo dehydratované, nedokáže správně regulovat vnitřní teplotu.
  5. Alkohol si dopřávejte jen minimálně. I když po skleničce často pociťuje teplo, alkohol vaše tělo reálně nezahřeje. Teplo, které se dostaví, je způsobeno rozšířením cév pod kůží, kdy se krev dostává na povrch kůže – proto člověk při konzumaci alkoholu často zčervená. Krev na povrchu zároveň znamená, že se tělo nemůže skutečně zahřát a naopak snižuje teplotu tělesného jádra. Jde tedy jen o chvilkový pocit a spíše iluzi.
  6. Kofein dokáže divy. Podporuje totiž proces termogeneze (stejně jako řada jiných potravin ze seznamu), tedy prokrvení a prohřátí podkožních vrstev. Kávu proto v zimě vynechávat nemusíte.
  7. Vrstvěte oblečení. Strategické vrstvy oblečení (např. termotričko) vám pomůžou udržet tělesné teplo. Hlavním cílem je snížit množství kůže, která je vystavena povětrnostním vlivům. Těsnější kousky mějte blíže k tělu a poté vrstvěte ty volnější a snadno sundatelné.
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné