Slavnostní pečení: Nejlepší veganská vánočka s datlemi

Zastáváme ten názor, že bez poctivé vánočky nejsou ty pravé Vánoce. Pokud přikyvujete, máme pro vás skvělou zprávu a nový oblíbený recept – s naší vánočkou totiž může mít krásné svátky každý. Nejen, že je vláčná, tak akorát sladká a bude vonět až k sousedům, ale zároveň je vhodná i pro vegany a celiaky. Postup je navíc snadný, stačí jen pár surovin, trocha trpělivosti při kynutí a výsledek bude stát za to. Co už tak snadné není je ukořistit si pro sebe víc než jeden kousek.

 

Veganská vánočka s mandlemi a datlemi

 

Co budeme potřebovat? 

Na těsto:

350 g ovesné mouky

150 ml mandlového mléka

70 g rozpuštěného rostlinného másla

70 g třtinového cukru

7 g sušeného droždí

špetku soli

citronovou kůru

Před pečením:

sušené datle

mandle

javorový sirup zředěný vodou na potření vánočky

 

Postup:

Nejprve si založíme kvásek: do mandlového mléka přisypeme droždí, promícháme a necháme odstát 10–15 minut. Mezitím si ve velké míse smícháme mouku, třtinový cukr, citronovou kůru a sůl. Přidáme vzešlý kvásek a rostlinné máslo a vypracujeme bochánek těsta, který poprášíme moukou, vložíme zpět do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout. 

Po kynutí rozdělíme těsto na 6 stejných dílů, z kterých vyválíme stejně dlouhé válečky. Ty v jednom konci spojíme a pustíme se do pletení (pro přesný návod, jak vánočku plést, navštivte náš Instagram s videoreceptem). Upletenou vánočku položíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme zředěným javorovým sirupem a bohatě poklademe nasekanými mandlemi a datlemi. Necháme další hodinu kynout.

Vánočku pečeme v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 40–45 minut, dokud nezíská zlatavý nádech a těsto se nelepí na špejli. Před podáváním necháme vánočku vychladnout a můžeme zlehka pocukrovat.

Pokud se do receptu pustíte a budete na výsledek patřičně hrdí, nezapomeňte svůj kuchařský um zvěčnit a označit nás na Instagramu nebo použít hashtag #fitdayrecepty.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.