Teplý salát z quinoy s praženými piniovými oříšky a sýrem halloumi

Salát z quinoy, sýrem halloumi, piniovými oříšky, okurkou a avokádem

 

Ať už patříte do skupiny těch, kteří nedají na svěží saláty plné vitamínů dopustit, nebo se naopak řadíte mezi salátové odpůrce a odmítáte tvrzení, že vás zelenina přelitá zálivkou může kdy zasytit, tenhle recept si vás získá. Jde totiž o jakéhosi křížence mezi teplým jídlem a zmiňovaným salátem. Hlavní ingrediencí receptu je bezesporu quinoa, nadýchaná a jemná pseudoobilovina neutrální chuti, o kterou se naopak postará kombinace česneku, koriandru, voňavých piniových oříšků a sladkokyselého balsamica. A výsledek? První zmiňovaná skupina se jen utvrdí v tom, že na salát je vždy správný čas a příležitost a druhá se už nebude na talíř přetékající zeleninou, luštěninami nebo ořechy dívat skrz prsty.

 

Co budete potřebovat:

Na salát (4 porce):

190 g nevařené BIO quinoy

6 plátků sýru halloumi

3 lžíce extra panenského olivového oleje

středně velká šalotka

2 stroužky česneku

300 ml zeleninového vývaru

2 hrsti piniových oříšků

menší svazek čerstvé petržele

2 snítky koriandru 

krémové balsamico

pepř, sůl

Na dozdobení:

plátky avokáda a salátové okurky, polníček a měsíček citrónu pro dochucení

 

Postup:

Quinou propláchneme pod horkou vodou a necháme okapat. Na středním plameni rozehřejeme hlubokou pánev s lžící olivového oleje, na kterém krátce orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku, dokud nezesklovatí. Přidáme drcený česnek a asi minutu mícháme, aby se vůně propojily. Na další 2 minuty přisypeme quinou a pečlivě mícháme. Směs následně zalijeme připraveným zeleninovým vývarem, osolíme a přivedeme k varu. Pánev poté přikryjeme, snížíme teplotu a necháme vařit přibližně 10 minut nebo dokud se tekutina úplně nevstřebá a quinoa nezměkne.

Zatímco se quinoa vaří, sáhneme po další pánvi s nepřilnavým povrchem a rozehřejeme ji na středním plameni. Přisypeme piniové oříšky a restujeme asi 3 minuty, dokud oříšky lehce nezhnědnou. Oříšky dáme bokem a na rozpálenou pánev kápneme lžíci olivového oleje. Halloumi nakrájené na stejnoměrné plátky opékáme z každé strany přibližně 3 minuty do zezlátnutí.

Když máme hotovo, promícháme quinou s piniovými oříšky a lžící olivového oleje, přidáme čerstvě nasekanou petrželku a koriandr a dochutíme pepřem. Na závěr přelijeme krémovým balsamicem. Servírujeme s plátky opečeného halloumi a můžeme dozdobit kolečky salátové okurky, polníčkem nebo měsíčkem citrónu. Pokud máte opravdu hlad, můžete si talíř doplnit i plátky avokáda, které se směsí chutí perfektně ladí.

Pokud se do receptu pustíte a budete na výsledek patřičně hrdí, nezapomeňte svůj kuchařský um zvěčnit a označit nás na Instagramu nebo použít hashtag #fitdayrecepty.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.