Teplý salát z quinoy s praženými piniovými oříšky a sýrem halloumi

Ať už patříte do skupiny těch, kteří nedají na svěží saláty plné vitamínů dopustit, nebo se naopak řadíte mezi salátové odpůrce a odmítáte tvrzení, že vás zelenina přelitá zálivkou může kdy zasytit, tenhle recept si vás získá. Jde totiž o jakéhosi křížence mezi teplým jídlem a zmiňovaným salátem. Hlavní ingrediencí receptu je bezesporu quinoa, nadýchaná a jemná pseudoobilovina neutrální chuti, o kterou se naopak postará kombinace česneku, koriandru, voňavých piniových oříšků a sladkokyselého balsamica. A výsledek? První zmiňovaná skupina se jen utvrdí v tom, že na salát je vždy správný čas a příležitost a druhá se už nebude na talíř přetékající zeleninou, luštěninami nebo ořechy dívat skrz prsty.

 

Salát z quinoy, sýrem halloumi, piniovými oříšky, okurkou a avokádem

 

Co budeme potřebovat:

Na salát (4 porce):

190 g nevařené BIO quinoy

6 plátků sýru halloumi

3 lžíce extra panenského olivového oleje

středně velká šalotka

2 stroužky česneku

300 ml zeleninového vývaru

2 hrsti piniových oříšků

menší svazek čerstvé petržele

2 snítky koriandru 

krémové balsamico

pepř, sůl

Na dozdobení:

plátky avokáda a salátové okurky, polníček a měsíček citrónu pro dochucení

 

Postup:

Quinou propláchneme pod horkou vodou a necháme okapat. Na středním plameni rozehřejeme hlubokou pánev s lžící olivového oleje, na kterém krátce orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku, dokud nezesklovatí. Přidáme drcený česnek a asi minutu mícháme, aby se vůně propojily. Na další 2 minuty přisypeme quinou a pečlivě mícháme. Směs následně zalijeme připraveným zeleninovým vývarem, osolíme a přivedeme k varu. Pánev poté přikryjeme, snížíme teplotu a necháme vařit přibližně 10 minut nebo dokud se tekutina úplně nevstřebá a quinoa nezměkne.

Zatímco se quinoa vaří, sáhneme po další pánvi s nepřilnavým povrchem a rozehřejeme ji na středním plameni. Přisypeme piniové oříšky a restujeme asi 3 minuty, dokud oříšky lehce nezhnědnou. Oříšky dáme bokem a na rozpálenou pánev kápneme lžíci olivového oleje. Halloumi nakrájené na stejnoměrné plátky opékáme z každé strany přibližně 3 minuty do zezlátnutí.

Když máme hotovo, promícháme quinou s piniovými oříšky a lžící olivového oleje, přidáme čerstvě nasekanou petrželku a koriandr a dochutíme pepřem. Na závěr přelijeme krémovým balsamicem. Servírujeme s plátky opečeného halloumi a můžeme dozdobit kolečky salátové okurky, polníčkem nebo měsíčkem citrónu. Pokud máte opravdu hlad, můžete si talíř doplnit i plátky avokáda, které se směsí chutí perfektně ladí.

Pokud se do receptu pustíte a budete na výsledek patřičně hrdí, nezapomeňte svůj kuchařský um zvěčnit a označit nás na Instagramu nebo použít hashtag #fitdayrecepty.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení