Dostaňte z ořechů to nejlepší a ulehčete zažívání: Proč a jak namáčet ořechy

Ořechy a semínka má rád snad každý. Jsou chutné, příjemně křupavé a prospěšné pro zdraví. Možná ale nevíte, že než se do nich rovnou ze sáčku pustíte, můžete je ještě vylepšit a udělat výživnějšími, křehčími a především lépe stravitelnými. Potřebovat budete jen vodu, sůl nebo citrón a náš článek, který zodpoví každou otázku.

 

Mandle, kešu a lískové ořechy namáčené ve sklenicích s vodou

 

Na začátku je třeba zmínit, že namáčení neboli aktivování ořechů má význam jen tehdy, pokud jde o ořechy naturální, to znamená nepražené a nesolené nebo jinak dochucené. Ideální pak je, pokud jsou ořechy RAW (zpracované do 42 °C) pro nejvyšší možný obsah živin a také BIO z důvodu eliminace chemických látek. Slupka ořechů už není rozhodující, namáčet můžeme plody s ní i bez.

4 důvody, proč namáčet ořechy a semínka

To, že se luštěniny jako jsou fazole, hrách nebo čočka před vařením běžně namáčejí (pokud tedy není řeč o těch konzervovaných v nálevu), asi nikoho nepřekvapí – vaří se pak kratší dobu a jsou lépe stravitelné. Proces funguje na stejném principu i v případě ořechů a semínek, kdy dochází k celkovému zlepšení jejich kvality. Namáčení zajišťuje:

1. Lepší stravitelnost

Pro mnohé z nás jsou ořechy hůře stravitelné, což se může projevovat pocity těžkosti či nadýmáním. Syrové ořechy, semena i zrna totiž přirozeně obsahují tzv. enzymové inhibitory, které je během růstu chrání a brání předčasnému klíčení, dokud nenastanou ideální podmínky. Při konzumaci ořechů ale inhibitory zároveň blokují naše trávicí enzymy, což vede k obtížné stravitelnosti.

V plodech také najdeme kyselinu fytovou, která se váže na minerální látky jako je železo, vápník, měď nebo hořčík a znesnadňuje jejich vstřebávání v trávicím traktu, což vyvolává podráždění a při zvýšené konzumaci přispívá k možnému nedostatku živin. Pro rostliny přitom fytáty opět primárně plní úlohu ochranného prostředku a antioxidantu.

Samotné namáčení startuje proces klíčení, a tím pádem neutralizuje jak inhibitory, tak antinutriční fytáty, díky čemuž se plody stávají lépe stravitelnými. 

2. Snadnější vstřebávání živin

Jak vyplývá z výše popsaného procesu aktivace ořechů, namáčením se také zvyšuje využitelnost živin a zdraví prospěšných látek jako jsou minerály, vitamíny nebo užitečné enzymy.

3. Křehčí, jemnější struktura a výraznější chuť

Namáčení změkčuje potraviny a usnadňuje i jejich další mixování a krájení – díky tomu můžeme nejen prodloužit životnost svého mixéru, ale také se těšit na neobyčejně krémovou konzistenci, ať už ořechy přidáváte do polévek, dipů, smoothie, dezertů nebo je používáte k přípravě ořechového mléka, másla a mouky. 

Zároveň se zvýrazní také jejich chuť a potlačí případná hořkost, což ostatně platí i v případě, kdy se rozhodnete namáčet jiné sušené plody, např. sušené datle nebo rajčata, které se automaticky stanou sladšími.

4. Vyplavení případných toxických látek

Voda dokáže zbavit jádra i hluboce usazených nečistot, prachu nebo počátečních zárodků plísní, s kterými už organismus nemusí přijít do styku. Výše zmíněné toxické látky by se v plodech samozřejmě běžně vyskytovat neměly, jsou-li ořechy opravdu kvalitní a skladované v optimálních podmínkách.

 

Dřevěné misky s pistáciemi a dalšími druhy ořechů

 

Jak dlouho namáčet jednotlivé druhy ořechů?

Princip je jednoduchý – čím tvrdší ořech nebo semínko, tím déle si musí ve vodě pobýt. Proto měkčí a tučnější druhy, jako jsou třeba kešu, makadamové nebo para ořechy, vyžadují podstatně kratší dobu namáčení než jiné. Roli samozřejmě hraje i velikost.

Pokud vás překvapuje, že na seznamu nevidíte populární chia nebo lněná semínka, je tomu z toho důvodu, že se při kontaktu s vodou chovají specificky: bobtnají a vytváří gel, který dokáže zahustit pokrmy, a často se proto používá jako veganská náhrada vejce. S takto upravenými semínky se ostatně můžete seznámit prostřednictvím jemného chia pudinku – ten náš, s podílem BIO kokosového mléka a ve třech příchutích, stačí jen zalít vodou a nechat odstát v lednici.

Postup krok za krokem

Ořechy a semínka vždy namáčíme ve vodě o pokojové teplotě, ideálně filtrované, a sáhneme po skleněné nebo keramické nádobě, v žádném případě ne kovové. Do vody můžeme přidat také sůl a čerstvou citronovou šťávu nebo jablečný ocet pro co nejvýraznější chuť plodů a celkově rychlejší proces.

Na jeden díl ořechů je optimální použít dva díly vody. Co se týče konkrétního množství soli a citronu, 250 ml vody odpovídá cca 1/2 lžičky soli a 1 lžička citronové šťávy nebo octa. Výchozí poměr tedy vypadá následovně:

1 šálek ořechů nebo semínek

2 šálky vody (500 ml)

1 lžička soli

2 lžičky citronové šťávy

Ořechy zalijeme vodou, nádobu přikryjeme prodyšnou látkou (např. utěrkou) a necháme po odpovídající počet hodin stát při pokojové teplotě. Může se stát, že pár ořechů nebo semínek vyplave na hladinu, v tom případě je vyhoďte, dost možná jde o žluklé kousky, na kterých byste si stejně moc nepochutnali. Sedimentu, který se usazuje na dně, si nevšímejte.

Obsah nádoby následně přelijeme přes cedník, ořechy pečlivě propláchneme v čisté vodě a opakovaně scedíme. Pokud je to třeba, postup opakujeme tak dlouho, dokud voda s ořechy nezůstane průzračná.

 

Krémové mandlové smoothie s brčkem, lístkem meduňky a kousky ořechů

 

Co s namáčenými ořechy dál podniknout

Plody lze okamžitě konzumovat a používat v receptech, což je vůbec nejlepší možnost, a proto doporučujeme vždy namočit jen takové množství, které aktuálně využijete. Aktivované ořechy lze také uchovávat ve vzduchotěsné nádobě v lednici po dobu 5 dní nebo je usušit pro pozdější použití.

Sušení nesmí znehodnotit živiny, a proto musí být skutečně šetrné. Sázkou na jistotu je elektrická sušička, která dokáže pracovat při nízkých teplotách. Ořechy stačí jen rozložit a sušit přibližně 12–24 hodin při teplotě do 42 °C. Pokud nemáme sušičku, můžeme použít i klasickou troubu, nastavenou na nejnižší stupeň pečení. Správně usušené ořechy budou křupavé.

Ořechy necháme dokonale vyschnout a vychladnout, abychom předešli tvorbě plísní, a teprve pak je uzavřeme ve vzduchotěsné nádobě.

Které ořechy zkusíte namočit jako první? Vyzkoušejte některé z BIO nabídky od Fit-day

Zaujal vás článek a rádi byste vyzkoušeli namáčení v praxi s opravdu kvalitními kousky? Věříme, že si z naší pestré nabídky prémiových BIO ořechů určitě vyberete. Mezi nejoblíbenější druhy jednoznačně patří krémové kešu W320 spadající do nejvyšší výběrové třídy, jantarové pekany s karamelovou chutí a šťavnaté neloupané mandle, pro namáčení přímo ideální.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení