Doprava ZDARMA na objednávky nad 1200 Kč 📦

Celiakie aneb život bez lepku. Co jíst během bezlepkové diety?

Věděli jste, že se počet pacientů trpících celiakií meziročně neustále zvyšuje? Přitom značná část nemocných jedinců dosud svou diagnózu ani nezná. Jak rozpoznat příznaky nesnášenlivosti lepku, kde všude je obsažený a z jakého důvodu u některých vyvolává vážné zdravotní problémy? A je vhodné přejít na bezlepkový jídelníček, i když je člověk zdravý?

 

Nápis gluten free v mouce, obložený obilovinami, pečivem a těstovinami

 

Co je to lepek a celiakie: Nejen vrozené onemocnění, kterým trpí desetitisíce Čechů

Lepek, známý i pod označením gluten, je směsí dvou bílkovin, gliadinu a gluteninu. Ty se přirozeně nachází v pletivu semen obilovin jako je pšenice, žito, ječmen nebo oves, přičemž například v pšenici může být jejich obsah až 80 %. Vyšší podíl lepku zároveň dodává pečivu na pružnosti a nadýchanosti.

Lidé, kteří lepek nemohou přijímat trpí tzv. celiakií (neboli glutenovou enteropatií), což je autoimunitní onemocnění postihující asi 1–1,5 % populace. Trávicí systém takovýchto jedinců se nedokáže s lepkem vypořádat a reaguje podrážděním a různými zdravotními problémy, v prvé řadě zánětem tenkého střeva. V Česku se jejich počet odhaduje asi na 40–50 tisíc, tedy jeden ze 100–250, ne všichni jsou však diagnostikováni. Onemocnění zároveň častěji postihuje ženy než muže (poměr je většinou 2:1).

Pokud je celiakie vrozená (je mimo jiné i dědičná), projevy lze zpravidla rozpoznat už v dětství. Onemocnění se také může rozvinout při stresové zátěži, těhotenství, po porodu nebo těžké nemoci a to v jakémkoliv věku.

Bolesti břicha, nadýmání, nechutenství a opožděný růst u dětí – i to jsou projevy nesnášenlivosti lepku

U lidí trpících celiakií stačí jen malé množství lepku a postupně zanikají nebo zcela zmizí střevní klky. Tenké střevo přestane být schopné vstřebávat živiny, což má za následek např. průjem, nadýmání, bolesti břicha, nevolnost nebo zvracení. To poté vede k nedostatku vitamínů a minerálů v těle, s čímž můžou souviset i méně obvyklé a vážnější projevy jako je chudokrevnost, únava, neplodnost i opakované potraty, osteoporóza (řídnutí kostí) nebo pokles hmotnosti. U dětí patří mezi další typické projevy nechutenství, plačtivost, neklid či opožděný růst.

Celkově se celiakie může projevit až 200 různými způsoby a právě široká škála možných příznaků v řadě případů komplikuje její diagnózu. Velká část lidí tak o své nemoci ani nemusí vědět.

Rozdíl mezi celiakií, alergií a intolerancí na lepek 

Celiakie, alergie na lepek (pšenici) nebo lepková intolerance jsou stavy těla, které mají podobné příznaky, ale odlišují se způsobem, jak organismus a konkrétně střeva na lepek reagují:

  • Celiakie – autoimunitní porucha s negativní reakcí na lepek, konkrétně poškození klků tenkého střeva a vstřebávání živin. Může se projevit po narození jako vrozená, nebo během života. Projevy viz výše.

  • Alergie na lepek (pšenici) – reakce na pšenici u alergiků je jen dočasná a projeví se ihned. Může jít o křeče v žaludku, bolesti hlavy, nevolnost a zvracení, vyrážku, zhoršené dýchání nebo zahlenění. Alergie nezpůsobuje trvalé poškození střeva, sliznice nebo orgánu.

  • Intolerance lepku – citlivost na lepek, který způsobuje krátkodobé nadýmání a bolesti břicha, příp. průjem nebo naopak zácpu. Intolerance není autoimunitní porucha, ale může v ni vyústit. Projevuje se v rozmezí 4–72 hodin. 

Každý z případů je nutné řešit bezlepkovou dietou, tedy úplně se vyhnout konzumaci lepku. V případě celiakie se pak musí jednat o dietu důslednou a celoživotní, protože jde o jediný známý léčebný postup.

 

Losos, avokádo, bobulovité ovoce, zelenina, ořechy a semínka

 

Jídelníček může být pestrý i bez lepku

Ač se může na první pohled zdát stravování bez lepku poměrně omezené a chudé, opak je pravdou. Vše je jen o zvyku, hledání alternativ a celkově vyvážené stravě. Existuje řada speciálních bezlepkových potravin od pečiva, mouky a těstovin až po cukrovinky, bezlepkové kaše a pečicí směsi.

Lepek kromě toho také přirozeně nenajdete v následujících potravinách:

  • ovoce (a z něj připravené smoothie a šťávy)
  • zelenina
  • brambory (i batáty)
  • pohanka, bílá i hnědá rýže, quinoa, kukuřice, proso, amarant
  • luštěniny: čočka, hrách, fazole, cizrna , sója atd.
  • superpotraviny: chia semínka, chlorella, spirulina atd.
  • bezlepková mouka z kukuřice, rýže, pohanky a dalších surovin
  • rostlinné oleje: olivový, ořechový, avokádový atd.
  • čerstvé bylinky  
  • houby
  • ořechy: lískové, vlašské, kešu, mandle, pistácie, para atd.
  • semínka
  • med
  • maso, ryby a mořské plody
  • vejce
  • mléčné výrobky (je zapotřebí kontrolovat složení)
  • speciální bezlepkové uzeniny

Na celiaky a všechny, kdo se lepku záměrně vyhýbají, myslíme i ve Fit-day. Dbáme na to, aby všechny naše přírodní proteinové nápoje a smoothie neobsahovaly žádný z alergenů a byly dostupné skutečně pro každého – ve složení proto nenajdete laktózu, sóju a pochopitelně ani zmiňovaný lepek.

Pokud patříte mezi milovníky pečení, můžete sáhnout i po našich nadýchaných proteinových mugcacích s kousky čokolády nebo ovoce a chutnat vám budou i snídaňové kaše z bezlepkových vloček s kokosovým mlékem a MCT olejem – například v oblíbené příchuti banán-čokoláda.  

Potraviny, které obsahují gluten: Nestačí vyřadit jen pečivo

Lepek je bohužel obsažený v celé řadě běžně konzumovaných potravin:

  • obiloviny: pšenice, žito, oves, bulgur, graham, ječmen, kamut, kuskus, kroupy, krupice, špalda, droždí
  • mouka
  • slané i sladké pečivo
  • těstoviny, semolina
  • cereálie a ovesné snídaňové kaše (kromě těch bezlepkových)
  • uzeniny
  • omáčky: majonéza, tatarka, kečupy, sojové omáčky, dresinky, hořčice
  • marmelády, nugát
  • pivo (i nealkoholické) a některý tvrdý alkohol
  • seitan

Dodržování diety tak může být zejména ze začátku poměrně náročné, na místě je pečlivost a trpělivost.

 

Čerstvě upečený chleba rozlomený na dva díly v rukou muže

 

Kde najdete lepek ve skryté formě? Možná vás překvapí hranolky, kávoviny nebo nakládaná zelenina

U některých potravin je zřejmé, že lepek obsahují, hlavně pečivo a mouka. Řadu výrobků byste si ovšem s lepkem na první dobrou dost možná nespojili, může jít třeba o různé sušenky, čokolády nebo pudinky, ale i jogurty, aromatizované čaje, nahrážky kávy nebo zmrzlinu. Někoho pak překvapí, že se na tento seznam řadí i některé hranolky, protlaky, pomazánky a paštiky nebo nakládaná zelenina.

Lepek ve skryté formě je tedy poměrně nebezpečný a vždy je nezbytné prozkoumat etiketu.

Označení lepku na etiketách potravin

V roce 2011 Evropská unie uzákonila, že všechny potraviny s lepkem musí mít jeho obsah čitelně uvedený na etiketě. Všechny alergeny jsou ze zákona na etiketě psány tučně, případně zvýrazněny barvou, velikostí či typem písma. Uvádí se buď ve složení potraviny, nebo jako výčet alergenních látek za slovem obsahuje. Ze zákona musí být uvedeny také u nápojů, nebalených potravin a jídle v restauracích. 

Bezlepkové potraviny poznáte například podle značky přeškrtnutého klasu nebo označení vhodné pro celiaky, vhodné při bezlepkové dietě, bezlepková potravina nebo gluten free.

Dále také rozlišujeme:

  • potraviny bez lepku: obsahují do 20 miligramů lepku/1 kg potraviny
  • potraviny s velmi nízkým obsahem lepku: obsahují do 100 mg/1 kg potraviny, nejsou ale vhodné pro celiaky a alergiky na lepek – využívají je spíše lidé ne dietě, kteří lepek ze stravy postupně vypouští
  • může obsahovat stopy lepku: označuje riziko, že ve výrobku mohou být stopy alergenních složek

Pokud na etiketě najdete pšenici, pšeničný škrob, pšeničné klíčky, extrakty, kamut a špaldu, ječmen, ječný slad, žito, oves nebo ovesné vločky, pak výrobek není určen pro celiaky.

Proč je v dnešní době populární se lepku vyhýbat aneb bezlepková dieta nejen pro celiaky

Bezlepková dieta se zvláště v posledních letech stala módním trendem a řada jedinců ji dodržuje, ačkoliv ze zdravotních důvodů nemusí. I když se názory odborníku občas rozchází, bezlepkové stravě nelze upřít to, že nezatěžuje trávení, díky čemuž zajišťuje lepší vstřebávání živin ve střevech. Kromě toho má také údajně udržovat organismus aktivní a přispívat k fyzickému i psychickému výkonu.

Před zahájením diety lze doporučit konzultaci s lékařem, navíc je při vyřazení lepku nezbytné kontrolovat dostatečný příjem vlákniny a důležitých vitamínů ze skupiny B. Dalším aspektem k zvážení je i skutečnost, že za speciální bezlepkové produkty si člověk zpravidla připlatí.