Bezlepkové pečení: Nadýchaný švestkový koláč se skořicí

Lehce pocukrovaný švestkový koláč s lístky meduňky na fialovém ubruse

 

Cítíte už přicházející podzim ve vzduchu? V tom případě je nejvyšší čas na upečení jemného švestkového koláče se skořicí, který provoní celou kuchyni a postará se o hřejivou atmosféru. Základem nám bude tradiční hrnečkový recept, vylepšený o bezlepkové ingredience a porci bílkovin navíc díky dvěma odměrkám přírodního proteinu bez obsahu alergenů. Věříme, že čerstvě upečený koláč upozadí každou mlhu i déšť.

 

Co budete potřebovat?

Na koláč:

45 g Fit-day protein premium natural

2 hrnky bezlepkové mouky (ideálně směs pohankové a kokosové v poměru 1:1)

2 vejce

5 lžic kokosového oleje nebo másla

1 a 3/4 hrnku rostlinného mléka

1/2 balíčku kypřicího prášku

1 lžíce třtinového cukru

2 lžíce skořice

2 hrnky rozpůlených vypeckovaných švestek

Na dozdobení:

lístky meduňky, moučkový třtinový cukr

 

TIP: Pokud si chcete recept ještě o něco vylepšit, můžete přidat do těsta i plátky mandlí nebo jimi před pečením koláč posypat.

 

Postup: 

Troubu předehřejeme na 180 °C. V míse smícháme veškeré sypké ingredience, tedy mouku, protein, kypřicí prášek, cukr a skořici. Do směsi přidáme vajíčka, kokosový olej a přilijeme mléko. Vše pečlivě spojíme a vzniklé těsto vlijeme do olejem vymazané formy a rovnoměrně ho rozetřeme. Povrch poklademe rozpůlenými švestkami, slupkou dolů. Pečeme asi 40 minut nebo dokud moučník nezezlátne.

Hotový koláč necháme krátce vychladnout a před servírováním můžeme lehce pocukrovat nebo dozdobit lístky čerstvé meduňky.

Pokud se do receptu pustíte a budete na výsledek patřičně hrdí, nezapomeňte svůj kuchařský um zvěčnit a označit nás na Instagramu nebo použít hashtag #fitdayrecepty.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.