Doprava ZDARMA na objednávky nad 1200 Kč 📦

Fit-day smoothie z červené řepy

SMOOTHIE Z ČERVENÉ ŘEPY 

Ještě jste neochutnali smoothie z červené řepy? V tom případě je největší čas ho vyzkoušet! 

 

PROČ PRÁVĚ ČERVENÁ ŘEPA?

Řepa je dvouletá rostlina, zástupce kořenové zeleniny z čeledi laskovcovité, u které se konzumuje její podzemní část. 

Její původ je ve Středomoří a v severoafrickém prostředí. Je známá a oblíbená jak v Evropě, tak v Severní Americe a mnoha asijských zemích. 

První záznamy o červené řepě jsou staré asi 3000 let a pocházejí z Babylonie. Byla známá i ve starém Římě, kde byla bohatě využívána, jednak jako jídlo, ale zejména jako lék.

 

PROČ JÍST ČERVENOU ŘEPU?

Červená řepa je bohatá na výživné látky, včetně vitamínů a mnoha minerálů jako jsou zinek, jód, hořčík, vápník, sodík a dalších substancí jako saponiny, falvonoidy nebo přírodní sloučeniny dusíku.

Její hypoalergenní vlastnosti zlepšují funkce více orgánů, pročišťuje žlučník, ledviny a lymfatický systém.

Díky hustotě výživných látek je tato zelenina výborná na léčbu onemocnění jako jsou cukrovka, slabá imunita, arterioskleróza, onemocnění štítné žlázy či anémie.

Jediným vedlejším účinkem konzumace červené řepy je červeně zbarvená moč, což však není zdraví nijak škodlivé. 

 

VÍTE K ČEMU VŠEMU DÁLE SLOUŽÍ ČERVENÁ ŘEPA?

- slouží jako prevence rakoviny 

- detoxikace

- zlepšuje činnost mozku 

- má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém

- zpomaluje projevy stárnutí 

- pomáhá při trávení a vylučování 

- snižuje hladinu cholesterolu 

- bojuje proti lupům 

- posiluje kosti 

 

Dále červená řepa urychluje a zkvalitňuje zotavování pacientů, kteří prodělali klišťovou encefalitidu nebo lymskou boreliozu. 

Napomáhá tvorbě a růstu buněk a regeneruje buněčná jádra. 

Zvyšuje celkovou imunitu a funguje jako profylaxe proti celé řadě onemocnění, jako je například nachlazení nebo chřipka. 

Je vhodná při problémech s houbovými, plísňovými a kvasinkovými nemocemi. 

Reguluje hladinu cukru v krvi.

 

ZÁZVOR 

Je původem exotická rostlina z Číny a Indie, která je ale v Evropě známá po staletí. Používali ho Řekové i Římané, zdomácněl ve středověké evropské kuchyni,postupně se však jeho obliba zčásti utlumila. 

Výrazná chuť zázvoru i jeho aroma přináší do přípravy jídel vítanou změnu, a tak dnes na zázvor narazíte doslova na každém rohu. 

 

 VÍTE PROČ JÍST ZÁZVOR?

Zázvor je velmi oblíbeným druhem koření. Obsahuje velké množství gingerolu, látky se silnými protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi. 

V dávce 1 - 1,5g denně pomáhá zázvor v boji proti různým druhům nevolnosti. Používá se například pro léčbu mořské nemoci, nevolnosti způsobené chemoterapií, nevolností po chirurgickém zákroku nebo těhotesnké (ranní) nevolnosti.

Zázvor pomáhá zmírňovat svalovou bolest po tělesné námaze a přináší i úlevu od otoků svalů po cvičení.

 

drink2porce

Ingredience na 2 porci:

- 2 červené řepy

- 1 banán 

- 2 - 4 cm kořene zázvoru

- voda

- 60g Fit-day Protein natural 

 

Postup:

Červenou řepu, banán i zázvor oloupeme, nakrájíme na menšíkousky a společně s vodou a Fit-day Proteinem vložíme do mixéru. Mixujeme déle, než jsme zvyklí, protože řepa i zázvor jsou poměrně tvrdé, než se rozmixují.