Fit-day jablečné smoothie s kiwi

JABLEČNÉ SMOOTHIE S KIWI

Víte kolik vitamínů v sobě ukrývá tento recept? Přesvědčete se sami. 

 

PROČ JÍST KIWI?

Kiwi je exotické ovoce, které svým vzhledem připomíná chlupaté vajíčko. Pod hnědou drsnou slupku s jemnými chloupky se ukrývá barevné překvapení. Najdeme tam zelenou dužinu, bílý střed a kolem něj prstenec černých zrníček. Ano, i po rozkrojení připomíná vajíčko v exotických barvách.

Kiwi má mírně sladkou a zároveň štiplavou chuť. Tropické kiwi je bohaté na živiny. Je výborným zdrojem vitamínu C,A,E a K. Kromě vitamínů se může pochlubit dobrým množstvím draslíku, vápníku, hořčíku a fosforu. Jako bonus kiwi nabízí velké množství dietní vlákniny, nízký obsah karbohydrátů a kalorií. 

 

VÍTE KDE SE VZALO KIWI?

Kiwi neboli aktinídie ovocná je popínává rostlina původem z Číny. Původně bylo ovoce nám dnes známé jako kiwi nazýváno čínský angrešt. Později dostalo název podle národního ptáka Nového Zelandu, kterého trochu připomíná. V současnosti jsou hlavními producenty kiwi Itálie, Nový Zeland, Chile, Francie, Japonsko, Řecko i USA. 

 

VĚDĚLI JSTE NA CO VŠECHNO JE KIWI DOBRÉ?

Kiwi pomáhá léčit astma. Astma pomáhájí léčit vitamin C a antioxidanty v kiwi obsažené.

Dále podporuje trávení. Kiwi obsahuje spoustu vlákniny, která je pro trávení velmi přínosná. Trávení napomáhá také proteolytický enzym nazvaný aktinidin, který pomáhá rozbít bílkoviny.

Kiwi řídí hladinu cukru v krvi. Kiwi mohou konzumovat i lidé, kteří mají diabetes typu 1 nebo 2.

 

K ČEMU JE DOBRÉ JABLKO?

Jablko obsahuje provitamin A, vitaminy B1, B2, B3, B6, kyselinu listovou, vitamin C, vitamin E a další. 

 

ZNÁTE TĚCHTO 10 DŮVODŮ PROČ JÍST PRÁVĚ JABLKO?

1.  Jablka jsou výborným zdrojem vlákniny a vitamínu C. Navíc obsahují i polyfenoly, které mají řadu příznivých účinků na Vaše zdraví. 

2.  Jablka mohou pomáhat při hubnutí několika různými způsoby. Navíc díky vysokému obsahu vlákniny zvyšují pocit sytosti.

3.  Víte, že jablka kladně působí na zdravé srdce, a to hned několika způsoby? Hned Vám řekneme jakými. Jednak obsahují velké množství ve vodě rozpustné vlákniny, které snižují cholesterol. A navíc obsahují také polyfenoly,které snižují krevní tlak i riziko vzniku cévní mozkové příhody.

4.  Konzumace jablek pomáhá snižovat riziko vzniku cukrovky 2. typu. Pravděpodobně je to způsobeno účinkem polyfenolů, které mají antioxidační účinky a chrání buňky tvořící inzulín před poškozením.

5.  Druh vlákniny, který najdeme v jablkách slouží jako potrava pro tělu prospěšné bakterie žijící ve střevech a je pravděpodobně také z části odpovědný za kladný vliv jablek na hubnutí, srdeční onemocnění a diabetes 2.typu.

6.  Jablka obsahují řadu přírodních látek, které mohou pomáhat v boji proti rakovině.

7.  Obsahují antioxidany a protizánětlivé látky, které regulují imunitní odpověď a chrání před vznikem astmatu.

8.  Antioxidanty a látky s protizánětlivým účinkem, které najdeme v jablkách, mohou zlepšovat zdraví kostí a konzumace ovoce obecně pomáhá udržet si dobrou hustotu kostní hmoty i v pozdějším věku.

9.  Jablka obsahují látky, které mohou chránit sliznici žaludku před poškozením léky na bolest ze skupiny nesteroidních antirevmatik. 

10.  Jablečný džus pomáhá zabránit poklesu hladiny neurotransmiterů, které ovlivňují správné fungování paměti a mozku.

 

471

Ingredience na 1 porci:

- 1 jablko

- 2 kiwi

- čerstvá šťáva z poloviny citronu

- hrst baby špenátu

100ml vody/mléka

- 1 lžička medu

- 30g Fit-day Smoothie Špenát-Banán  

 

Postup:

Oloupeme si kiwi. Jablko s baby špenátem omyjeme a dáme do mixéru spolu s kiwi. Přidáme vodu či mléko a 30g Fit-day Smoothie Špenát-Banán. Rozmixujeme. Do rozmixovaného smoothie přidáme med a čerstvou šťávu z poloviny citronu. Mixujeme znovu. Poté můžeme podávat.