Vše, co byste měli vědět o rostlinných proteinech. Jak si stojí ve srovnání se syrovátkovými?

Proteiny a proteinové doplňky stravy nejsou dávno rozšířené jen mezi sportovci. Během posledních letech stále více lidí objevuje kouzlo proteinových koktejlů: jejich příprava je maximálně efektivní, jsou nutričně bohaté a navíc chutné. Vedle nejrozšířenějších syrovátkových proteinů existují i rostlinné alternativy a právě ty mají obrovský potenciál zaujmout řadou přidaných hodnot a celkovou šetrností k tělu i přírodě – přesvědčte se sami.

 

Sklenice konopného proteinu ozdobená konopným lístkem a semínky

 

Rostlinné proteiny by vás mohly zajímat, pokud:

  • jste veganem nebo vegetariánem,
  • pravidelně sportujete,
  • snažíte se zhubnout,
  • trpíte laktózovou intolerancí či alergií na kravské mléko,
  • chcete ulehčit zažívání a omezit příjem živočišných bílkovin,
  • záleží vám na životním prostředí…
  • anebo jen rádi zkoušíte nové věci a hledáte účinný způsob, jak navýšit svůj příjem bílkovin.

Benefity rostlinných proteinů

Kromě toho, že rostlinné proteiny napomáhají stejně jako ty živočišné zdravému budování svalové tkáně, její regeneraci i spalování tuků, nabízí také něco navíc a není toho zrovna málo.

  • Bez obsahu laktózy – jsou ideálním řešením pro všechny, kdo se z jakýchkoliv důvodů vyhýbají mléčným výrobkům.
  • Vysoká nutriční denzita – obsahují množství důležitých mikroživin. Běžně v nich najdeme vlákninu, vitamíny, minerály nebo zdraví prospěšné nenasycené tuky.
  • Méně kalorií a nasycených tuků (ve srovnání s živočišnými zdroji bílkovin).
  • Šetrné k životnímu prostředí – při jejich výrobě dochází např. k prokazatelné úspoře vody, zemědělské půdy i k redukci uvolňování skleníkových plynů, konkrétně metanu. Obecně proto můžeme jejich výrobu označit za udržitelnou (stejně jako v případě většiny rostlinných produktů).

Jaké druhy rostlinných proteinů známe a který je ten nejlepší?

Volba vhodného proteinu rostlinného původu může být obtížnější, než se na první pohled zdá. Na výběr je hned z několika druhů, přičemž každý z nich zaujme odlišnými vlastnostmi. Rozhodující je tedy účel, za kterým chceme protein do našeho jídelníčku zařadit. Pojďme si představit čtyři nejznámější z nich.

Sójový protein – nekorunovaný král rostlinných proteinů

Není náhoda, že se sójový proteinový prášek pro své vlastnosti a nutriční profil nejčastěji označuje za nejpodobnější syrovátkovému. Co ho na první dobrou odlišuje od ostatních rostlinných proteinů je kompletní obsah všech devíti esenciálních aminokyselin, což z něj dělá tak trošku unikát. Esenciální aminokyseliny lidské tělo nutně potřebuje ke svému každodennímu fungování, zároveň si je ale nedokáže samo vytvořit, a musí je proto přijímat ze stravy.

V jedné porci sójového proteinu najdeme přibližně 22 g bílkovin a 100 kcal. Protein také zaujme vysokým obsahem rozvětvených BCAA aminokyselin, které jsou důležité zejména pro růst svalového objemu a síly.

Nevýhodou může být naopak fakt, že nemalá část populace trpí alergií na sóju a tím pádem musí na sójový protein zapomenout. I přesto se ale řadí mezi nejpoužívanější a obecně nejoblíbenější veganské proteiny – zejména pro zmiňovaný aminokyselinový profil podobající se živočišným zdrojům.

Hrachový protein – bohatý na BCAA aminokyseliny

Hrachový protein se získává ze žlutého setého hrachu, který disponuje vyšším množstvím bílkovin než všem dobře známý sladký zelený hrách. 

 

Hrachový protein v bílé keramické misce s hrachovými lusky a kuličkami žlutého hrachu

 

28 gramová porce obsahuje 21 g bílkoviny a 100 kcal. Stejně jako ostatní luštěniny, i hrách má nižší obsah důležité esenciální aminokyseliny, a to methioninu. Obzvlášť bohatý je ale na BCAA aminokyseliny leucin, isoleucin a valin, což z něj dělá ideální doplněk stravy pro budování svalové tkáně. Studie z roku 2015 navíc prokázala, že nárůst svalového objemu při konzumaci hrachového proteinu byl podobný jako u jedinců, kteří užívali syrovátkový protein.

Nejen proto mnozí považují hrách za vůbec nejlepší alternativu k syrovátkovým proteinům – navíc se skvělou schopností dlouhodobě zasytit.

Rýžový protein – cenově dostupný a skvělý pro silové tréninky

Proteinový prášek z hnědé rýže je poměrně snadno získatelný, a tedy cenově dostupný.

Jedna porce v průměru nabízí 22 g bílkoviny a 107 kcal. Obdobně jako u hrachového proteinu je i rýžový protein vynikajícím zdrojem BCAA aminokyselin a tedy vhodný k silovému cvičení. Jako příklad může posloužit studie z roku 2013, která prokázala, že efekt nárůstu svalové hmoty byl u zúčastněných sportovců za 8 týdnů stejný jako při užívání stejného množství syrovátkového proteinu po tréninku.

Rýžový protein bohužel nemá kompletní aminokyselinový profil, protože má nízký obsah lysinu.

Konopný protein – plný mikroživin

Získává z rozmělněných konopných semínek, na psychogenní THC v nich ale nenarazíte, obavy stranou. Typická 28 gramová porce nabízí zhruba 12 g bílkoviny a 108 kcal – na první pohled tak konopí disponuje ve srovnání s ostatními rostlinnými proteiny menším podílem bílkovin. 

Někteří o konopném proteinu hovoří jako o kompletním, jiní ale poukazují na nedostatečné množství lysinu. Co je ale jisté je to, že je protein bohatý na další důležité látky – skrývá vlákninu, železo, zinek nebo hořčík a pyšnit se může i vysokým obsahem kyseliny alfa-linolenové, tedy jedné z esenciálních omega-3 mastných kyselin, nezbytné pro normální lidský růst a rozvoj.

Znáte protein z fazolí mungo nebo mandlí?

Kromě výše popsaných druhů můžete vyzkoušet i ty o něco méně rozšířené, ale o nic méně zajímavé nebo nutričně bohaté. V rámci naší nabídky najdete tyto jednosložkové rostlinné proteiny v prémiové BIO kvalitě:

Jak vytěžit z rostlinných proteinů maximum? Zkuste je zkombinovat

Pokud jste dočetli až sem, je asi evidentní, že za hlavní nedostatek rostlinných proteinů  můžeme označit nekompletní aminokyselinový profil – existuje ale poměrně snadné řešení, jak celou věc napravit. Jednotlivé veganské proteiny se mohou v různých poměrech kombinovat, aby finální prášková směs disponovala úplným aminokyselinovým spektrem. Jinými slovy jde o efektivní způsob jak dosáhnout toho, aby tělo v žádném ohledu nestrádalo. 

 

Dívka v lese se zeleným shakerem v ruce

 

Ve Fit-day jsme se rozhodli pro ideální kombinaci kvalitního hrachového a rýžového proteinu v precizně zvoleném poměru tak, aby se oba proteiny vzájemně obohatily o chybějící esenciální aminokyseliny, jmenovitě methionin a lysin. Dvojice těchto rostlinných proteinů s kompletním spektrem aminokyselin tak může směle konkurovat těm s živočišným původem. Potěší i skvělá stravitelnost a dlouhodobý pocit sytosti.

Revoluce ve veganských proteinech: Inovativní mikronizovaný protein ve Fit-day produktech

I když na kombinaci hrachového a rýžového proteinu můžete narazit i u jiných výrobců, přece jen se Fit-day proteiny od konkurence zcela odlišují. Řeč je o unikátním mikronizovaném proteinu, který jsme jako vůbec první v Evropě představili v létě 2020 a dodnes jej jako jediní nabízíme.

Mikronizace je technologicky vyspělá metoda zpracování, díky které je proteinový prášek šetrně namletý na co nejmenší možné částice za pomoci vysokého tlaku dusíku. Díky tomu je proteinový koktejl nejen luxusně jemný a krémový, ale především disponuje lepší vstřebatelností živin.

Pokud vás dopodrobna zajímá, v čem je mikronizace tak výjimečná, doporučujeme prostudovat náš blogový článek, kde jsme technologii a z ní plynoucí benefity rozebrali. Nejjednodušší ale možná bude naše proteiny rovnou ochutnat…

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.