Mikronizace: Revoluční technologie ve světě proteinových doplňků stravy

Mikronizace – v současné době stále nepříliš známé slovo si postupně razí cestu napříč různými druhy odvětví včetně potravinářství. Čím je ale technologie tak výjimečná a proč jsme se ve Fit-day jako jediní na česko-slovenském trhu rozhodli používat právě mikronizovaný protein?

 

Rostlinný proteinový prášek v odměrce

 

Co si představit pod pojmem mikronizace

Mikronizaci lze chápat jako způsob zpracování nejrůznějších látek od pevných materiálů až po plyny. Její kořeny nenajdeme nikde jinde než ve farmacii, kde se postup začal využívat ke zvýšení účinnosti léčiv. Způsobů, jak technologii uplatnit v praxi, je ale mnohem víc – například v rámci výroby výživových doplňků.

Samotný termín mikronizace (ve volném překladu rozdrobňování) pochází z angličtiny a lze jej vysvětlit jako extrémní zmenšování původních částic látek na velikost několika mikrometrůnanometrů za pomoci šetrného mletí. Toho lze dosáhnout díky využití vysokého tlaku dusíku, který vyvolává sérii rychlých nárazů výrazně zmenšujících částice dané látky. Z technologického hlediska jde o značně náročný a vyspělý proces.

Mikronizace přináší lepší využití a vstřebatelnost důležitých látek

Většina výrobců doplňků stravy lpí zejména na obsahu účinných látek. Těch může být v proteinovém nápoji, tyčince, gelu či jiném přípravku spousta, co je ale skutečně rozhodující, je procento vstřebatelnosti a využitelnosti pro tělo. A právě v tomto ohledu je mikronizace unikátním přínosem, protože umožňuje vstřebatelnosti rapidně vylepšit.

Při rozemletí látky na malé částice dochází k mnohonásobnému zvýšení jejího povrchu, a tím pádem i dokonalejší rozpustnosti a následnému snazšímu vstřebávání do organismu. Díky tomu dochází ke zlepšení biologické účinnosti a jsou vytvořeny ideální podmínky pro rychlý účinek. Metoda také umožňuje snížit dávkování a tím pádem předejít zbytečně velkému zatížení trávicího traktu (tento aspekt se nejčastěji vztahuje k užívání léčiv).

Jak už bylo zmíněno, technologie se uplatňuje v různorodých oblastech a dokonce byla Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR vyhlášena “Inovací roku 2001”, což jen potvrzuje její jedinečný přínos.

 

Banánové proteinové koktejly ve sklenicích se zlatými kovovými brčky

 

Nový standard kvality proteinových nápojů – krémová textura i lahodnější chuť

Protože se ve Fit-day snažíme neustále posouvat kupředu a jsme otevření veškerým inovacím, které můžou zdokonalit naše výrobky, rozhodli jsme se vůbec jako první na česko-slovenském trhu vylepšit recepturu o rostlinný mikronizovaný protein. Ten tímto najdete v každém proteinovém nápoji, smoothie i snídani.

Speciálně upravený protein nám umožnil nejen rapidně zvýšit vstřebatelnost bílkovin, s novou recepturou můžeme zároveň nabídnout i jemnou, luxusně krémovou texturu koktejlů a především celkově lahodnější chuť, v které neucítíte prášek. To, že šlo o dobrý tah, dokazují pozitivní ohlasy zákazníků – těch jsme od změny receptury v roce 2020 obdrželi stovky. 

Zapojte se s námi do proteinové revoluce a poznejte nový standard kvality proteinových doplňků stravy!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.