Kynuté proteinové buchty s povidly a kořením

Myslíte si, že protein a tradiční kynuté buchty nejdou k sobě? Náš jednoduchý recept, respektive jeho voňavý výsledek, vás hned s prvním soustem přesvědčí o opaku – chuť bude příjemně kořeněná a sladká a nutriční hodnoty vylepšené. I když nejvíc fandíme povidlům, náplň můžete zvolit jakou jen budete chtít, třeba makovou, ořechovou nebo jablečnou. Skvělá je ale i třeba doměkka podušená nastrouhaná mrkev se skořicí, cukrem, vanilkou a šťávou z citrónu (náš tajný tip pro gurmány).

 

Pocukrované kynuté buchty v pekáči plněné povidly

 

Co budeme potřebovat?

Na těsto:

350 g hladké pšeničné mouky

150 g celozrnné špaldové mouky

45 g Fit-day protein premium natural

260 ml rostlinného mléka

100 g třtinového cukru

130 g kokosového oleje

25 g čerstvého droždí

1/2 lžičky mleté vanilky

1/2 lžičky soli

Na povidlovou náplň:

300 g švestkových povidel

4 lžíce datlového sirupu

4 lžíce vody

1 badyán

1 kousek celé skořice

3 hřebíčky

 

Postup:

Ve velké míse smícháme všechny sypké ingredience pro přípravu těsta, tedy mouku, cukr, protein, vanilku a sůl. Ve středu směsi vytvoříme důlek, ve kterém z droždí a trošky rostlinného mléka vytvoříme řídké těstíčko. Mísu zakryjeme a necháme vzejít kvásek. Následně přidáme zbylé rostlinné mléko a 75 g tekutého kokosového oleje. Těsto hněteme asi 10 minut, dokud není hladké a tvárné, zakryjeme ho a necháme kynout po dobu 90 minut.

V mezičase si připravíme povidlovou náplň. V malém kastrůlku smícháme datlový sirup s vodou, přidáme koření a přivedeme k varu. Směs svaříme zpět na sirup, vyjmeme koření a necháme zchladnout. Kořeněným sirupem naředíme povidla do konzistence ideální k plnění – náplň nesmí být vyloženě tuhá, ani tekutá, aby z buchet během pečení nevytékala. 

Jakmile je těsto správně vykynuté, pustíme se do přípravy buchet. Vykynuté těsto rozválíme na obdélníkový plát silný asi 1 cm, které rozkrájíme nožem na asi 20 souměrných čtverců. Do středu každého čtverce dáme trochu povidel, pečlivě spojíme rohy těsta a v dlani vytvarujeme malé bochánky. Buchty vyskládáme do vymazaného pekáčku, jemně potřeme zbývajícím kokosovým olejem, zakryjeme a necháme ještě krátce kynout, asi 20 minut.

Buchty pečeme 30–40 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Před podáváním necháme vychladnout a můžeme zlehka pocukrovat.

Pokud se do receptu pustíte a budete na výsledek patřičně hrdí, nezapomeňte svůj kuchařský um zvěčnit a označit nás na Instagramu nebo použít hashtag #fitdayrecepty.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.