Kynuté proteinové buchty s povidly a kořením

Myslíte si, že protein a tradiční kynuté buchty nejdou k sobě? Náš jednoduchý recept, respektive jeho voňavý výsledek, vás hned s prvním soustem přesvědčí o opaku – chuť bude příjemně kořeněná a sladká a nutriční hodnoty vylepšené. I když nejvíc fandíme povidlům, náplň můžete zvolit jakou jen budete chtít, třeba makovou, ořechovou nebo jablečnou. Skvělá je ale i třeba doměkka podušená nastrouhaná mrkev se skořicí, cukrem, vanilkou a šťávou z citrónu (náš tajný tip pro gurmány).

 

Pocukrované kynuté buchty v pekáči plněné povidly

 

Co budeme potřebovat?

Na těsto:

350 g hladké pšeničné mouky

150 g celozrnné špaldové mouky

45 g Fit-day protein premium natural

260 ml rostlinného mléka

100 g třtinového cukru

130 g kokosového oleje

25 g čerstvého droždí

1/2 lžičky mleté vanilky

1/2 lžičky soli

Na povidlovou náplň:

300 g švestkových povidel

4 lžíce datlového sirupu

4 lžíce vody

1 badyán

1 kousek celé skořice

3 hřebíčky

 

Postup:

Ve velké míse smícháme všechny sypké ingredience pro přípravu těsta, tedy mouku, cukr, protein, vanilku a sůl. Ve středu směsi vytvoříme důlek, ve kterém z droždí a trošky rostlinného mléka vytvoříme řídké těstíčko. Mísu zakryjeme a necháme vzejít kvásek. Následně přidáme zbylé rostlinné mléko a 75 g tekutého kokosového oleje. Těsto hněteme asi 10 minut, dokud není hladké a tvárné, zakryjeme ho a necháme kynout po dobu 90 minut.

V mezičase si připravíme povidlovou náplň. V malém kastrůlku smícháme datlový sirup s vodou, přidáme koření a přivedeme k varu. Směs svaříme zpět na sirup, vyjmeme koření a necháme zchladnout. Kořeněným sirupem naředíme povidla do konzistence ideální k plnění – náplň nesmí být vyloženě tuhá, ani tekutá, aby z buchet během pečení nevytékala. 

Jakmile je těsto správně vykynuté, pustíme se do přípravy buchet. Vykynuté těsto rozválíme na obdélníkový plát silný asi 1 cm, které rozkrájíme nožem na asi 20 souměrných čtverců. Do středu každého čtverce dáme trochu povidel, pečlivě spojíme rohy těsta a v dlani vytvarujeme malé bochánky. Buchty vyskládáme do vymazaného pekáčku, jemně potřeme zbývajícím kokosovým olejem, zakryjeme a necháme ještě krátce kynout, asi 20 minut.

Buchty pečeme 30–40 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Před podáváním necháme vychladnout a můžeme zlehka pocukrovat.

Pokud se do receptu pustíte a budete na výsledek patřičně hrdí, nezapomeňte svůj kuchařský um zvěčnit a označit nás na Instagramu nebo použít hashtag #fitdayrecepty.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení