Doprava ZDARMA na objednávky nad 1200 Kč 📦

Tyhle mýty o proteinech jste už určitě slyšeli. Proč jim nevěřit?

Pravděpodobně jste už zaslechli tvrzení, že je proteinový prášek jen pro sportovce a pokud se každý den nepotíte v posilovně, jen vám doma zbytečně zabírá místo. Anebo někdo řekl, že si proteinem zaručeně poškodíte ledviny, a navíc do sebe dostanete spoustu éček? Přesvědčte se s námi, že tyto a další zažité názory nemůžou být dál od pravdy.

 

Vrchní pohled na bílou dózu s čokoládovým proteinovým práškem a odměrkou na světlém pozadí

 

Proteiny jsou jen pro sportovce a kulturisty

Proteinové prášky už dávno nejsou výsadou profesionálních sportovců a bodybuilderů, kteří se ženou za maximálním výkonem. Naopak se skvěle hodí i do běžného jídelníčku a rozhodně se není čeho obávat. Jejich konzumace může prospět prakticky komukoliv, třeba těm, kdo:

  • nezvládají přijmout dostatek bílkovin z běžné stravy,
  • chtějí hubnout nebo si udržet optimální váhu,
  • případně přes den často bojují s pocitem hladu.

Velkou výhodou je rychlá a efektivní příprava v shakeru, díky které můžete mít do 2 minut připravený koktejl. S proteiny se toho dá ale vymyslet daleko víc – prášek využijete i v kuchyni pro přípravu nutričně vyvážených pokrmů. Je přitom jedno, jestli přidáte odměrku do svého smoothie, ovesné kaše, těsta nebo třeba krémové polévky.

Mají negativní efekt na funkci ledvin a jater

Vůbec jedna z nejčastějších obav, která zrazuje řadu lidí od používání proteinových doplňků stravy. Dříve se odborníci skutečně domnívali, že vysoký příjem bílkovin může u jinak zdravých osob poškozovat ledviny a játra, současné studie ale tuto domněnku opakovaně vyvrací (1, 2) a naopak neexistují žádné stvrzující důkazy. 

Je sice pravda, že více bílkovin ve stravě zvyšuje tlak v ledvinách, které následně filtrují větší objem krve než obvykle, což ale zároveň neznamená, že dochází k jejich poškozování – jde o normální tělesnou reakci. 

Svůj příjem bílkovin by si v návaznosti na zdraví filtračních orgánů měli kontrolovat ti, kdo trpí jejich chronickým onemocněním nebo sníženou funkcí, a mají tak větší potíže s vylučováním odpadních produktů, které vznikají při odbourávání bílkovin. To ovšem platí nejen v případě konzumace proteinových prášků, ale obecně stravy bohaté na bílkoviny.

 

Hrachový protein v prášku ve skleněné misce a kuličky žlutého hrachu na tkanině

 

Veganské proteiny nejsou tak kvalitní jako ty syrovátkové

Vysoké procento lidí stále zatvrzele věří tomu, že rostlinné proteiny vyrobené například z hrachu, sóji nebo rýže, nepřináší tělu stejný blahodárný efekt jako ty syrovátkové. Důvodem je především to, že ve srovnání s živočišnými bílkovinami bývají ty rostlinné nekompletní, tedy bez obsahu všech 9 esenciálních aminokyselin – ty si tělo nedokáže samo vyrobit a bezpodmínečně je proto potřebuje doplnit. Jsou důležité pro růst svalů, ale i jejich výživu, stejně jako v případě šlach, kostí a kůže. Nenechte se ovšem zmást, s rostlinnými proteiny zkrátka nepřijdete.

Jednak mezi rostlinnými proteiny existuje výjimka, a to sójový protein, který má stejně jako syrovátkový kompletní aminokyselinový profil, v dalších případech je perfektně jednoduchým řešením spojení dvou či více proteinů rostlinného původu za účelem dosažení stejného výsledku. Příkladem může být směs hrachového a rýžového proteinu, které se vzájemně doplní nejen v chybějících esenciálních aminokyselinách, a dají za vznik kvalitnímu palivu pro tělo.

Mnozí zpochybňují i efektivnost rostlinných proteinů v otázce budování svalové hmoty. Jak ale prokázaly mnohé studie, rostlinné i syrovátkové proteiny jsou pro růst svalů stejně účinné, obsahují-li podobné množství bílkovin a BCAA aminokyselin v jedné porci (3, 4, 5).

Kromě toho jsou rostlinné proteiny obecně šetrnější k přírodě, obsahují více živin a sáhnout po nich můžou i vegani díky absenci laktózy.

Jsou plné chemie a aditiv

Stejně jako u jiných potravin, i při výběru proteinového prášku můžete volit ze spousty možností včetně dramaticky odlišné kvality složení a je jen na vás, jak se rozhodnete. Pokud u vás vítězí přírodní složení bez konzervantů, barviv a umělých aromat, určitě si vyberete i mezi proteiny, stačí hledat mezi správnými značkami.

Při výrobě rostlinných proteinů Premium klademe na čistotu složení maximální důraz, a proto v našich produktech nenajdete žádné přidané látky, geneticky modifikované suroviny ani alergeny jako je laktóza, lepek nebo sója. Pracujeme jen s hrachovo-rýžovým proteinovým práškem a několika málo prémiovými ingrediencemi přírodního původu.

 

Muž se zatnutými svaly pózuje s černou dózou proteinového prášku

 

Automaticky po nich rostou svaly

Znamená více proteinu více svalů? Toto tvrzení se stává pravdivým jen v tom okamžiku, kdy konzumaci proteinových nápojů doplníte o pravidelné návštěvy posilovny a kvalitně sestavený jídelníček s odpovídajícím množstvím kalorií a vyváženým poměrem makro i mikroživn. 

I když se protein, respektive aminokyseliny v něm obsažené, podílí na obnově a budování svalové hmoty a limitují její úbytek, jen na základě jeho množství v jídelníčku svaly samy od sebe nezačnou zázračně nabývat na objemu – silový trénink je v tomto případě nezbytností. Skutečně tedy záleží na tom, s jakým cílem protein do svého jídelníčku zařazujete. Pokud chcete pouze doplnit svůj denní příjem bílkovin, nemusíte mít obavy, že se za měsíc skrz velké bicepsy nevejdete do svého oblíbeného trička.

Jejich cenovka je nadsazená

Přijde vám několik set korun za dózu plnou prášku jednoduše moc? Zkuste vzít v potaz celkovou gramáž a zejména počet porcí – dost možná vás překvapí, na kolik korun rázem jedna porce vyjde. 

Například s proteinem Premium začíná cena za jednu porci, která obsahuje celých 29 gramů bílkovin, na bezkonkurenčních 39 korunách. Za stejnou dávku obdobně kvalitních a pro tělo využitelných bílkovin, ovšem z jiných zdrojů, byste si téměř určitě připlatili. Práškový protein je tak ve výsledku dostupnější, než se může na první pohled zdát.

Myslet je zároveň třeba i na to, že proces výroby proteinu je poměrně komplexní a rozhodně ne levnou záležitostí, stejně tak je nutné zohlednit i kvalitu vstupních surovin, která se podepisuje na celkové ceně.