Zdravější tradice: Velikonoční beránek s proteinem a bez cukru

Velikonoce jsou skoro tady, což znamená, že je ten nejvyšší čas oprášit staré zvyky a tradice. Ať už fandíte malovaným kraslicím a pletené pomlázce nebo ne, na vláčném a sladkém beránkovi si rád pochutná snad každý. Jenže kde se tradice v podobě pečení velikonočního beránka vlastně vzala? Pojďme zapátrat v historických pramenech a závěrem si zmínit recept, po kterém vás nebude tížit svědomí. Jde totiž o jemného beránka ze špaldové mouky, mrkve a ořechů a cukr v něm nenajdete – zato protein ano.

Symbol jara a nevinnosti

Velikonoční beránek je se svátky jara spjatý už od časů, kdy se toto období začalo spojovat s ukřižováním a opětovaným vzkříšením Ježíše Krista. V křesťanství je beránek symbolem božím. Je čistou, poslušnou nevinností, která byla podle zmiňovaného náboženství obětována na kříži. Jeho krev však zachránila pokřtěné od hříchu a následné smrti.

Jde to i zdravě, chutně a jednoduše

Beránek se tak stal nedílnou součástí velikonočních svátků a každoročně provoní české domácnosti. Nemusíte se ale pouštět do klasického receptu, který počítá s rafinovaným cukrem, máslem a bílou moukou a zkrátka nebere ohledy na to, zda jste právě ukončili jarní detox, snažíte se hubnout nebo jen chcete omezit příjem kalorií. Namísto toho můžete vyzkoušet zdravější alternativu tradičního moučníku a věřte, že si pochutnáte úplně stejně. Přesvědčte se sami.

 

Velikonoční beránek na dřevěné desce obklopený vajíčkama a zelení

 

Recept na fitness velikonočního beránka

Ingredience:

500 g nastrouhané mrkve

300 g špaldové mouky

200 ml nízkotučného kefíru

45 g Fit-day protein premium natural

150 g jemně mletých vlašských ořechů nebo mandlí

2 lžičky skořice

4 vejce

1 prášek do pečiva

med podle chuti (nebo jiné sladidlo – např. datlový nebo agávový sirup)

špetka soli

+ polévková lžíce kokosové mouky na posypání

TIP: do těsta můžeme přidat i různé sušené ovoce a semínka

 

Postup:

Troubu předehřejeme na 180 °C. Žloutky oddělíme od bílků a bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu. V druhé míse vyšleháme žloutky (můžeme už s medem, ale med lze přidat až nakonec podle chuti) a postupně přidáváme zbylé ingredience včetně proteinu. Následně přidáme ke vzniklé směsi vyšlehané bílky a dosladíme (pokud jsme to neudělali už dříve). 

Hotové těsto vlijeme do předem připravené, řádně vymazané a vysypané formy. Pečeme zhruba 40–60 minut a kontrolujeme špejlí (těsto se na špejli nesmí lepit). Beránka necháme zchladnout, vyklopíme z formy a můžeme posypat kokosovou moukou namísto moučkového cukru.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení