Zdravější tradice: Velikonoční beránek s proteinem a bez cukru

Velikonoce jsou skoro tady, což znamená, že je ten nejvyšší čas oprášit staré zvyky a tradice. Ať už fandíte malovaným kraslicím a pletené pomlázce nebo ne, na vláčném a sladkém beránkovi si rád pochutná snad každý. Jenže kde se tradice v podobě pečení velikonočního beránka vlastně vzala? Pojďme zapátrat v historických pramenech a závěrem si zmínit recept, po kterém vás nebude tížit svědomí. Jde totiž o jemného beránka ze špaldové mouky, mrkve a ořechů a cukr v něm nenajdete – zato protein ano.

Symbol jara a nevinnosti

Velikonoční beránek je se svátky jara spjatý už od časů, kdy se toto období začalo spojovat s ukřižováním a opětovaným vzkříšením Ježíše Krista. V křesťanství je beránek symbolem božím. Je čistou, poslušnou nevinností, která byla podle zmiňovaného náboženství obětována na kříži. Jeho krev však zachránila pokřtěné od hříchu a následné smrti.

Jde to i zdravě, chutně a jednoduše

Beránek se tak stal nedílnou součástí velikonočních svátků a každoročně provoní české domácnosti. Nemusíte se ale pouštět do klasického receptu, který počítá s rafinovaným cukrem, máslem a bílou moukou a zkrátka nebere ohledy na to, zda jste právě ukončili jarní detox, snažíte se hubnout nebo jen chcete omezit příjem kalorií. Namísto toho můžete vyzkoušet zdravější alternativu tradičního moučníku a věřte, že si pochutnáte úplně stejně. Přesvědčte se sami.

 

Velikonoční beránek na dřevěné desce obklopený vajíčkama a zelení

 

Recept na fitness velikonočního beránka

Ingredience:

500 g nastrouhané mrkve

300 g špaldové mouky

200 ml nízkotučného kefíru

45 g Fit-day protein premium natural

150 g jemně mletých vlašských ořechů nebo mandlí

2 lžičky skořice

4 vejce

1 prášek do pečiva

med podle chuti (nebo jiné sladidlo – např. datlový nebo agávový sirup)

špetka soli

+ polévková lžíce kokosové mouky na posypání

TIP: do těsta můžeme přidat i různé sušené ovoce a semínka

 

Postup:

Troubu předehřejeme na 180 °C. Žloutky oddělíme od bílků a bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu. V druhé míse vyšleháme žloutky (můžeme už s medem, ale med lze přidat až nakonec podle chuti) a postupně přidáváme zbylé ingredience včetně proteinu. Následně přidáme ke vzniklé směsi vyšlehané bílky a dosladíme (pokud jsme to neudělali už dříve). 

Hotové těsto vlijeme do předem připravené, řádně vymazané a vysypané formy. Pečeme zhruba 40–60 minut a kontrolujeme špejlí (těsto se na špejli nesmí lepit). Beránka necháme zchladnout, vyklopíme z formy a můžeme posypat kokosovou moukou namísto moučkového cukru.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.