Sladíme panelou: Třtinová šťáva namísto rafinovaného cukru

Nahradit bílý rafinovaný cukr, který se často označuje za zabijáka štíhlé linie i pevného zdraví, nemusí být až tak složité. Nabízí se řada zajímavých možností, mezi něž patří i panela neboli rapadura. Už jste o o ní slyšeli?

Panela je 100% přírodní alternativa klasických sladidel. Vyrábí se ze surové šťávy vylisované z čerstvě sklizených stébel cukrové třtiny. Její chuť je příjemně karamelová s ovocnými tóny.

 

Nařezané stonky cukrové třtiny se zelenými listy

 

Rozdíl mezi panelou a třtinovým cukrem – melasa zůstává

Není třtinová panela to samé jako třtinový cukr? Ptáte se. A vaše dedukce je opodstatněná, přece jen mluvíme o sladidlech vyráběných z jedné a téže suroviny cukrové třtiny. Ta dorůstá výšky až 6 metrů, vzhledem připomíná bambus a pěstuje se především v tropických a subtropických oblastech (největší producenti: Brazílie, Indie, Čína a Thajsko). Dřeň stébla třtiny obsahuje až 20 % cukru.

Zatímco zpracování třtinového cukru se v mnohém příliš neliší od výroby klasického cukru a dochází k částečnému či úplnému oddělení melasy, na živiny bohatého lepkavého sirupu tmavé barvy, panela prochází šetrnějším, tradičním zpracováním bez použití chemických procesů. Proto se také občas označuje jako pracukr.

Celý proces výroby panely je snadný: ze stébel cukrové třtiny se lisuje šťáva, která se poté odpařuje, mění se v hustý sirup a lisuje se do bloků. Ty se následně lehce drtí na drobné valounky. Panela se také ani částečně nezbavuje podílu melasy, která jí mimo jiné propůjčuje typickou zlatavou barvu.

 

Drcená panela v dřevěné misce s kousky ztuhlé panely v popředí

 

Panela jako zdravější verze slazení díky obsahu vitamínů a minerálů

Protože je panela čistým produktem a neprochází rafinací či bělením a je bohatá na zmiňovanou melasu, obsahuje nezanedbatelné procento účinných složek a živin. Nepostrádá vitamíny, k nimž patří vitamín A, vitamíny skupiny B nebo vitamíny C, D a E ani minerální látky jako je mangan, chrom, draslík, vápník, železo či hořčík a zinek. 

Panelu tvoří:

  • sacharóza (cca 80 %)
  • glukóza, fruktóza
  • vitamíny (výše zmíněné)
  • minerály (výše zmíněné)

Díky svému složení je odborníky často označována za jeden z nejlepších způsobů slazení. Glykemický index panely se pohybuje kolem 35. 

Srovnáme-li s panelou klasický bílý cukr, který prochází rafinací, zjistíme, že nemá žádnou výživovou hodnotu, Tedy, že není zdrojem vitamínů, minerálů, vlákniny ani bílkovin.

Panela ve Fit-day proteinových kaších

Jak zakomponovat panelu do svého jídelníčku? Hravě! Stačí pouze nahradit klasickou bílou verzi milované ingredience, na které si máme tendenci vypěstovat závislost, v poměru 1:1 – panela má totiž stejnou sladivost jako bílý cukr. Hodí jak do dezertů, tak při přípravě sladkých snídaní nebo obědů. 

 

Čokoládová ovesná kaše s jahodami a kolečky banánu na bílém talíři s šálkem kávy

 

Panelu coby kvalitní přírodní sladilo jsme se ve Fit-day rozhodli přidávat i do našich snídaňových kaší s MCT olejem a  obsahem vlákniny, které přijdou vhod nejen sportovcům a aktivně žijícím jedincům, ale třeba i dětem a alergikům. Na výběr je hned ze tří příchutí: banán-čokoláda, kokos-vanilka a jablko-skořice.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.