3 sladké i osvěžující recepty s jahodami pro měsíc červen

Nechte se inspirovat lahodnými letními recepty s čerstvými jahodami, které perfektně zapadnou do zdravého jídelníčku. Aby si na své přišel každý, recepty jsou hned tři. Vyzkoušet můžete:

I. nadýchanou jahodovou bublaninu

II. jahodovo-čokoládové smoothie s banánem

III. chřestový salát s jahodami a avokádem

Jahody hydratují organismus a hodí se i do diet

Jahody všichni milujeme pro jejich sladkou chuť a vůni, věděli jste ale, že jahody jsou zároveň cenným zdrojem:

  • vitamínu C, jehož obsah je srovnatelný s citrusovými plody (v hrníčku jahod najdeme až 120 % dávky tohoto vitamínu)
  • vitamínů A, B a E
  • snadno stravitelné vlákniny, nezbytné pro bezproblémové zažívání
  • řady minerálních látek – draslíku, zinku, hořčíku, vápníku nebo manganu
  • antioxidantů – díky čemuž např. podporují metabolismus, mají protizánětlivý účinek a pomáhají předcházet nachlazení i vzniku močových a žlučových kamenů

Zralé plody navíc obsahují 87 % vody, proto jejich konzumace skvěle podpoří hydrataci organismu a ve srovnání s jinými druhy ovoce je v jahodách nižší množství cukrů i kalorií. Hodí se proto i do nejrůznějších diet.

 

Zpola nakrájená jahodová bublanina se zelenými lístky na dřevěném prkénku 

 

Recept na nadýchanou jahodovou bublaninu

Připravte si jemný a vláčný dezert z kvalitních surovin, který díky jahodám získá na šťavnatosti a příjemné sladkosti i bez přidaného cukru. Proteinové smoothie v základu navíc dodá porci bílkovin. 

Ingredience:

80 g špaldové mouky 

150 g čerstvých jahod 

2 lžíce agávového sirupu

45 g Fit-day protein smoothie jahoda-vanilka

2 vejce

15 g kokosového oleje

100 ml kokosového mléka

1 lžička prášku do pečiva

1 lžička skořice

špetka soli

Postup:

Troubu předehřejeme na 180 °C a formu vyložíme pečicím papírem. Oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme sníh, zatímco žloutky dáme do mísy a přidáme k nim agávový sirup, rozpuštěný kokosový olej a mléko. V druhé míse si smícháme všechny suché suroviny a následně promícháme obsah obou mís v jedné. Nakonec do těsta opatrně vmícháme sníh z bílků. 

Hotové těsto nalijeme do formy a pokryjeme rozpůlenými jahodami. Bublaninu necháme péct po dobu 20-30 minut, dokud nezezlátne. Před servírováním necháme vychladnout.

 

Recept na jahodovo-čokoládové smoothie s banánem

Skvělá snídaně nebo dopolední svačina plná čerstvého ovoce, která osvěží a dodá energii. 

Ingredience na 2 porce:

250 g čerstvých jahod

2 zralé banány

200 ml kokosového mléka

90 g Fit-day protein smoothie jahoda-čokoláda

kvalitní hořká čokoláda na dozdobení podle chuti

Postup:

Jahody a banán nakrájíme a vložíme do mixéru. Přidáme kokosové mléko, proteinové smoothie a rozmixujeme dohladka. Před podáváním můžeme vychladit v lednici a případně dozdobit strouhanou čokoládou.

 

Salát s jahodami a chřestem na modrém pozadí

 

Recept na chřestový salát s jahodami a avokádem

Tento recept si pohrává s jemnou chutí mladého chřestu, kterému sluší i netradiční kombinace s jahodami a avokádem. Je jen na vás, jestli si ho vychutnáte jako předkrm nebo jako lehký oběd či dezert.

Ingredience: 

1/2 svazku mladého zeleného chřestu

200 g čerstvých jahod

1 avokádo

4 hrsti polníčku

1 lžíce citronové šťávy

1 lžíce panenského olivového oleje

1 lžička balzamikového octa

sůl, pepř

hrst nasekané máty

pražené piniové oříšky na posypání podle chuti

Postup: 

Odlomíme zdřevnatělý konec chřestu a stonky nakrájíme na malé kousky. Avokádo a jahody nakrájíme na kostičky a smícháme s polníčkem a čerstvě vymačkanou citronovou šťávou. Přidáme olej, balzamikový ocet, sůl, pepř a mátu. Před podáváním můžeme posypat praženými piniovými oříšky pro výraznější chuť.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení