3 sladké i osvěžující recepty s jahodami pro měsíc červen

Nechte se inspirovat lahodnými letními recepty s čerstvými jahodami, které perfektně zapadnou do zdravého jídelníčku. Aby si na své přišel každý, recepty jsou hned tři. Vyzkoušet můžete:

I. nadýchanou jahodovou bublaninu

II. jahodovo-čokoládové smoothie s banánem

III. chřestový salát s jahodami a avokádem

Jahody hydratují organismus a hodí se i do diet

Jahody všichni milujeme pro jejich sladkou chuť a vůni, věděli jste ale, že jahody jsou zároveň cenným zdrojem:

  • vitamínu C, jehož obsah je srovnatelný s citrusovými plody (v hrníčku jahod najdeme až 120 % dávky tohoto vitamínu)
  • vitamínů A, B a E
  • snadno stravitelné vlákniny, nezbytné pro bezproblémové zažívání
  • řady minerálních látek – draslíku, zinku, hořčíku, vápníku nebo manganu
  • antioxidantů – díky čemuž např. podporují metabolismus, mají protizánětlivý účinek a pomáhají předcházet nachlazení i vzniku močových a žlučových kamenů

Zralé plody navíc obsahují 87 % vody, proto jejich konzumace skvěle podpoří hydrataci organismu a ve srovnání s jinými druhy ovoce je v jahodách nižší množství cukrů i kalorií. Hodí se proto i do nejrůznějších diet.

 

Zpola nakrájená jahodová bublanina se zelenými lístky na dřevěném prkénku 

 

Recept na nadýchanou jahodovou bublaninu

Připravte si jemný a vláčný dezert z kvalitních surovin, který díky jahodám získá na šťavnatosti a příjemné sladkosti i bez přidaného cukru. Proteinové smoothie v základu navíc dodá porci bílkovin. 

Ingredience:

80 g špaldové mouky 

150 g čerstvých jahod 

2 lžíce agávového sirupu

45 g Fit-day protein smoothie jahoda-vanilka

2 vejce

15 g kokosového oleje

100 ml kokosového mléka

1 lžička prášku do pečiva

1 lžička skořice

špetka soli

Postup:

Troubu předehřejeme na 180 °C a formu vyložíme pečicím papírem. Oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme sníh, zatímco žloutky dáme do mísy a přidáme k nim agávový sirup, rozpuštěný kokosový olej a mléko. V druhé míse si smícháme všechny suché suroviny a následně promícháme obsah obou mís v jedné. Nakonec do těsta opatrně vmícháme sníh z bílků. 

Hotové těsto nalijeme do formy a pokryjeme rozpůlenými jahodami. Bublaninu necháme péct po dobu 20-30 minut, dokud nezezlátne. Před servírováním necháme vychladnout.

 

Recept na jahodovo-čokoládové smoothie s banánem

Skvělá snídaně nebo dopolední svačina plná čerstvého ovoce, která osvěží a dodá energii. 

Ingredience na 2 porce:

250 g čerstvých jahod

2 zralé banány

200 ml kokosového mléka

90 g Fit-day protein smoothie jahoda-čokoláda

kvalitní hořká čokoláda na dozdobení podle chuti

Postup:

Jahody a banán nakrájíme a vložíme do mixéru. Přidáme kokosové mléko, proteinové smoothie a rozmixujeme dohladka. Před podáváním můžeme vychladit v lednici a případně dozdobit strouhanou čokoládou.

 

Salát s jahodami a chřestem na modrém pozadí

 

Recept na chřestový salát s jahodami a avokádem

Tento recept si pohrává s jemnou chutí mladého chřestu, kterému sluší i netradiční kombinace s jahodami a avokádem. Je jen na vás, jestli si ho vychutnáte jako předkrm nebo jako lehký oběd či dezert.

Ingredience: 

1/2 svazku mladého zeleného chřestu

200 g čerstvých jahod

1 avokádo

4 hrsti polníčku

1 lžíce citronové šťávy

1 lžíce panenského olivového oleje

1 lžička balzamikového octa

sůl, pepř

hrst nasekané máty

pražené piniové oříšky na posypání podle chuti

Postup: 

Odlomíme zdřevnatělý konec chřestu a stonky nakrájíme na malé kousky. Avokádo a jahody nakrájíme na kostičky a smícháme s polníčkem a čerstvě vymačkanou citronovou šťávou. Přidáme olej, balzamikový ocet, sůl, pepř a mátu. Před podáváním můžeme posypat praženými piniovými oříšky pro výraznější chuť.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.