Letní rajčatový koláč s proteinem a sýrem

Lahodný rajčatový koláč plný barev a poctivých ingrediencí není nijak obtížný na přípravu, navíc chutná skvěle i za studena. Jde tak o perfektní tip na letní oběd, večeři či pohoštění na rodinnou oslavu. Díky směsi sýrů a zakysané smetany je koláč úžasně vláčný a jemný, zatímco zralá cherry rajčata zajistí příjemnou sladkost.

Na své si přijdou také vyznavači zdravého životního stylu, s tímto receptem totiž není třeba počítat každou kalorii. Chcete-li, můžete těsto obohatit také o kvalitní protein pro ještě větší porci živin.

Rajčata a lidské zdraví

Ne nadarmo jsou rajčata celosvětově jednou z vůbec nejpopulárnějších plodin, kromě skvělé chuti disponují také velmi příznivými účinky na lidské zdraví. Následující důvody mohou přesvědčit, proč nešetřit rajčaty nejen při přípravě tohoto lahodného domácího koláče, ale v jídelníčku obecně:

  • vysoký obsah vitamínů A a C, a tím pádem pozitivní účinky vliv na kvalitu zraku a imunitního systému
  • antioxidanty obsažené v rajčeti zbavují tělo volných radikálů a dodají energii
  • vysoký obsah vlákniny napomáhá správnému trávení
  • vitamín B3 napomáhá stabilizaci hladiny cholesterolu
  • rajčata efektivně detoxikují játra a pročišťují organismus

 Koláč se sýrem a barevnými cherry rajčátky s nožem připraveným k nakrojení

 

Recept na rajčatový koláč s proteinem a sýrem

Ingredience:

Těsto:

30 g sezamových semínek

400 g hladké špaldové mouky

45 g Fit-day protein premium natural

150 g kokosového oleje

1 žloutek 

100 g zakysané smetany 

špetka soli

 

Náplň:

300 g cottage

150 g ricotty

400 g čerstvých cherry rajčat 

čerstvá petrželka

sušená bazalka

špetka pepře 

špetka soli 

vajíčko na potření

Postup:

Nejprve vypracujeme těsto. V míse smícháme mouku a protein s kokosovým olejem. Přidáme žloutek, zakysanou smetanu, sůl a vypracujeme hladké těsto bez hrudek. Vzniklé těsto přikryjeme potravinářskou fólií a necháme 20-30 minut v lednici. 

Mezitím připravíme náplň ze směsi cottage a ricotty, přidáme bazalku, sůl a pepř. Rajčata nakrájíme na čtvrtky a troubu předehřejeme na 180°C.

Těsto vyválíme do tvaru čtverce nebo obdélníku, potřeme sýrovou směsí, rozložíme rajčata a posypeme nasekanou petrželkou. Těsto na okrajích přeložíme směrem k náplni, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamovými semínky. Vložíme do trouby a pečeme po dobu 20-30 minut. Před servírováním necháme krátce vychladnout.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení