Letní rajčatový koláč s proteinem a sýrem

Lahodný rajčatový koláč plný barev a poctivých ingrediencí není nijak obtížný na přípravu, navíc chutná skvěle i za studena. Jde tak o perfektní tip na letní oběd, večeři či pohoštění na rodinnou oslavu. Díky směsi sýrů a zakysané smetany je koláč úžasně vláčný a jemný, zatímco zralá cherry rajčata zajistí příjemnou sladkost.

Na své si přijdou také vyznavači zdravého životního stylu, s tímto receptem totiž není třeba počítat každou kalorii. Chcete-li, můžete těsto obohatit také o kvalitní protein pro ještě větší porci živin.

Rajčata a lidské zdraví

Ne nadarmo jsou rajčata celosvětově jednou z vůbec nejpopulárnějších plodin, kromě skvělé chuti disponují také velmi příznivými účinky na lidské zdraví. Následující důvody mohou přesvědčit, proč nešetřit rajčaty nejen při přípravě tohoto lahodného domácího koláče, ale v jídelníčku obecně:

  • vysoký obsah vitamínů A a C, a tím pádem pozitivní účinky vliv na kvalitu zraku a imunitního systému
  • antioxidanty obsažené v rajčeti zbavují tělo volných radikálů a dodají energii
  • vysoký obsah vlákniny napomáhá správnému trávení
  • vitamín B3 napomáhá stabilizaci hladiny cholesterolu
  • rajčata efektivně detoxikují játra a pročišťují organismus

 Letní rajčatový koláč s proteinem - Fit-day

Letní rajčatový koláč s proteinem a sýrem

Ingredience:

Těsto:

30 g sezamových semínek

400 g hladké špaldové mouky

45 g Fit-day protein premium natural

150 g kokosového oleje

1 žloutek 

100 g zakysané smetany 

špetka soli

 

Náplň:

300 g cottage

150 g ricotty

400 g čerstvých cherry rajčat 

čerstvá petrželka

sušená bazalka

špetka pepře 

špetka soli 

vajíčko na potření

Postup:

Nejprve vypracujeme těsto. V míse smícháme mouku a protein s kokosovým olejem. Přidáme žloutek, zakysanou smetanu, sůl a vypracujeme hladké těsto bez hrudek. Vzniklé těsto přikryjeme potravinářskou fólií a necháme 20-30 minut v lednici. 

Mezitím připravíme náplň ze směsi cottage a ricotty, přidáme bazalku, sůl a pepř. Rajčata nakrájíme na čtvrtky a troubu předehřejeme na 180°C.

Těsto vyválíme do tvaru čtverce nebo obdélníku, potřeme sýrovou směsí, rozložíme rajčata a posypeme nasekanou petrželkou. Těsto na okrajích přeložíme směrem k náplni, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamovými semínky. Vložíme do trouby a pečeme po dobu 20-30 minut. Před servírováním necháme krátce vychladnout.