Doprava ZDARMA na objednávky nad 1200 Kč 📦

Bezezbytková dieta: doporučené potraviny, použití, výhody a nevýhody

Když se řekne bezezbytková dieta, mnoho lidí si dost možná představí dietu, při které se vše dojídá až do posledního sousta. Ve skutečnosti se však jedná o typ léčebné výživy, která je určená jedincům s chronickými i akutními záněty střev či jinými onemocněními zažívacího traktu.

Využití v medicíně

Bezezbytková dieta se zpravidla dodržuje po operaci střev, před kolonoskopií či při střevní neprůchodnosti. Své využití však najde i v případě léčby Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy, výjimkou není ani její nařízení při léčbě rakoviny, v takovýchto případech však samozřejmě pouze pod lékařským dohledem. Bezezbytková dieta se tedy obecně dodržuje v případech, kdy je doporučena lékařem (např. před operací) a v období aktivního zánětu při výše zmíněných chorobách, nejlépe v kašovité úpravě.

Vyhněte se nestravitelným zbytkům

Základem diety je lehce stravitelná nenadýmavá strava a potraviny, díky kterým ve střevech nezůstávají nestravitelné zbytky. V jejím průběhu se člověk stravuje zpravidla pětkrát až šestkrát denně, přičemž se musí řídit poměrně vysokým počtem omezení. Rovněž je nutné dbát na správnou přípravu pokrmů, protože ne všechny úpravy jsou povolené.

Hlavním cílem bezezbytkové diety při onemocnění střev je zabránit podráždění střevní sliznice, a to díky omezení příjmu obtížně stravitelných potravin. Vhodnou úpravou je vaření, dušení a pečení bez přidání tuku. Naopak za nevhodné se považuje smažení, pečení v oleji a případné nedovaření pokrmů do měkka. Ty totiž musí být vždy dostatečně měkké, a tím pádem pro tělo lehce stravitelné.

 

Muž v šedém tričku držící se za bolavé břicho

 

Můžete sáhnout i po mixéru

V některých případech je lepší jednotlivé ingredience rovnou rozmixovat, zejména obsahují-li vlákninu nebo jsou-li tvrdšího charakteru. Ze všech potravin je nutné odstranit slupku a zrníčka a maso zbavit veškerého viditelného tuku. To lze poté osmažit na pánvi bez oleje a následně jej dále zpracovat, tedy dusit nebo péct. Při pečení se doporučuje užít poklici, aby se na mase nevytvořila nežádoucí kůrka. Pokrmy je možné lehce omastit máslem, ale až při podávání. Nesmí se jednat o přepálený tuk, vhodné je čerstvé máslo nebo ghí (přepuštěné máslo). 

Jídelníček při bezezbytkové dietě

Které potraviny jsou vhodné?

  • maso: libové hovězí, vepřové, jehněčí, telecí, kuřecí, krůtí i králičí bez blan, ryby, kuřecí játra, libové šunky, libové párky, salámy se sníženým obsahem tuku
  • mléčné výrobky: jogurt bílý i ovocný (bez semínek, müsli, atd.), tvaroh, mléčné dezerty, tvrdé sýry, čerstvé sýry, tvarohové sýry
  • mléko: nejlépe zakysané - podmáslí, kefír, jogurtové mléko 
  • vejce: 1 uvařené vejce denně
  • tuky: máslo, rostlinné tuky
  • pečivo: den staré pečivo (rohlíky, veka) i sladké (vánočka), suchary, piškoty
  • přílohy: rýže, těstoviny, bramborová kaše i knedlík
  • sladidla: cukr, med - omezeně
  • ovoce: syrové banány, strouhaná jablka, ovocné šťávy z čerstvého ovoce, ovocné pyré z čerstvého ovoce, citronová šťáva, kompot, marmeláda
  • zelenina: vařená a dušená mrkev, dýně, špenát, hlávkový salát, vývar z celeru a petržele, rajčatová šťáva bez jadérek a slupky, rajský protlak, brambory
  • koření: kmín, mletá skořice, sladká paprika, majoránka, petrželová nať, bylinky, bobkový list, nové koření, vývar z cibule, vegeta, ocet v malém množství
  • nápoje: voda, čaj, neperlivé minerální vody, naředěná ovocná šťáva

 

Zdravé potraviny uspořádané do kruhu - zelenina, vejce, sýr, maso a oleje

 

Kterým potravinám je nutné se vyhýbat?

  • celozrnné výrobky
  • luštěniny
  • tučná masa a uzeniny: klobásy, paštiky, škvarky, sádlo
  • tučné mléčné výrobky: šlehačka, smetanové jogurty, tučné sýry 
  • houby
  • zelenina: nadýmavá a těžká na žaludek
  • ovoce: obsahující pecky, slupku a semínka
  • přílohy: rokety, hranolky, smažené brambory, kynutý knedlík
  • nápoje: mléko, kakao, káva, alkohol, perlivé minerální vody
  • ostatní: chipsy, čokoláda, dráždivé koření, kečup, hořčice, bujón, dochucovadla, pepř, česnek, cibule, atd.

Výhody a nevýhody bezezbytkové stravy jsou následující:

Výhody bezezbytkové diety

  • malé množství tuku
  • lepší stravitelnost
  • energeticky plnohodnotná strava
  • léčebné využití

Nevýhody bezezbytkové diety

  • nedostatek vlákniny
  • nedostatek zdravých tuků
  • nedostatek vitamínů a některých minerálů
  • při omezení mléka nížký přívod vápníku
  • nepříliš široký výběr pokrmů

Pouze krátkodobé využití

Vzhledem k tomu, že se jedná o dietu s nízkým obsahem vlákniny, nejedná se o způsob stravování, který bychom mohli dodržovat po celý život. Bezezbytková dieta je určena především lidem, kteří mají problémy s onemocněním střev. V rámci očisty ji pak mohou krátkodobě držet i lidé, kteří takovýmto onemocněním netrpí.
 
Toužíte-li po kvalitní očistné proceduře, sáhnout můžete i po Fit-day smoothie detox, proteinový drink s obsahem směsi superfoods, speciálně navržený pro detox organismu.
 

Bezezbytková dieta, pokud je držena krátkodobě, je vhodným nástrojem ke snížení projevů střevních onemocnění.