Doprava ZDARMA na objednávky nad 1200 Kč 📦

Recepty na rychlá letní jídla, která vás ochladí

Léto je pro mnohé vůbec nejoblíbenější roční období. Vysoké teploty však představují pro organismus obrovskou zátěž, kterou se nevyplácí podceňovat. Tropickým teplotám je nezbytné přizpůsobit nejen dostatečný pitný režim, ale také jídelníček.

Toužíte-li po příjemném ochlazení, skvělou volbou je samozřejmě vodní meloun, zvláště, je-li vychlazený z lednice. Zajistí tělu nejen potřebnou hydrataci, ale také osvěží. Stejně tak jsou ke konzumaci vhodné banány, které můžeme přidat k ovesným vločkám či bílému jogurtu. Jogurt má rovněž skvělé chladivé účinky, a podpoří střevní mikrobiotu. Svými účinky vás příjemně překvapí i vychlazený kefír

Dále lze pro ochlazení či hydrataci doporučit:

  • angrešt, ananas, mango a další tropické ovoce
  • salátovou okurku, fazole mungo, ledový salát, ředkvičky, lilek, brambory a luštěniny
  • mořské plody, ořechy, rýže a hovězí maso

Obecně se dá říci, že když zvolíte syrovou zeleninu a ovoce, nesáhnete vedle. Další vhodnou alternativou jsou nápoje, které mají zchlazující účinek - tedy mátový či zelený čaj a různé ovocné a zeleninové smoothie, ideálně přímo z lednice. Vhod přijde i studený dezert v podobě krémového chia pudinku, který můžete dozdobit podle fantazie.

Chcete-li konkrétní inspiraci, můžete vyzkoušet tři lahodné recepty, které vás 100% osvěží a přitom spolehlivě zasytí. Ať už se rozhodnete pro melounové mojito bez alkoholu, krémovou španělskou polévku gaspacho s rajčaty a paprikou či upřednostníte tradiční balkánský pokrm tarator s jogurtem a koprem.

 

Melounové mojito ve sklenicích s ledem a limetkou
 

Nealkoholické melounové mojito

Ingredience (na 4 cca 250 ml sklenice):

10 kostek vypeckovaného vodního melounu (kostky cca 2,5 x 2,5 cm)

12 lístků máty

800 ml sody

1 limetku

4 lžičky třtinového cukru

led

Postup:

Meloun rozmixujeme v mixéru. Limetku omyjeme a nakrájíme, mátu také omyjeme. Připravíme si sklenice, do každé vložíme nakrájenou limetku, 3 lístky máty a 1 lžičku třtinového cukru. V hmoždíři rozmělníme paličkou a přilijeme 1/4 rozmixovaného melounu. Přisypeme drcený led a dolijeme sodou. Skleničky ještě můžete dozdobit snítkou máty a plátkem melounu (trojúhelníček i se slupkou bude vypadat skvěle). 

 

Španělská rajčatová polévka gaspacho v talíři se snítkou bazalky

 

Španělské gaspacho

Ingredience:

1 kg vyzrálých rajčat

1 salátová okurka

1 červená paprika 

2 stroužky česneku

1 menší červená cibule

2 ks bílého toastového chleba

malý kousek chilli papričky (máte-li rádi ostřejší jídla)

cca 3 polévkové lžíce extra panenského za studena lisovaného oleje

2 polévkové lžíce červeného vinného octa nebo šťávy z limetky

špetku soli

koření (tymián, estragon, oregano, saturejka – podle vlastní chuti)

Postup:


Nejdříve spaříme rajčata v horké vodě a zbavíme slupky, odstraníme také semínka. Omytou okurku oloupeme, podélně ji rozkrojíme, vyndáme semínka a nakrájíme na kousky. Papriku také omyjeme, odstraníme semínka a nakrájíme na kousky. Cibuli a česnek oloupeme, nasekáme na drobmé kousky a toastový chléb rozmočíme ve vodě. Všechny suroviny vložíme do mixéru, přidáme chilli papričky a koření. Rozmixujeme dohladka. Dle chuti můžeme přidat sůl, ocet či limetkovou šťavu. Před servírováním dáme vychladit do ledničky.

 

Polévka bulharský tarator v talíři s čerstvým koprem a vlašskými ořechy

 

Bulharský tarator

Ingredience:

1 salátová okurka

4 stroužky česneku

3 polévkové lžíce nadrobno nasekaných vlašských ořechů 

50 ml olivového oleje

500 ml acidofilního mléka

2 bílé jogurty (2 x 150 ml)

citonová šťáva dle chuti

špetka soli

trocha čerstvého kopru

trocha čerstvé petrželky

Postup:

Salátovou okurku omyjeme a i se slupkou nastrouháme nahrubo. Česnek utřeme se solí, dáme do mísy a přidáme ořechy. Přilijeme olivový olej a důkladně promícháme. Vsypeme nastrouhanou okurku, petrželku i kopr, přidáme mléko a jogurty. Směs můžeme dochutit citronovou šťávou. Polévku dáme vychladit do ledničky a servírujeme.