Potraviny, které nás v létě ochladí

POTRAVINY, KTERÉ NÁS V LÉTĚ OCHLADÍ

Jak jsme již v přechozích blozích (Léto-období výletů, dovolených, ... Krásné opálení - co jíst?, Hydratace a dehydratace) psali, máme léto za dveřmi a měli bychom si říci, co našemu tělu dopřát, aby bylo v super kondici. V dnešním blogu se zaměříme na potraviny, které nás mohou, a to nejen v létě, příjemně ochladit.

Na přední místa určitě paří vodní meloun, v létě jej seženeme pomalu na každém rohu, pokud ho ještě dobře vychladíme v lednici, tak nás výborně ochladí a hydratuje. Dobrou volbou budou také banány, osvěží nás a dodají nám tolik potřebné vitamíny. Banán můžeme přidat do jogurtů nebo k ovesným vločkám. Samozřejmě i samotný je super. Bílý jogurt nás také příjemně ochladí a dodá tělu potřebnou mikrobiotu, můžeme do něj přidat kousky ořechů, chia semínka, čerstvé ovoce (např. již zmiňované banány), skvělou volbou je i vychlazený kefír.

 

ledov%C3%A9%20maliny%20fitday

 

Okurky mají vysoký obsah vody a perfektně nás hydratují. Super volba je džbán vody s plátky citrónů, okurky a mátou. Můžeme také přidat strouhaný zázvor. Klasický okurkový salát také nebude úplně od věci :-)

Obecně by se dalo říct, že když zvolíte syrovou zeleninu a ovoce, nesáhnete vedle. Další vhodnou alternativou jsou nápoje, které mají zchlazující účinek - např. mátový čaj, zelený čaj, bezinková šťáva, ...

Jaké další potraviny bychom mohli doporučit? Angrešt, ananas, fazole mungo, mango, podmáslí, ledový salát, klíčky, zeleninové šťávy, tropické ovoce, ale také např. ořechy, mořské plody, luštěniny, brambory, rýže, hovězí maso, semínka, lilek, ředkvičky, celer, ...

 

Nealko melounové mojito

Potřebujeme (na 4 cca 250 ml sklenice)

–  10 kostek vypeckovaného voního melounu (kostky cca 2,5 x 2,5 cm)

–  12 lístků máty

–  800 ml sody

–  1 limetku

–  4 lžičky třtinového cukru

–  led

 

Postup:

Meloun vložte do mixéru a rozmixujte. Limetku omyjte na nakrájejte, mátu omyjte. Připravte si sklenice, do každé vložte nakrájenou limetku, 3 lístky máty a 1 lžičku třtinového cukru. Rozmělněte paličkou z hmoždíře a přelijte 1/4 rozmixovaného melounu. Nasypte led (nejlépe drcený) a dolijte sodou. Skleničky ještě můžete ozdobit snítkou máty a plátkem melounu (trojúhelníček i se slupkou bude vypadat skvěle).

 

 mojito%20fitday 

 

Španělské gaspacho

Potřebujeme:

–  1 kg vyzrálých rajčat

–  1 salátová okurka

–  1 červená paprika 

–  2 stroužky česneku

–  1 menší červená cibule

–  2 ks bílého toastového chleba

–  malý kousek chilli papričky (máte-li rádi ostřejší jídla)

–  cca 3 polévkové lžíce extra panenského za studena lisovaného oleje

–  2 polévkové lžíce červeného vinného octa nebo šťávy z limetky

–  špetku soli

–  koření (tymián, estragon, oregano, saturejka – podle vlastní chuti)

 

Postup:
Nejdříve spaříme rajčata v horké vodě a zbavíme slupky, odstraníme také semínka a kousek kolem stopky (tzv. bubáka). Omytou okurku zbavíme slupky, podélně ji rozkrojíme, vyndáme semínka a nakrájíme na kousky. Papriku také omyjeme, odstraníme semínka a nakrájíme na kousky. Cibuli a česnek oloupeme, nasekáme na kousky, toastový chléb rozmočíme ve vodě. Všechny suroviny vložíme do mixéru, přidáme chilli papričky a koření. Rozmixujeme dohladka. Dle chuti můžeme přidat sůl, ocet či limetkovou šťavu a dáme vychladit do ledničky.

 

 

Bulharský tarator

Potřebujeme:

–  1 salátová okurka

–  4 stroužky česneku

–  3 polévkové lžíce nadrobno nasekaných vlašských ořechů 

–  50 ml olivového oleje

–  1/2 l acidofilního mléka

–  2 bílé jogurty (2 x 150 ml)

–  citonová šťáva dle chuti

–  špetka soli

–  trocha čerstvého kopru

–  trocha čerstvé petrželky

 

Postup:
Omyjeme salátovou okurku a i se slupkou nastrouháme nahrubo. Česnek utřeme se solí, dáme do mísy a přidáme ořechy. Přilijeme olivový olej a důkladně promícháme. Vsypeme nastrouhanou okurku, petrželku i kopr, přilijeme mléko a jogurty. Vše promícháme, aby se vytvořila homogenní hmota, můžeme dochutit citronovou šťávou. Polévku dáme vychladit do ledničky a pak již můžeme podávat.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.