Jitčin detox: Plněná pečená dýně s cherry rajčaty a tofu

Voňavá pečená dýně plněná cherry rajčaty a uzeným tofu je přesně tím druhem receptu, který dokazuje, že jednoduché a zdravé veganské jídlo z několika málo surovin může patřit k vašim vůbec nejoblíbenějším. Talíř hrající barvami je navíc pastvou i pro oči.

 

Polovina pečené dýně s tofu, rajčaty a petrželí

 

Co budeme na pečenou dýni potřebovat?

2 porce:

1 středně velká dýně – špagetová nebo hokaido

100 g uzeného tofu 

150 g cherry rajčat

1/2 lžičky kurkumy

čerstvá petrželka

pepř

 

Postup:

Troubu dáme předehřát na 150 °C a pustíme se do přípravy dýně, kterou pečlivě omyjeme, rozkrojíme a vyberme střed se semínky – slupku neloupeme! Obě poloviny rozkrojené dýně položíme vnitřní stranou dolů na plech vyložený pečicím papírem a na pár místech je propíchneme vidličkou. Pečeme asi hodinu. 

Mezitím si rozehřejeme pánev, na kterou nadrolíme uzené tofu, dochutíme kurkumou a pepřem a 10 minut restujeme. Konzistencí by mělo tofu připomínat míchaná vejce. Na závěr k tofu přidáme nakrájená cherry rajčata a petrželku a necháme 5 minut podusit.

Jakmile je dýně upečená, dužinu natrháme vidličkou na podlouhlá vlákna, v případě hokaido dýně na menší kousky a bohatě dozdobíme tofu směsí. Pro výraznější chuť můžeme podávat s plátkem citrónu.

Recept je převzatý z Jitčina detoxu, ucelené očistné kúry na 20 dní, která pomocí správně zvoleného jídelníčku odlehčí tělu. Pokud se do receptu pustíte a budete na výsledek patřičně hrdí, nezapomeňte svůj kuchařský um zvěčnit a označit nás na Instagramu nebo použít hashtag #fitdayrecepty.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.