Neodolatelné kešu ořechy: Čím vás překvapí?

Také jste si vytvořili menší závislost na sladkých a máslově jemných kešu? A co kdybychom vám řekli, že ve skutečnosti vůbec nejde o ořechy, že z jejich skořápky vytéká toxický olej a že navzdory vysokému podílu tuků můžou pomoct i s hubnutím? Tenhle článek vás zkrátka překvapí a zároveň odpoví na vše, co vás kdy o kešu mohlo zajímat!

 

Kešu ořechy v černé misce na jutové látce

 

Z Brazílie přes Indii do celého světa

Pokud si chceme říct příběh o tom, jak si kešu oblíbily milióny lidí napříč kontinenty, je třeba začít v severovýchodní Brazílii, kde ořechy původně rostly a odkud je v 16. století portugalští mořeplavci dovezli do Indie. Stromy poprvé vysadili v západoindickém státě Goa, aby zabránili erozi pobřeží díky jejich rozsáhlému kořenovému systému a rozložité koruně, která chrání půdu před deštěm. Z pobřeží se kešu brzy rozšířily i do vnitrozemí Indie a celé jihovýchodní Asie (k tomu hojně přispěli sloni pojídající ořechy), až nakonec doputovaly i do daleké Afriky.

Dnes považujeme kešu za jedny z nejcennějších ořechů na trhu, mezi největší producenty patří především Vietnam, který vyváží kešu do více než 60 zemí světa, dále Indie, Pobřeží Slonoviny, Filipíny a Benin. Celosvětová produkce v roce 2020/2021 činila více než 3,8 milionů tun surových ořechů. Z úctyhodného čísla si můžeme zároveň odvodit i to, že pěstování, zpracování a vývoz kešu má také významnou sociální hodnotu, protože poskytuje důležitá pracovní místa milionům lidí.

Jak kešu rostou

Samotný strom, na kterém kešu rostou, nese název ledvinovník západní. Jde o stálezelenou tropickou dřevinu s hustou korunou a pokroucenými větvemi, dosahující výšky 12–14 metrů. Dřevu ledvinovníku se říká bílý mahagon, je velmi tvrdé a používá se na výrobu nábytku. Přímo z větví rostou protáhlé hruškovité útvary, v době zralosti žluté nebo červené, označované jako kešu jablka (ve skutečnosti jde o zduřelé stopky). Ta jsou mimo jiné bohatá na vitamín C a chuťově poměrně specifická, připomínají totiž tropickou kombinaci manga a citrusů doplněnou o nesladkou příchuť okurky nebo papriky. V místech pěstování se jablka běžně konzumují čerstvá i vařená a připravují se z nich džemy i alkoholické nápoje či ocet.

 

Červená kešu jablka na stromě

 

Na spodní části kešu jablka najdeme pravý plod ledvinovníku – kešu oříšek ve velmi tvrdé hnědozelené skořápce. Z čistě botanického hlediska tedy nemůžeme o kešu mluvit jako o ořechu nebo peckovici, jde o nažku čili druh semene. Zajímavostí je, že z každého jablka vyrůstá pouze jeden plod, je tak jasné, že na jednom stromě mnoho kešu ořechů nedozrává, nejvýše jde o 50 kilogramů ročně. Na první dobrou sklizeň se navíc čeká až 8 let, což se také podepisuje na výsledné ceně oblíbených ořechů.

Náročný proces zpracování aneb pozor na popáleniny a puchýře

Než se kešu dostanou na náš stůl, musí projít náročným procesem zpracování, který zahrnuje řadu kroků. Po sklizni je třeba ořechy oddělit od jablek, upražit, zchladit, rozlousknout, oloupat z tenké slupky, usušit a následně roztřídit do několika obchodních tříd. Při třídění se bere v potaz barva, tvar i velikost ořechu a jakékoliv viditelné nedostatky.

Nejnáročnější je samotné vyjmutí kešu ořechu z téměř nedobytné skořápky. Aby toho nebylo málo, skořápka je navíc silně toxická a po rozlousknutí z ní vytéká žíravý olej kardol, který při kontaktu s pokožkou způsobuje popáleniny. Za účelem minimalizace rizika se proto ořechy nejprve ohřívají horkým vzduchem nebo párou, případně se smaží v oleji. Kardol je totiž těkavou látkou a za vyšších teplot vyprchává. To, že se kešu během zpracování musí zahřát na vysokou teplotu zároveň vysvětluje skutečnost, proč běžně nenesou označení RAW jako řada jiných ořechů. 

Alternativou ručnímu zpracování jsou speciální stroje na loupání kešu. Tím, že se každý ořech velikostí i tvarem mírně liší ale vzniká větší množství úlomků a jader kontaminovaných kardolem. Stroje jsou navíc drahé a vyplatí se jen při zpracování opravdu velkého množství kešu ořechů – proto se obvykle upřednostňuje zmiňované ruční zpracování, ač časově náročnější.

 

Koncept zdravé výživy – kešu a další ořechy ve skleničce, zelenina a ovoce

 

Živiny a účinné látky v kešu

Kešu obsahují spoustu živin. Už jedna hrst naturálních ořechů (asi 28 gramů), vám dodá přibližně:

  • 157 kalorií
  • 5 gramů bílkovin
  • 12 g tuku
  • 9 g sacharidů
  • 1 g vlákniny

  • 67 % DDD (denní doporučené dávky) mědi
  • 20 % DDD hořčíku
  • 20 % DDD manganu
  • 15 % DDD zinku
  • 13 % DDD fosforu

  • 8 % DDD vitamínu K
  • 7 % DDD vitamínu B6

Kromě toho se kešu ořechy řadí mezi účinné antioxidační zdroje, což v praxi znamená, že pomáhají udržovat tělo zdravé tím, že neutralizují molekuly známé jako volné radikály, které způsobují poškození. Můžeme tak prohlásit, že se kešu ořechy podílí na snižování zánětů i riziku vzniku onemocnění (1). Bohaté jsou zejména na dvě skupiny antioxidantů – polyfenoly a karotenoidy.

Vysoký podíl tuků navíc zlepšuje absorpci živin rozpustných v tucích jako jsou například vitamíny A a D. 

Jak působí kešu ořechy na zdraví člověka?

Hubnutí

I když se na první pohled může zdát, že v době diety je zařazení tučných ořechů do jídelníčku kontraproduktivní, opak je pravdou. Díky kombinaci zdravých tuků a vlákniny dokážou kešu efektivně zasytit a snížit pocit hladu. Můžete tak předejít zbytečnému přejídání a konzumaci rychlých, ale nezdravých svačinek. Ostatně i výsledky vědeckých studií potvrzují, že strava bohatá na ořechy přináší předpoklad většího úbytku hmotnosti a celkově nižší tělesné hmotnosti než ta bez ořechů (2, 3).

Srdce a cholesterol

Mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny, které kešu obsahují, pomáhají také snižovat hladinu LDL cholesterolu a triglyceridů, a tím pádem obecně snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění, mrtvice či infarktu (4, 5). 

Cukrovka 2. typu

Díky tomu, že mají kešu ořechy nízký podíl cukru a jsou bohaté na vlákninu, mohou přispívat ke snížení hladiny cukru v krvi a chránit před vznikem cukrovky 2. typu (6, 7). 

 

Banánové lívance s kešu ořechy a javorovým sirupem

 

V kuchyni se s nimi nudit nebudete

I když si většina z nás vychutnává kešu jen tak samotné, byla by škoda nevyužít kulinářského potenciálu, který nabízí. Perfektně doplní celou řadu slaných i sladkých pokrmů, inspiraci můžeme hledat hlavně v thajské a indické kuchyni.

Top 7 způsobů, jak využít kešu:

  • k přípravě neodolatelně krémového kešu mléka – stačit vám budou ořechy, voda, sladilo dle vlastního výběru a mixér (více v článku o výrobě domácího rostlinného mléka)
  • pro pečení a dezerty, ať už je přidáte přímo do těsta nebo jimi ozdobíte výsledek snažení
  • jako nezbytnou přísadu do nejrůznějších asijských pokrmů – od smažené rýže přes nudlové pokrmy až po kari nebo kormu
  • pro výrobu kešu másla z najemno rozmixovaných ořechů, které můžete využít i jako náhradu sýra či smetany v bezlaktózových receptech
  • k oživení salátů a těstovin, kterým kešu dodají nejen zajímavou strukturu, ale i zdravé tuky
  • jako náhradu pšeničné mouky při namletí najemno
  • pro vyváženou snídani – přidejte kešu do ovesné kašemüsli, granoly i jogurtu

Zároveň je dobré mít na paměti, že se vám v kuchyni bude nejlépe pracovat s naturálními a opravdu kvalitními kešu ořechy bez aditiv. Pokud chcete vsadit na jistotu, zkuste prémiové BIO kešu z naší nabídky. Označení WW (z anglického whole white) dokládá, že jde o nejvyšší obchodní třídu – jádra mají světlý slonovinový odstín, sladkou chuť a pouze minimum zlomků v balení.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.