Recept na nejlepší ořechový koláč s javorovým sirupem

Tento lahodný ořechový koláč je jako stvořený pro navození té pravé vánoční atmosféry. Těšit se můžete na štědrou porci vlašských ořechů bohatých na vlákninu v kombinaci se sladkým javorovým sirupem, kterou podtrhne aromatická pomerančová kůra a hřebíček se skořicí. Pokud si navíc hlídáte své křivky, nemusíte mít obavy dopřát si kousek tohoto vláčného koláče navíc - jde o fitness recept, navíc obohacený o dávku proteinu.   

 

Fitness ořechový koláč s javorovým sirupem nakrájený na dílky Fit-day

 

Ingredience:

Na těsto:

200 g hrubě nasekaných vlašských ořechů

190 g celozrnné mouky (nebo polohrubé mouky)

65 g hladké mouky

75 g Fit-day protein premium čokoláda (pro obohacení o bílkoviny)

2 a 1/2 čajové lžičky prášku do pečení 

1 čajová lžička mleté ​​skořice 

1/4 čajové lžičky mletého hřebíčku 

1/4 čajové lžičky mletého muškátového oříšku

špetka soli

2 velká vejce

100 g třtinového cukru

100 g rostlinného jogurtu (mandlový nebo naturální)

2 čajové lžičky čerstvě nastrouhané pomerančové kůry

125 ml pomerančové šťávy

60 ml olivového oleje (může být i kokosový)

 

Na sirup:

80 ml javorového sirupu

1 čajová lžička pomerančové kůry

2 celé hřebíčky

½ čajové lžičky mleté skořice

 

Postup:

Troubu předehřejeme na 180°C. Obdélníkovou formu na pečení lehce vytřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou (nebo kakaem). Najemno nakrájené vlašské ořechy opražíme na sucho na pánvi cca 7 minut, poté přesypeme do misky a necháme vychladnout.

Mezitím smícháme polohrubou a hladkou mouku, čokoládový protein premium, prášek do pečení, skořici, hřebíček, muškátový oříšek a sůl. V míse pečlivě vyšleháme vejce s třtinovým cukrem na jemný krém a v menší nádobě smícháme jogurt s pomerančovou šťávou a kůrou. Vzniklou jogurtovou směs postupně vmícháváme k vyšlehanému krému a pomalu přiléváme olej.

Následně do směsi s vejci přisypáváme i suchou směs s moukou a kořením, dokud nevypracujeme hladké těsto. Nakonec vmícháme i 3/4 vlašských ořechů (zbytkem posypem hotový koláč). Připravené těsto rovnoměrně vlijeme do předpřipravené formy a vložíme do trouby na cca 35 až 45 minut (koláč je hotový, když je špejle po vyjmutí suchá).

 

Ořechový koláč dílek na talířku Fit-day

 

Zatímco se koláč peče, připravíme sirup na přelití. 

Do malého hrnce nalijeme javorový sirup, přidáme pomerančovou kůru, hřebíček a skořici. Přivedeme k varu, snížíme teplotu na mírný plamen a mícháme, dokud směs lehce nezhoustne. Poté odstavíme a necháme vychladnout. 

Jakmile je koláč upečený, vyjmeme ho z trouby a na několika místech (cca 18) jej propícheneme špejlí. Nyní koláč přelijeme připraveným sirupem (ten by měl natéct i do malých dírek od špejlí, aby koláč získal na vláčnosti). Následně posypeme zbytkem vlašských ořechů a necháme před servírováním 30 minut odpočívat.

Pokud jste propadli kouzlu pečení, ale ne vždy máte dostatek času, sáhnout můžete i po bezlepkových Fit-day koláčích. Ty obsahují pouze zdravé ingredience jako ořechy a sušené ovoce a jsou přitom hotové do 5 minut.

Oblíbené produkty z řady pečení

mugcake_chocolate
 
399 Kč

Rychlé, sladké, ale přitom ze zdravých surovin...

pancake_chocolate
399 Kč

Jednoduché, ale z poctivých ingrediencí. To jsou naše palačinky...

premium_chocolate
799 Kč

Prémiové ingredience a chuť. To je náš proteinový nápoj...



 

 

Oblíbené články

Rybízový koláč

Troubu si předehřejeme na 180°C. Připravíme si formu na koláč a vyložíme si ji pečícím papírem nebo ji vymažeme kapkou kokosového oleje...

Tvarohový koláč

Troubu si předehřejeme na 170°C. Nejprve si připravíme těsto na koláč. V míse si smícháme mouku, protein...

Snídaně jako základ

SNÍDANĚ JAKO ZÁKLAD   Proč Snídaně? Neboť milujeme rána. Ty chvíle, dokud se svět kolem probouzí a...