Nejlepší ořechový koláč!

Ořechový koláč se skořicí

Je čas na ořechový koláč! Proto pro vás máme skvělý recept na ten nejlepší koláč, který vám navodí vánoční atmosféru a nebudete chtít péct nic jiného. Hlavně si ho zamiluje celá rodina. 

ořechový koláč 2

 

Co budete potřebovat:

200g hrubě nasekaných vlašských ořechů

190g celozrnné mouky (nebo polohrubé mouky)

65g hladké mouky

5 odměrek Fit-day protein čokoláda (pro obohacení o bílkoviny)

2 ½ čajové lžičky prášku do pečení 

1 čajová lžička mleté ​​skořice 

¼ lžičky mletého hřebíčku 

¼ čajové lžičky mletého muškátového oříšku

špetka soli

2 velká vejce

100 g hnědého cukru

100g rostlinného jogurtu (mandlový, nebo naturální od Alpro)

2 čajové lžičky čerstvě nastrouhané pomerančové kůry

125 ml pomerančové šťávy

60 ml olivového oleje (může být i kokosový)

Na polití:

80 ml javorového syrupu

1 čajová lžička pomerančové kůry

2 celé hřebíčky

½ čajové lžičky mleté skořice

 

Postup:

Předehřejte troubu na 180 ° C. Obdelníkový skleněný pekáč (nebo jakoukoli formu na pečení) vytřete olejem a vysypte polohrubou moukou (nebo kakaem).

Nakrájené vlašské ořechy na sucho oprančete na pánvi cca 7 minut, poté přeložte do misky a nechte vychládnout.

V misce promíchejte polohrubou a hladkou mouku, prášek do pečení, skořici, hřebíček, muškátový oříšek a sůl. 

V jiné misce pořádné vyšlehejte vejce s cukrem.

Dále promíchejte v malé mističce jogurt s pomerančovou šťávou a pomerančovou kůrou. 

Postupně jogurtovou směs vmíchávejte do vyšlehaných vajec a pomalu přidávejte olej.

Postupně do smesi s vejci přidávejte suchou směs s moukou a kořením dokud nebudete mít hladké těsto. Vmíchejte třičtvrtinu vlašských ořechů (zbytkem posypete vrch koláče).

Vlijte těsto do předpřipravené formy a rovnoměrně rozprostřete.

Vložte koláč do trouby a pečte cca 35 až 45 minut (koláč je hotový, když je špejle po vyjmutí suchá).

Připrava sirupu: 

Zatím co se koláč peče si připravíme syrup na polití. 

Do malého hrnce nalijeme javorový syrup, pomerančovou kůru, hřebíček a skořici. Přivedeme k varu, poté snížíme teplotu na mírný plamen a mícháme dokud se směs lehce nezahustí. Poté odstavte a nechte vychladnout.

 

Jakmile je dort upečený, vyjmeme ho z trouby a na několika místech (cca 18) jej špejlí propáchneme. Nyní koláč polijte předpřipraveným syrupem (měl by natéct i do malých dírek, které jsme udělali špejlí). Posypeme zbytkem vlašských ořechů. Necháme 30 minut vychládnout. 

ořechový koláč 1

Koláč je připravený k servírování. 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.