Zásadité potraviny

ZÁSADITÉ POTRAVINY

To, jak se cítíme a zda trpíme nadváhou, nezávisí jen na množství přijatých kalorií a sportovních aktivit. Do velké míry nás náš organismus ovlivňuje i složením stravy – poměr cukrů, tuků a bílkovin, glykemický index potravin a podobně. V poslední době se stále větší pozornost obrací na pH našeho vnitřního prostředí. Pokud je totiž tělo překyselené, lepí se na něj nemoci a žádné diety nezabírají. Jaké účinky tedy můžeme očekávat od zásadité stravy a jako by na našem talíři měla vypadat?

Jsme to, co jíme – i tímto výstižným rčením by se dal charakterizovat metabolismus, kterému podléhá vše, co do trávicího traktu přijmeme. Pokud se v něm nahromadí odpadní kyseliny, organismus se je snaží vyloučit pocením, močením, dýcháním i stolicí. Pokud je jich ale příliš, snadno se může stát, že kyseliny jsou z tlustého střeva zpátky vstřebávány do krevního oběhu a odtud do tkání. Překyselený organismus se následně podepisuje pod nejrůznější zdravotní problémy, mezi které patří únava, malátnost, fyzická nepohoda a marný souboj s ručičkou váhy.

V současné době konzumujeme hlavně potraviny, které jsou kyselinotvorné. Pokud k tomu připočteme i hodně stresu a málo pohybu, tak zjistíme, že nám toto všechno v těle vytváří chemickou nerovnováhu. Hladina pH v našich buňkách a tělních tekutinách ovlivňuje všechny procesy v organismu. Při překyselení vznikají různá onemocnění. Překyselený organismus má velký problém odolávat nemocem, protože se jim daří hlavně v kyselém prostředí. Během tohoto jevu se tělo dostává do stresu z toho, kolik práce musí dělat, aby se zbavilo kyselého odpadu a vrátilo opět do rovnováhy.

Mezi běžné projevy překyselení patří například únava, bolest kloubů, vypadávání vlasů, rakovina, obezita či například ekzém. Chcete-li předejít překyselení, tak jezte převážně zásadité potraviny, více se hýbejte a zkuste se nestresovat.

Fitday%20potraviny

 

Co bychom měli jíst a pít nejčastěji:

 –  čistou vodu, nejlépe ionizovanou

–  zeleninové vývary

–  potraviny rostlinného původu

–  neslazené 100% čerstvé ovocné šťávy

–  zeleninové šťávy

–  bylinné čaje

 

Jaké potraviny konzumovat méně nebo zcela vyloučit?

 –  výrobky z bílé mouky a koláče (sladké pečivo)

–  sýry (především pikantní a ostré druhy)

–  masové vývary

–  maso a vnitřnosti

–  cukr a potraviny obsahující cukr

–  Perlivé minerální vody, ochucené minerálky

–  kávu a alkohol

Ideální poměr zásaditých a kyselých potravin je 80/20. V praxi to však vypadá většinou jinak. Hlavní podíl naší potravy se skládá z kyselinotvorných potravin. Proto se podívejte na tabulku zásaditých potravin a vyberte si ty vaše zdravé potraviny.

Voda je nejlepší a nejzdravější způsob jak zahnat žízeň, odkyselit organismus a zbavit ho jedů. Doporučuje se pít zejména voda z vodovodu (bez chloru), nesycené pramenité vody a ionizovanou alkalickou (zásaditou) vodu. Vodu je dobré dochutit pár kapkami citronu, to ji udělá zásadotvornější.

Fitday zelenina

Stručný přehled některých zásaditých potravin:

 

–  syrová zelenina

–  syrové ovoce, plody jako např. fíky, rozinky, banány, citróny, melouny, třešně, hroznové víno, meruňky, broskve, jahody, angrešt, maliny atd.

–  brambory

–  naklíčená semena

–  sója

–  bílé fazole

–  lískové ořechy 

–  slunečnicová semena

–  rozinky

–  mák 

–  bylinné čaje

–  avokádo

–  med

–  koření a bylinky – bílý pepř, bobkový list, bylinkové čaje (i zelený), černý kmín, čerstvé bylinky, kopr, majoránka, řeřicha, šípky

–  ořechy či některé pečivo – bambusové klíčky (výhonky), celozrnné těstoviny, celozrnný chléb, černý chléb, grahamový chléb, jáhly, knäckebrot, kroupy, krupice, kuskus, lněná semínka, mandle, rýže natural, sójové klíčky, sója, žitná mouka, žitný chléb, ale také například droždí

–  některé vybrané maso – hovězí filet, husí prsa, krůtí maso, platýs, slepice (pečená i vařená), srnčí kýta, telecí filé, telecí stehno, ústřice, ale také aspik a želatina

 

 

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.