Mrkvový dort

MRKVOVÝ DORT 

 

Ingredience:

 

Těsto:

3 mrkve

1 velké jablko

30 g Fit-day Protein natural 

100 g ovesné mouky

70 g špaldové mouky

3 vejce

3 lžíce agávového sirupu

2 lžíce kokosového oleje

3 lžičky kypřícího prášku

200 g řeckého bílého jogurtu

80 g vlašských ořechů

2 lžičky skořice

1 lžička perníkového koření

špetka soli

 

Krém:

250 g nízkotučného tvarohu

2 lžíce agávového sirupu

1 kapka vanilkového extraktu

1 lžička citronové šťávy 

 

+ 60 g vlašských ořechů na ozdobu 

 

Postup:

Troubu si předehřejeme na 180°C. Mrkve si nastrouháme na jemno a přidáme k nim nahrubo nastrouhané jablko. Oddělíme si žloutky od bílků. Z bílků si vyšleháme sníh, žloutky přidáme k mrkvi a jablku. Přisypeme protein, ovesnou mouku, špaldovou mouku, kypřící prášek, sůl, skořici a perníkové koření. Postupně ke směsi přidáme agávový sirup, kokosový olej, bílý jogurt a nasekané vlašské ořechy. Nakonec do těsta opatrně vmícháme vyšlehané bílky. 

Dortovou formu si vymažeme kokosovým olejem a nalijeme do ní těsto. Těsto dáme péct na 40-50 minut. Pečeme ve dvou formách zaráz nebo po jednom. Nejlepší jsou formy vyšší a menším průměrem. Těsta necháme vychladnout. Upečená těsta opatrně rozpůlíme. 

Připravíme si krém, vyšleháme si tvaroh do hladka. Vmícháme do něj agávový sirup, vanilkový extrakt a citronovou šťávu. Jednotlivé pláty těsta pomažeme krémem a skládáme je na sebe. Krémem potřeme i vršek a boky dortu. Zbylé vlašské ořechy nadrtíme a posypeme jimi hotový dort. Vršek dortu si můžeme ozdobit podle představ například malými mrkvičkami. 

 

51