MRKVOVÝ DORT
Ingredience:
Těsto:
3 mrkve
1 velké jablko
100 g ovesné mouky
70 g špaldové mouky
3 vejce
3 lžíce agávového sirupu
2 lžíce kokosového oleje
3 lžičky kypřícího prášku
200 g řeckého bílého jogurtu
80 g vlašských ořechů
2 lžičky skořice
1 lžička perníkového koření
špetka soli
Krém:
250 g nízkotučného tvarohu
2 lžíce agávového sirupu
1 kapka vanilkového extraktu
1 lžička citronové šťávy
+ 60 g vlašských ořechů na ozdobu
Postup:
Troubu si předehřejeme na 180°C. Mrkve si nastrouháme na jemno a přidáme k nim nahrubo nastrouhané jablko. Oddělíme si žloutky od bílků. Z bílků si vyšleháme sníh, žloutky přidáme k mrkvi a jablku. Přisypeme protein, ovesnou mouku, špaldovou mouku, kypřící prášek, sůl, skořici a perníkové koření. Postupně ke směsi přidáme agávový sirup, kokosový olej, bílý jogurt a nasekané vlašské ořechy. Nakonec do těsta opatrně vmícháme vyšlehané bílky.
Dortovou formu si vymažeme kokosovým olejem a nalijeme do ní těsto. Těsto dáme péct na 40-50 minut. Pečeme ve dvou formách zaráz nebo po jednom. Nejlepší jsou formy vyšší a menším průměrem. Těsta necháme vychladnout. Upečená těsta opatrně rozpůlíme.
Připravíme si krém, vyšleháme si tvaroh do hladka. Vmícháme do něj agávový sirup, vanilkový extrakt a citronovou šťávu. Jednotlivé pláty těsta pomažeme krémem a skládáme je na sebe. Krémem potřeme i vršek a boky dortu. Zbylé vlašské ořechy nadrtíme a posypeme jimi hotový dort. Vršek dortu si můžeme ozdobit podle představ například malými mrkvičkami.