Zdravý mrkvový dort se skořicí

Mrkvový dort, známý také coby carrot cake, je dodnes evergreenem mezi dezerty nejen v Británii, ale také ve Spojených státech amerických. Právě v Anglii získal mrkvový dort během II. světové války nebývalou popularitu, tedy v době, kdy obyvatelstvo trpělo hladem. Mrkev se spolu s několika dalšími vybranými surovinami řadila mezi dostupné potraviny, a našla tak široké využití v mnoha úsporných receptech. S trochou nadsázky se proto dá říci, že tento dezert zachránil Británii před vyhladověním.

Nebojte se kalorií

Je jasné, že nejen z tohoto důvodu nesmí mrkvový dort chybět ve vitríně žádné kavárny či cukrárny ani dnes, své místo si tento moučník vydobyl i u nás. Obvyklá příprava však činí z mrkvového dortu ryze kalorickou záležitost, jelikož dle tradiční receptury se nesmí šetřit tučným sýrem mascarpone ani cukrem.

Moderní doba přinesla obměnu mnoha moučníků, a tento recept je jedním z nich. Díky našemu fitness receptu máte možnost připravit si zdravý mrkvový dort s ořechy, který bude obsahovat žitnou mouku, stévii namísto rafinovaného cukru a samozřejmě poctivou dávku sladké karotky, pro obvyklou vláčnost korpusu. Tučný sýr k přípravě hutného krému pak lze nahradit odtučněným tvarohem v kombinaci s pomazánkovým máslem.

 

Kousek mrkvového dortu se skořicí  

Recept na mrkvový dort 

Ingredience:

2 hrnky žitné mouky

2 hrnky stévie

2 odměrky (45 g) Fit-day Protein premium natural

1 lžička prášku do pečiva

1 lžička jedlé sody

1 lžička mleté skořice

1 hrnek oleje

3 hrnky jemně strouhané karotky

1 hrnek mletých vlašských ořechů

4 vejce (sníh z bílků)

Krém:

2 odtučněné tvarohy

1 pomazánkové máslo

půl hrnku stévie

2 vanilkové cukry nebo ochucené kapky se sladidly

šťáva z citronu

2 lžíce másla (aby poleva nepopraskala) 

Postup:

Mrkev nastrouháme najemno. V míse smícháme všechny ingredience včetně proteinu a přidáme olej, žloutky a nastrouhanou mrkev. Do vzniklé směsi zlehka vmícháme sníh z bílků. Těsto rovnoměrně vlijeme do olejem vymazané dortové formy a pečeme zhruba hodinu na 180°C.

Mezitím si připravíme krém. V míse vyšleháme veškeré ingredience v jemný krém hutnější konzistence. Po upečení necháme dort vychladnout, následně jej podélně rozkrojíme, pomažeme vyšlehaným krémem a přikryjeme odkrojenou polovinou dortu. Zbývající krém můžeme rozetřít i po obvodu a vrchní části hotového moučníku.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení