Méně známý, ale životně důležitý vitamín B12

Nedostatkem vitamínu B12 dnes trpí až překvapivě velká část populace a nejedná se pouze o vegany. Co ovšem stojí za příčinou tohoto problému? A je tento vitamín opravdu natolik důležitý?

Seznamte se s vitamínem B12

Vitamín B12 neboli kobalamin patří mezi životně důležité složky, které podporují fungování organismu. Jak už název napovídá, řadí se do skupiny vitamínů B, které jsou nezbytné pro běžnou funkci metabolismu. Podporuje krvetvorbu, ale také funkci nervového systému. Jeho přítomnost se však neprojevuje pouze po tělesné stránce. Napomáhá také pozitivní náladě, odolávání stresu a podílí se na syntéze DNA.

Nedostatek vitamínu B12 patří v rámci veganské stravy mezi nejvíce diskutovaná témata, jelikož jeho nejbohatším zdrojem je maso a živočišné bílkoviny obecně. Existují sice tvrzení, že se tento vitamín objevuje v řasách jako je chlorella a spirulina či ve fermentovaných výrobcích (např. tempeh), jeho přítomnost v rostlinné stravě však nelze považovat za spolehlivou.

 

Zdroje vitamínu B12 - maso, ryby, plody moře, žampiony, sýr a mléko

 

Deficit nespojujeme jen s veganstvím

Jak už bylo v úvodu zmíněno, nedostatkem vitamínu B12 však nemusí trpět pouze vyznavači rostlinné stravy, ačkoliv právě ti tvoří nejrizikovější kategorii. Ohroženou skupinou jsou však mimo jiné také senioři, pacienti s onkologickými a autoimunitními chorobami nebo lidé opakovaně volící jednostranné diety namísto pestré stravy. Deficitu přitom může nahrávat třeba i nadměrná konzumace alkoholu.

Za možným nedostatkem kobalaminu v těle stojí také fakt, že si jej živočichové ani rostliny nedokáží sami produkovat. Vitamín vytváří bakterie vyskytující se v půdě (a také v trávicím traktu některých zvířat), odkud putují do povrchových vod a rostlin, a tím pádem do stravy lidí. S příchodem éry moderního hospodářství ve 30. letech minulého století však spojujeme nadměrné užívání pesticidů a syntetických hnojiv a výsledný rapidní pokles živin v půdě včetně mikroorganismů produkujících vitamín B12. Deficit se tak dnes nemusí týkat pouze lidí, ale i zvířat.

Zajímavostí je, že se tento vitamín podařilo izolovat a pojmenovat až v roce 1948. Do té doby byl světu skrytý a na jeho dlouhodobý nedostatek se ne zcela výjimečně i umíralo. 

Jak poznám, že mi vitamín chybí?

Mezi nejčastější příznaky patří:

  • chudokrevnost
  • nechutenství a hubnutí
  • únava a ztráta energie
  • zhoršování paměti
  • trávicí potíže
  • závratě
  • brnění rukou
  • špatná pohyblivost

Jak tedy B12 doplnit? 

Dospělý jedinec by měl denně přijmout asi 2,4 μg vitamínu B12, jehož nejvýznamnějším zdrojem je už zmiňovaná živočišná bílkovina, přesněji:

  • játra a ledviny
  • maso
  • mléko a mléčné výrobky
  • mořské plody a ryby
  • vejce

Pokud však holdujete veganské stravě, budete muset sáhnout po alternativních řešeních ve formě synteticky vyrobených suplementů.

Unikátní složka proteinových nápojů Fit-day Premium

Protože ani my ve Fit-day nepodceňujeme důležitost vitamínu B12, rozhodli jsme se jej přidat do našich proteinových nápojů, díky kterým nebudete muset myslet na pravidelný příjem speciálních tablet, kapslí či kapek, ať už jíte živočišné výrobky pravidelně, zřídka či vůbec.

V naší proteinové řadě Premium tedy v každé porci koktejlu nově najdete kromě 29 gramů kvalitních bílkovin i denní doporučenou dávku vitamínu B12 coby unikátní přidanou hodnotu. Myslete na své zdraví spolu s námi.

 

premium_1860x700_cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.