Přírodní kakao z rodinné čokoládovny Troubelice

Při tvorbě našich proteinových nápojů jsme nezapomněli ani na čokoládu. Ta je důležitá nejen z důvodu lahodné sladké chuti, ale zejména pro své blahodárné účinky na lidský organismus.

Čokoládovna Troubelice

Pro naši čokoládu, lépe řečeno kakao, se nevydáme nikam jinam než do rodinné firmy v Troubelicích. Jedná se o vesničku nedaleko Olomouce, kde zpracovávají kakaové boby tím nejšetrnějším způsobem, bez přidaných cukrů a chemie. První kakao zde bylo zpracováno v roce 2010, troubelická čokoládovna je tedy ve svém odvětví zárukou skutečné jakosti a léty nabytých znalostí.

Cesta prémiového kakaa začíná v Ekvádoru, který patří k jednomu z nejznámějších a nejkvalitnějších vývozců této suroviny na světě. Zde již více než 40 let žije rodinný zástupce troubelické čokoládovny, který zajišťuje kontakt s farmáři, dohlíží na správný průběh pěstování, nákup surovin, sklizeň, balení i dopravu. Vše probíhá pod přísným dohledem za účelem dodržení těch nejvyšších standardů. Z Ekvádoru pak putují kakaové boby lodí do Troubelic, kde se z nich vyrábí čokoláda a kakao.

Oblasti pěstování kakaa:

Esmeralds, Manabí, Los Rios, Azuy, Bolívar, Guayas, Santa Elena, Loja, Sucumbíos, Napo, Orellana

 

Kakaový bob, čokoláda, kakao Fit-day

Tradiční výroba kakaa

Tradiční výroba kakaa začíná u zpracování bobů. Ty se nejprve oloupají a nechají dva až sedm dní fermentovat při teplotě v rozmezí 38-50 °C. Následně se upraží a semelou na pastu, jejím lisováním tak vzniká kakaové máslo a sušina. Ve finální fázi se během drcení a mletí nakonec získá přírodní kakao.

Moderní a šetrný postup

S naší surovinou se však nic takového neděje. Čokoládovna Troubelice je jedinečná tím, že veškeré jejich kakao neprochází vysokými teplotami při pražení. To zachová v surovině veškeré zdraví prospěšné látky, zejména pak flavonoidy, které jsou ceněné zejména pro svůj antioxidační účinek.

Nejen sladká pochoutka, ale i lék

  • Kakao je bohaté na spoustu minerálů a vitamínů. Od hořčíku, vápníku, železa až po draslík, měď, zinek a mangan. Nepražené kakao je také velice silný zdroj organické síry potřebné pro tvorbu bílkovin, enzymů či pojivové tkáně. Obsahuje také zdravé, nasycené tuky, které jsou přínosem pro tělo a nezvyšují hladinu cholesterolu.

  • Kakaové boby jsou pověstné svými antidepresivními účinky. Díky obsahu dopaminu a seretoninu, mají pozitivní dopad na duševní zdraví a náladu.

  • Obsahem antioxidantů by kakao leckteré superpotraviny strčilo do kapsy. Má vyšší obsah flavonoidů než červené víno, zelený čaj nebo dokonce borůvky.

  • Konzumace kakaových nápojů rozšiřuje cévy a průdušky, pomáhá tak astmatikům nebo při nachlazení.

  • Je účinným životabudičem díky obsahu železa a kofeinu

 

Čokoládový nápoj s kakaem Fit-day

 

Kakao je skvělou surovinou, která nesmí chybět v žádné domácnosti. Je plné zdraví prospěšných látek, které pečují o vaše tělo a podpoří váš výkon.

Vy si jej nyní můžete vychutnat v podobě našich proteinových nápojů. Ať už ve variantě Fit-day protein smoothie banán-čokoláda nebo Fit-day protein premium čokoláda.