Mango pro zdraví i krásu. Jde o nejhodnotnější ovoce na světě?

Lahodné šťavnaté ovoce plné vitamínů, nezaměnitelné chuti a aroma – tak by šlo v jednoduchosti představit mango, v Indii známé jako ovoce bohů. Zjistěte s naším článkem, jak vám jeho pravidelná konzumace může pomoct s kvalitou pokožky, hubnutím, ale třeba i detoxem organismu a povyšte mango na nedílnou součást vašeho jídelníčku.

Po stopách indických zkamenělin aneb odkud pochází mango

Původ manga se spojuje s jižní a jihovýchodní Asií, tedy se zeměmi jako je Indie, Srí Lanka, Pákistán nebo Barma, kde se našly fosilie staré až 30 milionů let. Dnes mangové plantáže běžně najdeme v tropických a subtropických oblastech napříč kontinenty, mezi největší producenty patří už zmiňovaná Indie následovaná Indonésií, Čínou a Mexikem. I když je Indie nejvýznamnějším pěstitelem manga a vyprodukuje téměř polovinu světové produkce, do ostatních zemí Indie plody prakticky nevyváží – využívá je čistě pro vlastní spotřebu. Zajímavostí také je, že dnes rozlišujeme hned několik stovek odrůd manga.

 

Rozkrojené zralé mango na světlém dřevěném pozadí

 

Mango se vyznačuje ledvinovitýmsrdcovitým tvarem, barevnou škálou od zelené přes žlutou až k červené a plochým semenem v dřevnatém obalu. Největší plody váží až 2 kilogramy. Za podmanivou a velmi intenzivní vůní zralého manga stojí 41 různých aromatických substancí. 

Posvátný strom buddhistů s úctyhodnou úrodou

Plody rostou na stálezeleném stromě zvaném mangovník, který dorůstá výšky až 30 metrů a má hustou okrouhlou korunu. Mangovník se může dožít až 350 let, v průměru pak 100 let – během této doby na něm dozrává na dva miliony plodů. Pro domorodé obyvatelstvo se tak stává prakticky nepřetržitým zdrojem veškerých důležitých živin. Buddhisté si jej cení jako posvátného stromu, v jehož stínu měl meditovat i samotný Buddha.

Doplňte vitamíny, minerály i vlákninu

Mango má pověst vitamínové bomby, je bohatým zdrojem vitamínů A, C, E, K i důležitých vitamínů skupiny B. Už z 300 gramů čerstvé dužiny můžete například získat denní doporučenou dávku vitamínu A i C – mango tak má ze všech druhů ovoce nejvyšší obsah vitamínu A a pyšní se i dvojnásobně větším množstvím vitamínu C než citron.

Lahodné tropické ovoce je také zdrojem celé řady minerálů, za pozornost stojí zejména vysoký obsah draslíku, ale i menší podíl vápníku, hořčíku a železa. Mango skrývá i rozpustnou vlákninu pektin či kyselinu citronovou a jablečnou.

 

Mangová plantáž v pozadí s horami a sluncem prosvítajícím zpoza mraků

 

Mango pomůže s krásnější pletí i hubnutím a detoxem

Díky vitamínu A, B a dalším antioxidantům je mango účinné v ochraně před stárnutím a degenerací buněk – proto se využívá i v rámci potravinových doplňků a kosmetických přípravků pečujících o hydrataci a zdravou pigmentaci pleti i kvalitu vlasů a nehtů. Z manga si také můžete připravit oblíbenou pleťovou masku pro zjemnění a rozzáření pleti.

Protože je dužina manga nízkokalorická (72 kcal na 100 g) a obsahuje malé množství tuků, je mango vhodné i v čase redukčních diet. Vysoký obsah draslíku navíc pomůže s odvodem přebytečných tekutin a tuků z organismu, což jen podporuje účinky hubnutí.

Mango nachází své využití i v rámci detoxikačních programů, a to nejen díky schopnosti bojovat s volnými radikály, ale také pro své diuretické, tedy močopudné účinky. Je tak skvělou volbou pro pročištění těla.

Na mangu si bez obav pochutnají i diabetici, jelikož má pozitivní vliv na oběhový systém a snižuje hladinu glukózy v krvi.

Sorbety, dezerty, omáčky i k dochucení masa = mango v kuchyni

Co se týče kulinářského potenciálu, mango lze upravit na mnoho různých způsobů – skvěle se hodí pro přípravu sorbetů, pyré, ovocných salátů, dezertů a smoothie. Jeho sladká chuť připomínající broskve ovšem skvěle doplňuje i slané a pikantní pokrmy, zejména v rámci asijské kuchyně. Mango si tedy můžete dopřát i společně s drůbežím a hovězím masem, rybami, krevetami a vychutnáte si ho také v omáčkách, kari a rýžových pokrmech. Fantazii se meze nekladou.

 

Dvě sklenice mangového smoothie s modrými slámkami připravené ze zralých plodů

 

Ochutnejte skutečné mango v přírodním smoothie od Fit-day

To, že je mango opravdu oblíbené, dosvědčuje i fakt, že se z něj během let stala velmi populární příchuť napříč potravinami, od zmrzliny přes jogurty až po žvýkačky a bonbóny.

Protože se ve Fit-day vyhýbáme veškeré chemii a klademe důraz na přírodní složení s obsahem opravdového ovoce, v obou našich mangových smoothie najdete prášek z BIO sušeného manga. Ve smoothie mango-berry je mango doplněné sušeným banánem a malinou, zatímco v příchuti chia-mango najdete obsah hned tří superpotravinchia semínek, macy a lucumy. S každou porcí také navíc doplníte denní doporučenou dávku vitamínu C a více než 12 gramů bílkovin. Přesvědčte se o lahodné chuti a extrémně snadné přípravě, kterou zvládnete do minuty!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.