Doprava ZDARMA na objednávky nad 1200 Kč 📦

Křehký třešňový koláč s mandlemi

Třešňová sezóna vrcholí, tak proč ji nevyužít naplno! Máme pro vás veganský recept na lahodný koláč inspirovaný francouzskou galetkou s překládanými okraji. Základem je dokonale křehké těsto, v našem případě vylepšené o karamelový proteinový prášek, naplněné třešněmi a bohatě posypané plátky mandlí. Pro ještě větší chuťový zážitek doporučujeme koláč doplnit o kopeček poctivé vanilkové zmrzliny, s kterou si ostatní ingredience perfektně rozumí.

 

Třešňový koláč ozdobený zelenými lístky s plátky mandlí a vanilkovou zmrzlinou

 

Co budeme na recept potřebovat?

Na těsto:

80 ml ořechového mléka podle vlastní preference

1 1/2 lžičky jablečného octa

165 g hladké mouky

45 g Fit-day protein premium karamel

1 lžíce třtinového cukru

1 lžička soli

110 g tuhého kokosového oleje

Na náplň:

500 g čerstvých vypeckovaných třešní

90 g třtinového cukru

3 lžíce kukuřičného škrobu

kůra z 1 citronu

2 lžičky čerstvé citronové šťávy

špetka soli

Na posypání:

60 g na plátky nakrájených mandlí, blanšírovaných

 

Postup:

Nejprve se pustíme do přípravy těsta. Ořechové mléko rozšleháme s octem a necháme 5 minut stranou. Do mísy kuchyňského robota přidáme veškeré suché ingredience – mouku, protein, cukr i sůl a necháme krátce promísit. Následně přidáme tuhý kokosový olej a postupně přiléváme mléko s octem, dokud nevznikne sypké těsto. Těsto zkusíme nabrat do hrsti a zmáčknout. Pokud nedrží pohromadě, přidáme lžičku vody.

Těsto vyklopíme na pomoučněnou pracovní plochu a s pomocí stěrky těsto několikrát přeložíme přes sebe, dokud se nezačne spojovat. Z těsta vytvarujeme hladký disk, přikryjeme mísou a necháme 20 minut odpočívat.

Mezitím připravíme třešňovou náplň, kdy ve velké míse důkladně smícháme veškeré ingredience. Nezapomeňte na to, že třešně musí být vypeckované. Plech vyložíme pečicím papírem a na pomoučněné pracovní ploše vyválíme těsto tak, aby vytvořilo kruh o průměru asi 35–40 cm. Těsto pomocí válečku přeneseme na plech, přičemž nevadí, jestli jeho okraje přesahují – budou se překládat. 

Lžící navrstvíme na těsto třešně a necháváme 5–7 centimetrové prázdné okraje, které přes sebe překládáme směrem dovnitř. Takto připravený koláč překryjeme fólií a necháváme odpočívat v lednici 20–60 minut. V mezičase dáme nahřát troubu na 190 °C. Koláč před pečením potřeme mlékem a posypeme plátky mandlí. Pokud chceme, můžeme ještě zlehka pocukrovat. Pečeme 40–45 minut, dokud koláče nezezlátne. 

Před podáváním necháme 10 minut ztuhnout. Můžeme doplnit o veganskou vanilkovou zmrzlinu.

Pokud se do receptu pustíte a budete na výsledek patřičně hrdí, nezapomeňte svůj kuchařský um zvěčnit a označit nás na Instagramu nebo použít hashtag #fitdayrecepty.