Křehký třešňový koláč s mandlemi

Třešňová sezóna vrcholí, tak proč ji nevyužít naplno! Máme pro vás veganský recept na lahodný koláč inspirovaný francouzskou galetkou s překládanými okraji. Základem je dokonale křehké těsto, v našem případě vylepšené o karamelový proteinový prášek, naplněné třešněmi a bohatě posypané plátky mandlí. Pro ještě větší chuťový zážitek doporučujeme koláč doplnit o kopeček poctivé vanilkové zmrzliny, s kterou si ostatní ingredience perfektně rozumí.

 

Třešňový koláč ozdobený zelenými lístky s plátky mandlí a vanilkovou zmrzlinou

 

Co budeme na recept potřebovat?

Na těsto:

80 ml ořechového mléka podle vlastní preference

1 1/2 lžičky jablečného octa

165 g hladké mouky

45 g Fit-day protein premium karamel

1 lžíce třtinového cukru

1 lžička soli

110 g tuhého kokosového oleje

Na náplň:

500 g čerstvých vypeckovaných třešní

90 g třtinového cukru

3 lžíce kukuřičného škrobu

kůra z 1 citronu

2 lžičky čerstvé citronové šťávy

špetka soli

Na posypání:

60 g na plátky nakrájených mandlí, blanšírovaných

 

Postup:

Nejprve se pustíme do přípravy těsta. Ořechové mléko rozšleháme s octem a necháme 5 minut stranou. Do mísy kuchyňského robota přidáme veškeré suché ingredience – mouku, protein, cukr i sůl a necháme krátce promísit. Následně přidáme tuhý kokosový olej a postupně přiléváme mléko s octem, dokud nevznikne sypké těsto. Těsto zkusíme nabrat do hrsti a zmáčknout. Pokud nedrží pohromadě, přidáme lžičku vody.

Těsto vyklopíme na pomoučněnou pracovní plochu a s pomocí stěrky těsto několikrát přeložíme přes sebe, dokud se nezačne spojovat. Z těsta vytvarujeme hladký disk, přikryjeme mísou a necháme 20 minut odpočívat.

Mezitím připravíme třešňovou náplň, kdy ve velké míse důkladně smícháme veškeré ingredience. Nezapomeňte na to, že třešně musí být vypeckované. Plech vyložíme pečicím papírem a na pomoučněné pracovní ploše vyválíme těsto tak, aby vytvořilo kruh o průměru asi 35–40 cm. Těsto pomocí válečku přeneseme na plech, přičemž nevadí, jestli jeho okraje přesahují – budou se překládat. 

Lžící navrstvíme na těsto třešně a necháváme 5–7 centimetrové prázdné okraje, které přes sebe překládáme směrem dovnitř. Takto připravený koláč překryjeme fólií a necháváme odpočívat v lednici 20–60 minut. V mezičase dáme nahřát troubu na 190 °C. Koláč před pečením potřeme mlékem a posypeme plátky mandlí. Pokud chceme, můžeme ještě zlehka pocukrovat. Pečeme 40–45 minut, dokud koláče nezezlátne. 

Před podáváním necháme 10 minut ztuhnout. Můžeme doplnit o veganskou vanilkovou zmrzlinu.

Pokud se do receptu pustíte a budete na výsledek patřičně hrdí, nezapomeňte svůj kuchařský um zvěčnit a označit nás na Instagramu nebo použít hashtag #fitdayrecepty. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení