Kouzlo zeleného čaje matcha: Dodá energii, zklidní a posílí paměť

Matcha představuje výjimečný druh zeleného čaje, který do Evropy pronikl teprve v posledních letech a záhy se stal se velmi populárním – o tom ostatně svědčí i skutečnost, že jej mnoho lidí upřednostňuje před šálkem kávy. V Japonsku nebo Číně je přitom známý už po dlouhá staletí. Pokud jste tedy až dosud měli matcha tea pouze za módní trend a myslíte si, že vám jeho konzumace reálně nemůže nijak prospět, je načase, abyste si přečetli víc o jeho historii, účincích i použití.

Matcha čaj si dopřávali už samurajové a buddhističtí mniši před 800 lety

V historických pramenech můžeme dohledat informaci, že lístky matcha našly své využití v japonské medicíně už ve 3. století. Výluh z nich se běžně používal k léčbě rozličných chorob v kruzích šlechty a duchovenstva. 

Jako lahodný horký nápoj poznalo Japonsko matchu až začátkem 12. století s příchodem zenového mnicha Eisaie, který z Číny přinesl novou tradici popíjení zeleného čaje. Rozemleté čajové listy rozmíchané v horké vodě si oblíbili i samurajové, kterým nápoj pomáhal při jejich cestě za osvícením. Jen pár doušků dokázalo posílit pocit vnitřního klidu a harmonie a navodit intenzivní soustředěnost. Právě samurajové nakonec vytvořili tradici čajového obřadu, která se dodržuje dodnes.

S odhalením skutečného potenciálu voňavého nápoje a jeho blahodárných účinků se obřad rozšířil i mezi běžné obyvatele a čajové plantáže matcha začaly ve velkém vzkvétat.

 

Tradiční příprava matcha čaje s bambusovou metličkou a keramickou miskou a konvičkou

 

Nachystejte si bambusovou metličku aneb jak vypadá tradiční čajový obřad

Ceremoniál přípravy čaje považují v Japonsku za důležitou součást své kultury, jako takový je poměrně snadný, vyžaduje ale speciální náčiní – např. bambusovou metličku ke šlehání zvanou časen, nebo lžičku k nabírání čaje čašaku, také z bambusu. Nezbytná je i keramická miska čavan, sloužící k přípravě a pití nápoje.

Do misky vsypte 2 g mletého čaje, dolijte 70 ml vody o teplotě 70 °C a za pomocí metličky vyšlehejte do husté pěny. Výsledkem je řídký čaj matcha s pěnou, zvaný také usucha, který po chvíli ještě dodatečně zhoustne, kdy nabydou na objemu i částečky lístečků.

Pokud byste si rádi vychutnali spíše hustý a silný čaj, existuje i koicha, alternativní možnost přípravy. V tomto případě se 4 g prášku zalijí 40 ml vody o teplotě 70 °C a míchají se metličkou do zhoustnutí.

Rostlina, která se pěstuje ve stínu a mele v žulových mlýnech

Poměrně specifické je i samotné pěstování matcha čaje na plantážích, které se přibližně 4 týdny před plánovanou sklizní zastíní sítěmi. K rostlinám tak doputuje pouze 10–20 % slunečních paprsků, na což reagují zvýšenou produkcí chlorofylu. Díky tomu listy obsahují více aminokyselin a barví se do typického smaragdového odstínu, který je společně s jemnou nasládlou chutí důkazem nejvyšší jakosti. Právě obsahem chlorofylu se matcha podobá zeleným superpotravinám jako je chlorella nebo spirulina.

 

Zastíněná plantáž s matcha čajem

 

Listy se následně sklízí – ať už ručně či za pomocí strojů – a poté, co se krátce spaří (zabrání se tak oxidaci a znehodnocení živin), nastává jejich sušení horkým vzduchem. Následně se odstraní žilky a stonky a přechází se do fáze mletí, která zůstala neměnná po celá staletí. Listy se melou mezi žulovými mlecími kameny, dokud nevznikne jemný prášek výrazně zelené barvy.

Důležité látky v matcha tea – zapomeňte na rychlý ústup energie díky látce theofylin

Matcha obsahuje velké množství složek se silnými antioxidačními účinky, které chrání před vznikem chorob, zabraňují stárnutí pokožky nebo tlumí negativní účinky UV záření na organismus.

Jde o poměrně dobrý zdroj bílkovin, vlákniny a vitamínů A a C. V matcha tea najdeme i stopové prvky minerálů (vápník, draslík, zinek nebo železo), ale také unikátní aminokyselinu L-theanin a stimulant theofylin. 

L-theanin dokáže do 30 minut po konzumaci navodit pocit uvolnění, ovšem bez nepříjemné ospalosti, protože zároveň posiluje i schopnost koncentrace. Kromě toho odplavuje stres a posiluje duševní pohodu, je tak skvělým pomocníkem nejen pro studenty.

Theofylin je unikátní povzbuzující látka, která působí výrazně jinak než známější kofein. Její výhodou je stimulace organismu bez jakýchkoliv nežádoucích efektů (pocení, následná otupělost) a především pomalejší nástup zvýšené energie bez rychlého poklesu. V praxi to znamená, že pokud si dáte namísto kávového nápoje matcha čaj, můžete si udržet zvýšenou energetickou hladinu a výdrž až dvojnásobně delší čas (3–6 hodin). 

Pamatujte pouze na to, že byste denně neměli konzumovat více než 12 gramů matcha tea.

 

Matcha smoothie ve dvou sklenicích s ledem na šedém pozadí

 

Jak vám pití čaje může pomoct s hubnutím nebo imunitou

To, že matcha tea provází blahodárné účinky na lidské tělo prověřilo mnoho generací i provedených výzkumů.

Hubnutí

Konzumace matcha čaje dokáže o 30–40 % zrychlit metabolismus, a tím pádem navýšit spalování kalorií. Kromě toho nezvyšuje ani krevní tlak a srdeční tep, jak tomu může být u přípravků určených speciálně na hubnutí.

Imunita

Díky obsahu antioxidantů (matcha obsahuje až 10x více antioxidantů než běžný zelený čaj), polyfenolů, chlorofylu a různých vitamínů a minerálů představuje matcha tea ideální způsob, jak přirozeně podpořit imunitní systém a omezit invazi a růst bakterií v těle.

Co všechno může matcha tea při pravidelné konzumaci ještě dokázat?

  • podporuje normální srdeční činnost
  • udržuje normální hladinu cholesterolu a glukózy v krvi
  • přispívá k pružnosti cév
  • má antibakteriální účinky (hodí se k péči o chrup a ústní dutinu)
  • odstraňuje volné radikály, podílí se na detoxu organismu
  • zlepšuje koncentraci, paměť a mozkovou činnost obecně (viz složky L-theanin a theofylin)

Nemáte chuť na čaj? Zkuste matcha zmrzlinu, lívance nebo smoothie

I když to nemusí být na první pohled patrné, matcha se coby přísada hodí do celé řady pokrmů. Kromě oblíbeného matcha latte můžete jemně mletý prášek přidat i do zmrzliny, jogurtů, kaše a nejrůznějších, moučníků, sušenek nebo lívanců. Kromě skvělého dochucení vaše výtvory navíc získají i originální zelený nádech, protože matcha spolehlivě funguje i jako přírodní barvivo.

 

Lívance s práškem matcha posypané borůvkami a přelité medem

 

Pokud si netroufáte na pečení, můžete si jednou čajovou lžičkou vylepšit třeba i smoothie. Matcha v něm bude ladit např. s banánem, špenátem, chia semínky, vanilkovým extraktem a mandlovým mlékem, fantazii se ovšem meze nekladou.

Protože ve Fit-day rádi představujeme zajímavé chuťové variace v kombinaci s vyváženým obsahem živin, po prášku matcha jsme sáhli i my. Díky tomu tak můžete vyzkoušet povzbuzující proteinové smoothie s příchutí matcha–limetka. Nejen, že doplníte bílkoviny a denní doporučenou dávku přírodního vitamínu C v každé porci, ale zároveň doplníte energii. Zkrátka ideální snídaně či svačina pro všechny milovníky aktivního životního stylu.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.