Červená řepa - Pro zdraví i krásku

ČERVENÁ ŘEPA - PRO ZDRAVÍ I KRÁSU

Řepa je skvělá pro pleť, postavu, imunitu a ještě výborně chutná. Řepa k nám dorazila už během starověku ze zemí kolem Středozemního moře, kde byla používána jako lék. Ve východní Evropě rychle zdomácněla, začala se pěstovat, a připravuje se z ní třeba národní ruský pokrm – boršč. Díky obsahu vlákniny, bílkovin, vitamínů a minerálů (sodík, draslík, zinek a hořčík) je skvělou volbou pro zdravou dietu. Je výborná proti kornatění tepen, působí močopudně a povzbuzuje žaludeční činnost. Ve 100g je jen 180 kJ!

červená řepa fit

Syrová řepa se dobře uplatní v salátech, v kombinaci s česnekem nebo křenem. Nasekanou řepu použijte jako základ zdravých pomazánek, které můžete doplnit výraznými sýry, třeba brynzou nebo balkánským sýrem. V zimě je oblíbenou vitaminovou bombou řepný salát se zelím, křenem a jablky. Řepu můžete i uvařit a použít ji do smetanových salátů, případně ji jen osolit a opepřit. Jíst jako salát můžete i její listy. Řepu můžete grilovat nebo upéci v troubě, při této úpravě počítejte s půl hodinou až hodinou, podle její velikosti. Místo brambor ji využijete i pro bramboráky. Koření, které se k řepě hodí, je bazalka, anýz nebo kmín. Z červené řepy můžeme připravovat nekonečné variace slaných, ale i sladkých pokrmů. Skvělé jsou krémové polévky na způsob boršče, pomazánky, do nichž se přidávají plísňové sýry, rozmanité saláty třeba s těstovinami nebo tzv. řepáky – což jsou vlastně „bramboráky“ z řepy.

Z téhle zdravé mnohotvárné zeleniny si také můžeme vyrobit originální řepný kečup nebo lahodné a zdravé smoothie. Ovšem nepřekonatelný duet řepa vytvoří s čerstvým kozím sýrem. Méně známé jsou pak její sladké varianty, ale podobně jako z mrkve i z červené řepy můžeme upéct dort nebo třeba křehké muffiny s čokoládou.

fit-day červená řepa

Na podzim je červená řepa k dostání na každém rohu. Využijte toho a dejte si týdenní nebo měsíční kúru pro lepší imunitu, krásnější pleť a zdravější tělo. Podzim je pro takovou omlazující kúru optimální doba, připravíte tak své tělo na zimu, která pro ně představuje velkou zátěž. Každý den snězte malou červenou řepu nebo vypijte šťávu z ní. Podpoříte tak také svou imunitu a snížíte krevní tlak. Pro snižování krevního tlaku údajně působí, podle studie amerických vědců, stejně dobře jako aspirin! Stačí malá sklenička šťávy každý den.

Podobně jako brokolice, květák nebo kapusta je také červená řepa považována za vynikající přírodní prostředek, který pomáhá zbavovat tělo toxických látek a přispívá k jeho celkové regeneraci. Červená řepa je také významným zdrojem křemíku, kyseliny listové, draslíku, vápníku, zinku, jódu, mědi, vitamínu C, E a betakarotenu. V některých zemích, jako je například Ukrajina, Polsko nebo Rusko, je červená řepa po staletí využívána pro detoxikaci organismu, a to především ve formě tzv. řepného kvasu. Tento kvašený nápoj totiž významně podporuje činnost ledvin, jater i střev.