Blahodárný karob - víc než jen alternativa kakaa

Záleží vám na tom, co jíte, ale nedokážete si odepřít sladké? Často pečete různé moučníky a dezerty? Třeba takové kakao se dá skvěle nahradit zdravější variantoukarobem. Co je to karob? Jedná se v podstatě o luštěninu získávanou z rohovníku obecného, který je známější pod pojmem "svatojánský chléb". Lusky se namelou na jemný prášek, tzv. karobovou mouku.  

Díky svým výživovým hodnotám a pozitivními účinky na lidské zdraví se právem řadí mezi superpotraviny. 

Karob vs kakao – kdo je vítězem v souboji?

Na první pohled je od kakaa téměř k nerozeznání, ale rozdíly mezi nimi jsou. Kromě toho, že je karob vhodnou alternativou kakaa, je i zároveň také zdraví prospěšnou superpotravinou, která by ve vaší kuchyni neměla chybět. Na rozdíl od kakaa má totiž karob na 100 gramů pouhé 0,2 gramy tuku. Dále obsahuje draslík a dvojnásobné množství vápníku. Je bohatý i na vlákninu. Oproti tomu má ovšem karob více cukrů a méně bílkovin.

 

Karobové lusky a prášek

 

Blahodárné účinky karobu

Tato superpotravina je známá dlouhou řadou přínosů pro naše zdraví. Dodává energii a pomáhá také při kašli, usnadňuje totiž vykašlávání. Pomáhá snižovat cholesterol, reguluje hladinu cukru v krvi a chrání organismus proti civilizačním chorobám. Podporuje trávení a zklidňuje žaludek. 

Skvělá volba pro čokoalergiky

Navíc je dokonce i hypoalergenní a neobsahuje lepek, je tedy skvělou volbou pro celiaky a ty, kteří mají alergii na čokoládu. Dobrou zprávou je také to, že chuť karobu je od čokolády téměř k nerozeznání. 

Nahraďte během pečení kakao zdravější alternativou. Pokud chcete vyzkoušet alternativní náhražku kakaa, pak je karobový prášek v BIO kvalitě skvělou volbou. Přidat jej můžete jednoduše do všech možných moučníků, ale také třeba do kaše nebo jogurtu. Skvěle tak nastartujete váš den s potřebnou dávkou energie. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.