Doprava ZDARMA na objednávky nad 1200 Kč 📦

8 nejúčinnějších potravin pro přirozené posílení imunity

Posilněte před blížící se zimou svou imunitu tím nejpřirozenějším a nejsnazším způsobem vůbec – vhodně poskládaným jídelníčkem. To, co si dáme na talíř, umí naše tělo až překvapivě dobře využít a jednotlivé účinné látky podpoří obranyschopnost i vitalitu. Které potraviny jsou nejvhodnější pro posílení imunity? Vybrali jsme ty nejdůležitější.

 

Potraviny posilňující imunitu – med, ovoce, bylinky, česnek a kurkuma

 

Cibule 

Slouží po staletí k boji s bakteriemi, viry i na podporu imunity. Najdeme v ní množství vitamínů a minerálů nebo třeba karoteny a silice. Ideální je při nachlazení, chřipce, bolestech krku a dokáže tlumit infekce dýchacích cest

Cibuli můžete nakrájet na kostičky a zalít medem, vznikne tak cibulový sirup, který se vyplatí preventivně užívat po lžičce každý den. Lze z ní připravit i cibulový čaj a vývar do polévek, nebo ji můžete jíst i syrovou v salátech a pomazánkách. Klasicky se přidává na pánev pod masa a zeleninu, ale tepelná úprava snižuje účinnost silic a vitamínů.

Zázvor

Kořen zázvoru se k podpoře imunity využívá napříč světem, své pevné místo má i v tradičních medicínách. Obsahuje vitamín C, E, vitamíny skupiny B a některé minerály jako je hořčík, sodík, draslík, železo nebo vápník. Důležitou složkou jsou i esenciální oleje a silice, které podporují imunitní systém a působí protizánětlivě

Zmíněný obsah živin dělá ze zázvoru ideální prevenci proti chronickým onemocněním dýchacích cest. Funguje ale i jako antiparazitikum v trávicí soustavě a poradí si i s nevolností a zažívacími problémy.

Zázvor zahřívá, proto je skvělý, když si ho nakrájíte na kolečka a uděláte z něj čerstvý čaj, případně smícháte s medem, skořicí a citrónem. Použít se dá i nakrájený či nastrouhaný v různých (nejen) zeleninových směsích.

 

Sklenice s česnekem naloženýn v medu

 

Česnek

Česnek je antivirotikum známé po staletí. Sáhneme po něm pokaždé, když máme rýmu, kašel nebo nás škrábe v krku. Toto koření obsahuje spoustu vitamínů a minerálů a má i prokazatelné protizánětlivé a antibiotické účinky. Antioxidanty v něm obsažené zároveň snižují vliv volných radikálů. Obsahuje i léčivé silice, které hubí bakterie i viry. Nejúčinnější látkou je alicin, sirná sloučenina uvolňující se po rozmačkání nebo nakrájení česneku.

V kuchyni má široké využití při vaření, pečení a smažení. Nejlepší a nejsilnější je ale vždy čerstvý.

Kurkuma

Nazlátlá kurkuma pocházející z Indie je po tisíciletí využívána k podpoře imunity a jako antiparazitikum pro podporu trávení. Je to také silný antioxidant. Získala velkou oblibu i v našich zeměpisných šířkách. Má silné protizánětlivé a antibiotické vlastnosti. Používá se do omáček, k pečené zelenině, na pánev k masu, ale dá se z ní uvařit i čaj.

Bylinky

Zapomenout nesmíme ani na bylinky a jejich blahodárný účinek, v lidovém léčitelství se využívají od nepaměti. Čerstvé bylinky v sobě mají aktivnější látky pro podporu obranyschopnosti organismu, používat se dají ale i sušené. Můžete je přidávat do polévek, zeleninových salátů, k masu i přílohám.

  • šalvěj: v přírodním léčitelství je šalvěj lékařská známá svými dezinfekčními, antibakteriálními a antivirózními účinky. Šalvějový čaj může pomoct s nachlazením, chřipkou i angínou, zatímco nálev ze šalvěje je výborný jako kloktadlo při bolesti v krku nebo při zánětlivých onemocněních a krvácení dásní. 
  • petržel: účinnou látkou obsaženou ve všech částech rostliny je silice (7 % v plodech, 0,5 % v kořenech), jejíž hlavní součástí je apiol. Obsahuje také flavonoidy, provitamín A nebo vitamíny B, C a E. Důležité jsou i minerální látky, přesněji draslík, hořčík, a železo. 
  • bazalka: najdeme v ní množství léčivých látek – silice, třísloviny, flavonoidy a další. 
  • tymián: mírní kašel, bolest v krku i infekci v ústech a obecně působí protizánětlivě. Tymián patří v rámci rostlin k těm s vůbec nejsilnějšími antiseptickými účinky, poradí si s bakteriemi, plísněmi, střevními prvoky a parazity. Je vynikajícím dezinfekčním prostředkem pro plíce. Dá se inhalovat i kloktat. 

 

Listy čerstvé šalvěje v ženských rukou

 

Rostlinné oleje

Díky esenciálním olejům a mastným nasyceným i nenasyceným kyselinám nesmíme zapomínat ani na rostlinné oleje, ať už je řeč o olivovém, kokosovém, lněném, konopném nebo třeba sezamovém.

Řasy spirulina a chlorella

Za ideální zdroj antioxidantů, vitamínů a minerálů na přirozené posílení obranyschopnosti platí i superpotraviny, mezi které tyto zelené řasy řadíme. Spirulina má obzvlášť vysokou koncentraci beta karotenů a chlorella nabízí silné prebiotické účinky.

Superpotraviny můžete jen tak rozmíchat ve vodě a vypít, nebo přidat do čerstvé ovocné a zeleninové šťávy, případně do smoothie.

Citrusy a bobuloviny

Citrusy obsahují velké množství vitamínu C a silic, které posilují imunitu a mají antibakteriální a protizánětlivé účinky. I když vás to možná překvapí, nejsou úplně ideální na zimní období, spíše od jara do zimy, protože podle tradiční čínské medicíny ochlazují tělo, což může působit paradoxně kontraproduktivně.

Řada prospěšných látek je i v čerstvých bobulovinách, např. v malinách, borůvkách a jahodách.

Jak jinak posílit imunitu?

Mezi osvědčené rady patří:

  • dostatečný spánek
  • pravidelný pohyb
  • dodržování pitného režimu
  • zdravé tuky v jídelníčku, omezení přidaných cukrů
  • minimum stresu
  • komplexní detox těla
  • otužování