Domácí skořicoví šneci s lískovými oříšky
Přemýšlíte o vhodném receptu na víkendové pečení? Co takhle něco sladkého a zároveň zdravého? Skořicoví šneci jsou chutným pečivem oblíbeným nejen v severní Evropě, odkud recept původně pochází.
Skořice jako silný antioxidant
Skořice má blahodárné účinky na naše zdraví. Podle některých vědců je dokonce nejlepším antioxidantem na světě. Obsahuje totiž dlouhou řadu nejrůznějších antioxidantů (polyfenoly, fenolové kyseliny a flavonoidy), vlákninu, mangan, vápník, železo a vitamín K.
Pomáhá snižovat riziko vzniku srdečních onemocnění a rakoviny, snižuje hladinu cholesterolu, cukru a krevního tlaku a chrání mozek před vývojem neurologických onemocnění. Mimo to má také antibiotické, antivirové a antimikrobiální účinky. A navíc skvěle chutná.
Recept na skořicové šneky
Ingredience:
Těsto:
45 g Fit-day protein premium natural
60 g mandlové mouky
40 g špaldové mouky
2 lžičky prášku do pečiva
40 g kokosového oleje
1 lžíce datlového sirupu
50 ml mandlového mléka
špetka soli
Náplň:
3 lžičky mleté skořice
3 lžíce datlového sirupu
40 g mletých lískových oříšků
1 lžíce kokosového oleje
+ nasekané lískové oříšky
Postup:
Předehřejeme si troubu na 180°C a připravíme plech s pečicím papírem. V míse smícháme protein, mandlovou a špaldovou mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Ke směsi následně přidáme mandlové mléko, rozpuštěný kokosový olej a datlový sirup. Ručně vypracujeme těsto, které rozválíme na válu do obdélníkového tvaru.
Na náplň si rozpustíme 1 lžíci kokosového oleje a přidáme 3 lžíce datlového sirupu. Povrch těsta lehce potřeme připravenou směsí a posypeme namletými oříšky. Těsto s náplní zavineme a nakrájíme. Vyskládáme šneky na plech s pečicím papírem, potřeme trochou kokosového oleje a dáme péct na 20 – 25 minut.
Upečené šneky můžeme posypat nasekanými oříšky či ještě pokapat javorovým sirupem.