Fitness vánoční štola se sušeným ovocem a ořechy

Voňavá vánoční štola plná sušeného ovoceořechů a skořice provoní celou kuchyni, a zaručeně navodí tu správnou vánoční atmosféru. Oblíbené pečivo, které má svým tvarem připomínat malého Ježíška zavinutého v plenkách, se v době Vánoc připravuje už po řadu staletí a svůj původ má v saských Drážďanech. Právě zde se o druhé adventní neděli každoročně konají Slavnosti drážďanské štoly.

Díky našemu snadnému receptu si nyní můžete tradiční pečivo připravit i vy, navíc ve zdravější nízkokalorické verzi bez cukru v základu a klasické mouky, a pochutnáte si tak bez výčitek. Vánoční štola se skvěle hodí na sváteční snídani či jako sladká dobrota během dne. Mějte ale napaměti, že se štola nemá rozkrojit dříve než o Štědrém večeru po půlnoční mši, chcete-li se v nadcházejícím roce vyhnout nemoci a neštěstí.

 

Vánoční štola s ovocem a ořechy Fit-day

 

Recept na vánoční štolu

Ingredience:

300 g hladké špaldové mouky

1 balíček sušeného droždí

60 g Fit-day protein premium natural

150 g bílého jogurtu

200 g ořechového másla

20 g kokosového oleje

2 žloutky + 1 žloutek na potření 

2 lžičky mleté skořice

špetka soli 

100 g rozinek a sušeného ovoce

50 g ořechů

Postup:

Předehřejeme si troubu na 180°C. V míse vyšleháme dva žloutky a přidáme je do směsi špaldové mouky, droždí, skořice, proteinu a soli. Vypracujeme tvárnou směs a přidáme změklé ořechové máslo, kokosový olej a bílý jogurt. Hněteme, dokud nevznikne měkké těsto, které necháme kynout v lehce naolejované míse na teplém a vlhkém místě pod dobu cca 20-30 minut.

Po vykynutí zapracujeme do těsta rozinky, sušené ovoce a ořechy. Hotové těsto vlijeme do olejem vymazané formy a necháme dalších 30 minut kynout. Následně těsto potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme péct na cca 40 minut. Kontrolujeme špejlí. 

Před servírováním necháme moučník vychladnout a můžeme dle chuti lehce poprášit moučkovým cukrem.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.