Jemná banánová bábovka s ovesnými vločkami

Variací na tento nejen v rámci střední Evropy populární dezert existuje celá řada, záleží čistě na chuti každého z nás. Tato domácí banánová bábovka je určena především jedincům, kteří dbají na zdravý životní styl a nechtějí přijímat zbytečně vysoké množství kalorií. Díky své úžasné jemnosti a bohaté chuti však dozajista osloví celou rodinu. Ideální coby zdravá snídaně či rychlá svačina během dne.

Banány s vysokým obsahem draslíku dokáží účinně snižovat vysoký krevní tlak a omezit riziko vzniku mozkové příhody, zatímco ovesné vločky slouží jako významný zdroj energie a vlákniny pro naše tělo. Skvělým nápadem je doplnit bábovku o chuť řeckého jogurtu a čerstvého ovoce.

 

Bábovka s jogurtovým přelivem a borůvkami na talíři 

 

Recept na bábovku s ovesnými vločkami

Ingredience:

2 zralé banány

250 g špaldové mouky

70 g drcených ovesných vloček (mohou být i bezlepkové)

45 g Fit-day Smoothie banán-kokos

3 vejce

80 g kokosového oleje

1 sáček prášku do pečiva

3 lžíce medu

1 lžička skořice

1 lžička vanilkového extraktu 

 

+ řecký jogurt a čerstvé ovoce na dozdobení dle chuti

Postup:

Troubu předehřejeme na 150°C. Žloutky oddělíme od bílků a přisypeme k nim špaldovou mouku, smoothie suchou směs, ovesné vločky a prášek do pečiva a vše pečlivě promísíme. Následně přidáme kokosový olej, med, vanilkový extrakt, skořici a vzniklou směs pečlivě rozmixujeme. 

Z bílků vyšleháme sníh a vmícháme jej opatrně do těsta. Zralé banány rozmačkáme vidličkou, rozmixujeme a vpracujeme do těsta, které by mělo získat hladkou konzistenci.

Formu na bábovku zlehka vytřeme kokosovým olejem a vysypeme moukou. Těsto opatrně vlijeme do formy a necháme pozvolna péct cca hodinu. Při pečení kontrolujeme špejlí, zda je bábovka řádně upečená.

Hotovou bábovku s banánem můžeme servírovat s chlazeným řeckým jogurtem, posypanou čerstvým ovocem. Zvolit můžeme např. borůvky, chceme-li do těla dostat coby bonus dávku vitamínu C a cenných antioxidantů. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.