Doprava ZDARMA na objednávky nad 1200 Kč 📦

5 Druhů zeleniny, které jsou vhodné do diety

5 DRUHŮ ZELENINY, KTERÉ JSOU VHODNÉ DO DIETY

Tímto blogem nechceme tvrdit, že díky této zelenině zhubnete, ale může Vám tuto snahu ulehčit :)

Zaměříme se především na zeleninu zelené barvy. Tato zelenina obsahuje předervším kyselinu listovou neboli vitamín B9. Zelená je barvou harmonie a léčení, jako barva vnitřní rovnováhy v těle a je fyzikální. Zelená vyjadřuje blízkost k přírodě, klid, spokojenost, vnitřní harmonii a podporuje regeneraci těla, mysli a duše. Podporuje chuť do práce a vybízí k lepším výsledkům. Lidé obklopeni zelenou barvou jsou pohodoví, klidní a vyrovnaní. Zelené potraviny obsahují nezvykle vysoké množství živin (vitamínů, minerálů, omega-3 mastných kyselin, bílkovin, antioxidantů, enzymů) a nebo mají zdraví prospěšné až léčebné účinky, např. vykazují detoxikační vastnosti či fungují jako adaptogeny (tlumí zvýšenou funkci orgánů a naopak jejich sníženou funkci povzbuzují). Zelené potraviny obvykle mohou užívat dospělí, těhotné a kojící ženy i malé děti, a to dlouhodobě, pravděpodobnost vzniku nežádoucích účinků je velmi nízká.

 Fit-day dieta

BROKOLICE

po mnoho let se vnímala jako zajímavá alternativa ke květáku. Je bohatá na vitamín C, E, B1 nebo B9. Ochraňuje náš organismus před volnými radikály, toxickými a rakovinotvornými látkami. Pokud jste brokolicoví, tak máte vyhráno. Má málo energie a plno výhod. Obsahuje hodně kyseliny listové (ta se hodí, i pokud se chcete rozmnožovat a výrazně ochraňuje lidský organismus proti volným radikálům, toxickým a rakovinotvorným látkám.

ŠPENÁT

navzdory všeobecnému mínění není špenát zvlášť bohatý na železo, ale i tak obsahuje cenné živiny. Podle některých výzkumů je to dobrý prostředek na prevenci rakoviny. Ve špenátu jsou obsaženy karotenoidu (i beta- karotenu), a to ve vysokých koncentracích. Obsahuje také lutein, karotenový pigment, který působí antioxidačně. Výzkumy prokázaly, že častější konzumace potravy bohaté na beta-karoten pomáhá předejít degenerace žluté skrvny oční sítnice, která často způsobuje slepotu u starších lidí. Špenát se odedávna doporučoval na vysoký krevní tlak (obsahuje hodně draslíku, který reguluje krevní tlak), anémii a také zácpu.

Fitday špenát

OKURKA

nízkoenergetická zeleninka. V salátové okurce se nachází komplex vitaminů B, vitamin C, ale i síra, mangan, fosfor, vápník, draslík a bór. Ten je důležitý pro správný vývoj kostí a kloubní chrupavky. Okurka také podporuje činnost jater, nedělá však dobře žlučníkářům. Odedávna však byla považována za účinný přípravek na udržení mladistvé pokožky, ačkoliv tehdy ještě nic netušili o její liftingových účincích. Proto ji často obsahují přípravky proti vráskám a na vyrovnávání některých pleťových defektů.

CUKETA

má velmi nízkou energetickou hodnotu, protože obsahuje kolem 91 % vody, jen trochu vlákniny a pouze kolem 4 % sacharidů. Nejcennější je vysoký obsah karotenu a minerálních látek, např. draslíku, který vyplavuje z těla nadbytečnou vodu a soli. Cuketa obsahje jen minimum kalorií. Má protirakovinné účinky a příznivě ovlivňuje činnost srdce, střev i ledvin. Konzumace cuket prospívá hlavně lidem obézním, diabetikům, pacientům s chorobami jater a žlučníku, nemocným trpícím dnou a revmatismem. Skvěle detoxikuje organismus a podporuje činnost ledvin, střev a srdce. Pomáhá při odkyselení organismu, působí proti stresu, zvyšuje imunitu a má antibakteriální účinky.

Fitday cuketa

KAPUSTA

je velmi oblíbenou zeleninou, která je v našich končinách nejrozšířenější jako hlávková a růžičková. Obsahuje například vitamíny B, C, E nebo K. Z minerálů se v ní nachází hořčík, fosfor, draslík nebo sodík. Kapustičky obsahují sloučeninu indole-3-karbinol. Má hodně draslíku, manganu a vlákniny také nemá zrovna málo. Pokud můžeme doporučit, tak orestujte kapustičky na pánvi společně s ořechy a semínky a máte parádní paleo svačinu, po které se budete moci utlouct. Po orestování budou mít krásnou sladkou chuť. Kapusta je také prý superpotravina století. Obsahuje plno vitamínů A a C, vápník, fytonutrienty (bojují proti rakovině), karoteny, luteiny a plno dalších zdravých jazykolamů. Kapusta obsahuje 146 mg vápníku ve 100 gramech. Ve 100 mililitrech mléka najdeme 120,8 mg vápníku.