Veganský Caesar salát s křupavými cizrnovými “krutony”
Veganský Caesar salát s křupavými cizrnovými “krutony”
Křupavý, krémový a plný umami chuti – takový je náš veganský Caesar salát. Tradiční ceasar dressing obvykle obsahuje žloutky a ančovičky, ale u této rastlinné verze je plně nahrazen kremózní omáčkou na bázi kešú a citronové šťávy. Nechybí ani třeskuté cizrnové “krutony”, které serve jak texturu, tak sytost.
Ingredience
Na salát:
- 1–2 hlávky římského salátu, opláchnuté a nakrájené
- Popř. smíchejte s kale nebo jinými listovými saláty
Na křupavé cizrnové krutony:
- 1 plechovka (400 g) cizrny, slité, opláchnuté a osušené
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička česnekového prášku
- ½ lžičky cibulového prášku
- 1 lžička sušeného italského koření
- Sůl a pepř podle chuti
Na veganský Caesar dressing:
- ¾ šálku kešú (asi 120 g), namočených cca 20 min
- ½ šálku vody (asi 120 ml)
- 2 lžičky kaparů (jen bez nálevu)
- 2–3 lžičky čerstvě rozmačkaného česneku (cca 3–4 stroužky)
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- Sůl a pepř podle chuti
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 200 °C a připravte si plech vyložený pečícím papírem.
- Cizrnu osušte utěrkou – zbavte ji co nejvíce vody a slupky, aby byla opravdu křupavá.
- Cizrnu smíchejte s olejem, kořením, solí a pepřem, vyskládejte na plech a pečte 23–25 minut, dokud není zlatavá a křupavá. Promíchejte v polovině pečení.
- Mezitím vložte namočené kešú, vodu, kapary, česnek, hořčici, citronovou šťávu a nutriční kvasnice mixujte dohladka – vznikne hustý a jemný dressing.
- Salát totéž opláchněte, nasekejte na vhodné kousky a nechte okapat.
- Na velké míse smíchejte salát s polovinou dresingu – lépe se obalí.
- Vmíchejte vychladlé cizrnové krutony a dle potřeby dolijte zbylý dressing.
- Podávejte ihned, aby krutony zůstaly křupavé.
Tipy na servírování
- Nechte krutony a dresing odděleně, abyste předešli změknutí.
- Pro extra chuť přidejte vegan parmezán nebo špetku nutričních kvasnic.
- Skvěle se hodí vedle vegan grilovaného “kuřete”, tofu nebo tempehu.
- Pro další texturu přidejte semínka nebo opražené oříšky (např. slunečnicová).
Závěr
Tento veganský Caesar salát je důkazem, že rostlinná kuchyně může být výživná i lahodná. Kombinace krémového dressingu, svěžího salátu a křupavých cizrnových krutonů je absolutním hitem. Inspirujte se, experimentujte s obměnami – a užijte si zdravou a stylovou misku plnou chuti!