Pomerančový dort

POMERANČOVÝ DORT 

 

Ingredience:

 

Těsto:

6 vajec 

50 g kokosového oleje

180 g špaldové mouky

30 g Konopného proteinu 

2 lžíce javorového sirupu

2 lžičky prášku do pečiva

špetka soli

šťáva z jednoho pomeranče 

 

Krém:

200 g ricotty 

150 g nízkotučného tvarohu 

3 lžíce medu 

10 g kakaa

kůra z jednoho pomeranče 

2 lžičky pomerančového likéru

 

Poleva:

150 g hořké čokolády

30 g kokosového oleje

4 lžičky pomerančové šťávy 

2 pomeranče na ozdobení

 

Postup:

Nejprve si připravíme formu na dort, vysteleme ji pečícím papírem nebo ji můžeme vymazat kokosovým olejem. Troubu si předehřejeme na 160°C. 

Začneme s přípravou těsta. V míse si smícháme špaldovou mouku, sůl, konopný protein a prášek do pečiva. Přidáme javorový sirup, vejce, pomerančovou šťávu a nakonec rozpuštěný kokosový olej. Těsto nalijeme do předem připravené formy a necháme jej péct po dobu 15-20 minut.

Mezi tím si můžeme vytvořit náplň. Vyšleháme si tvarohs ricottou do hladkého krému, přidáme med, kakao a pomerančový likér. Na závěr do krému nastrouháme pomerančovou kůru a pečlivě promícháme.

Upečené těsto necháme vychladnout a rozdělíme ho na dva stejné pláty. Jedno těsto pomažeme krémem a položíme na něj druhý plát těsta. Krémem můžeme pomazat i boky dortu. Nakonec si nachystáme čokoládovou polevu. Čokoládu si necháme rozpustit ve vodí lázni spolu s kokoskovým olejem. Do rozehřáté čokolády přilijeme pomerančovou šťávu a polevou polijeme celý vršek dortu. Jako poslední krok si nakrájíme pomeranče na měsíčky a ozdobíme jimi dort. Hotový dort necháme odležet v lednici a můžeme servírovat.

 

41