DOPRAVA ZDARMA PŘI NÁKUPU NAD 1200 KČ 🔥📦

Medovník bez cukru: Recept se špaldovou moukou a proteinem

Medovník bez cukru se špaldovou moukou a tvarohem

Hledáte recept na klasický medovník v odlehčené podobě? Tenhle dezert je připravený bez bílého cukru, se špaldovou moukou, drcenými ovesnými vločkami a vlašskými ořechy. Sladkost zajišťuje přírodní med a krém ze tvarohu s jogurtem dodá každé vrstvě lehkost a vláčnost. Skvělý jako víkendové pečení nebo slavnostní dort – bez výčitek, ale s plnou chutí. 🍯

 

📝 Ingredience

Těsto:

  • 150 g drcených ovesných vloček
  • 200 g špaldové mouky
  • 2 vejce
  • 1 sáček perníkového koření
  • 1 lžička mleté skořice
  • 3 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 5 lžic medu
  • 30 g nasekaných vlašských ořechů
  • 100 ml rostlinného mléka

Krém:

  • 300 g tvarohu
  • 200 g řeckého jogurtu
  • 4 lžíce medu
  • 1 lžička skořice

Na posypku:

  • zbytek upečeného těsta
  • hrst vlašských ořechů

 

👩‍🍳 Postup

1. Připravte těsto

V míse smíchejte ovesné vločky, špaldovou mouku, perníkové koření, skořici a kypřicí prášek. Přidejte vejce, med a nasekané ořechy. Nakonec postupně přilévejte mléko a vypracujte měkké, soudržné těsto.

2. Vytvarujte pláty

Těsto rozdělte na stejné díly a vyválejte je na tloušťku přibližně 5 mm. Pomocí kulaté formy (např. talíře) vykrojte jednotlivé pláty. Zbylé těsto si odložte – bude se hodit na finální posypání.

3. Pečení

Pláty pokládejte na plech s pečicím papírem a pečte je postupně v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 10–15 minut dozlatova. Nechte vychladnout.

4. Krém

V misce vyšlehejte tvaroh s řeckým jogurtem. Přidejte med a skořici a důkladně promíchejte. Krém nechte vychladit v lednici – bude lépe držet.

5. Sestavení dortu

Na každý plát naneste vrstvu krému, přiklopte dalším plátem a pokračujte, dokud nespotřebujete všechny. Zbytkem krému potřete vršek i boky dortu.

6. Finální úprava

Zbylé těsto rozdrobte a smíchejte s nadrcenými vlašskými ořechy. Touto směsí posypte celý medovník ze všech stran. Chcete-li, ozdobte ho hořkou čokoládou nebo čokoládovými hoblinkami.

 

💡 Tip na závěr

Medovník chutná nejlépe, když se nechá přes noc odležet v lednici – pláty zvláční, chutě se propojí a dort získá tu pravou strukturu. Díky medu si zachová přírodní sladkost bez potřeby přidaného cukru – ideální volba, pokud chcete mlsat zdravěji.

Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet