ČOKOLÁDOVÝ CHIA PUDINK
Pokud máte chuť na sladké dopřejte si čokoládový chia pudink.
PROČ JÍST ČOKOLÁDU?
Věděli jste, že čokoláda (respektive kakaové boby) má ze všech potravin jedny z nejvyšších hodnot tzv. antioxidantů?
Obsahuje vit. A, B, D, vápník, draslík, železo, fosfor, zinek, hořčík, měď, fluor.
čokoláda zvyšuje hodnoty neurotransmiteru (přenašeč mozkových impulzů) serotoninu, který funguje jako přírodní antidepresivum a snižuje stresové faktory.
Některé studie prokazují, že má čokoláda pozitivní vliv na krevní tlak a kardiovaskulární systém, uvolňuje stres a napětí, zahání pocit únavy. Čokoláda má na náš organismus povzbuzující účinky. Nejen že dobře chutná, ale rychle a efektivně dodá tělu energii.
Čokoláda se vyrábí z pražených, mletých zrn kakaovníku.
Z čokolády se vyrábí pralinky, bonbony a mnoho dalších, ale používá se také třeba na čokoládové zábaly nebo masáže.
JÍST CHIA SEMÍNKA?
Označují se za superpotravinu, obsahují spoustu živin a zároveň velmi málo kalorií.
Chi semínka nemají téměř žádnou chuť, můžete s nimi posypat téměř vše. Do pár minut nasáknou tekutinu a nabobtnají.
Jsou plné antioxidantů, bílkovin, vitamínů a minerálů. Obsahují až 5x více vápníku než mléko.
Podporují imunitu, duševní rovnováhu, napomáhají k rychlejšímu hojení ran, snižují cholesterol v krvi. Eliminují záněty a bolesti ve svalech a kloubech. Snižují riziko cévní mozkové příhody, působí na stav pokožky - hydratují zevnitř, jsou vhodná při redukčních dietách a podporují kvalitu kostí a vlasů.
Chia semínka se dají použít do sladkého i slaného pokrmu, do ovesné kaše, pudinků, jogurtů, salátů nebo smoothie.
Chia semínka neobsahují lepek, jsou bohatá na proteiny a tím podporují růst svalové hmoty.
Ingredience na 2 porce:
-200 ml sojového mléka
-200g chia semínek
-2 lžíce kakaa
-2 lžičky javorového sirupu
-30g Fit-day Smoothie banán-čokoláda
Na dozdobení: strouhaná čokoláda, čtverečky čokolády
Postup:
Do misky nalejeme sójové mléko, přidáme javorový sirup, chia semínka a Fit-day smoothie banán-čokoláda.
Promícháme a necháme zatuhnout v lednici. Poté přelijeme do sklenice, dozdobíme a podáváme.