Veganské proteiny

VEGANSKÝ PROTEIN

Veganské proteiny jsou určeny pro vegany a vegetariány, kteří nepřijímají bílkoviny z masa, a proto je musí nahradit příjmem z jiných zdrojů, jakými jsou například rostlinné zdroje bílkovin. Mezi nejčastější veganské proteiny se řadí rýžový, konopný, sojový a hrachový protein. Všechny tyto proteiny mají vysoký obsah bílkovin a aminokyselin, čímž přispívají k růstu a regeneraci svalové hmoty.

fitday%20vegan

 

Veganské proteiny a jejich výhody: 

–  mají vysoký obsah bílkovin

–  podporují růst a regeneraci svalové hmoty

–  jsou vhodné pro vegany a vegetariány

–  na trhu je několik druhů

 

Hrachový protein 

Hrachový protein ze žlutého hrachu obsahuje velmi vysoké množství BCAA aminokyselin (čili s rozvětveným řetězcem), mezi něž patří valin, leucin a izoleucin. Na rozdíl od ostatních aminokyselin, které jsou metabolizovány v játrech, jsou zpracovávány přímo ve svalech a podílí se tak významně na stavbě svalové tkáně. Hrachový protein je proto ideální potravinou pro vegany a vegetariány, protože BCAA aminokyseliny jsou obsaženy hlavně v mase. Z rostlinných zdrojů v dýňovém semínku, kešu oříšcích, pohance a hnědé rýži. Ostatní luštěniny obsahují poměrně malé množství BCAA.

• Obsahem bílkovin srovnatelný s vaječnými a mléčnými proteiny
• Proteiny z hrášků obsahují vyšší podíl aminokyselin než jakýkoli jiný rostlinný protein
• Při intenzivním cvičení zvyšuje podíl svalové hmoty na úkor tělesného tuku
• Pomáhá udržet štíhlou postavu
• Pomáhá regenerovat a obnovuje rovnováhu po intenzivní fyzické zátěži
• Vysoký obsah Lysinu, aminokyseliny, která pomáha snižovat hladinu cholesterolu
• Umožňuje lépe absorbovat vápník a hraje důležitou roli při tvorbě kolagenu. Podporuje normální růst a vývoj u dětí.
• Dokonalý protein pro tvorbu svalové hmoty, udržení ideální váhy, podporu chuti k jídlu a metabolismu.

 

Konopný protein

Konopný protein je 50% bílkovina cennými nutričními hodnotami z ekologicky certifikovaného zemědělství. Konopný protein je v rostlinném světě vyjímečný tím, že obsahuje všech 23 aminokyselin vyskytujících se v přírodě, včetně 8 esenciálních, které jsou pro tělo nezbytné. Kromě toho v něm

naleznete dokonalou rovnováhu všech nenasycených mastných kyselin omega 3, 6 a 9. Z nich např. kyselina linolová a kyselina linolenová jsou nezbytné pro výměnu elektrických impulsů ve tkáních.

(KOUPIT ZDE)

 

Rýžový protein

Protein z hnědé rýže obsahuje všech 8 esenciálních aminokyselin, který si tělo neumí samo vytvořit, ale přesto je nutně potřebuje ke tvorbě veškeré svalové tkáně, hormonů a enzymů, bez kterých neumíme přežít. Rýžový protein, na rozdíl od ostatních rostlinných proteinů nepostrádá žádný z těchto klíčových stavebních kamenů bílkovin. Jeho aminokyselinový profil je srovnatelný se syrovátkovým proteinem a mnohem lepší než u proteinu sójového.

Sojový protein

Sojový Protein ocení především vegetariáni a vegani. Je bohatý na aminokyseliny a má velký podíl bílkovin. Ideální volba do diety. Tráví se sice pomaleji než syrovátkové proteiny, ale o to zase zajistí přísun živin na delší dobu. Doporučený denní příjem bílkovin (alespoň 1 až 1,5 g bílkovin na 1 kg hmotnosti) můžete právě doplnit sojovým proteinem. Jedna běžná dávka je 30g a rozpustíte ji v 3dcl vody. Jelikož sojový protein vytváří velmi hustý nápoj, můžete použít více vody. Použijte 1-3x denně. Ideálně 30 min až hodinu po tréninku, případně před spaním. Možno použít i jako denní svačinu.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.