Proč je vhodné ořechy před konzumací máčet

PROČ JE VHODNÉ OŘECHY PŘED KONZUMACÍ MÁČET

Jak již víme, ořechy a různá semínka jsou vynikajícím zdrojem energie a výživných látek, a také nás zasytí. Pro některé z nás ale mohou být ořechy hůře stravitelné, někdy také mohou obsahovat zárodky plísní, proto je vhodné, a také to doporučujeme, je před konzumací máčet. Samotné plody jsou pak chutnější, stravitelnější a krásně změknou, navíc se tím zvyšuje množství vitamínů a minerálů a v neposlední řadě se tím zvyšuje jejich nutriční hodnota.

 fitday%20smes%20orechu

Ořechy a semínka máčíme podle druhů, zde je několik příkladů:

–  pekanové ořechy - cca 4-6 hodin

–  mandle - cca 8-12 hodin

–  para ořechy - nemáčíme

–  vlašské ořechy - cca 4 hodiny 

–  kešu ořechy - 2-3 hodiny 

–  makadamové ořechy - nemáčíme

–  dýňové semínko - 1-4 hodiny 

–  arašídy - cca 12 hodin

–  lněné semínko - cca 8 hodin

–  quinoa - cca 2hodiny

–  konopné semínko - 6-8 hodin 

Postup: ořechy (popř. semínka) ponoříme do vody na několik hodin (u některých druhů může být přes noc) můžeme vodu i vyměnit (pokud jsou tam viditelné nečistoty).

 

Proč tedy doporučujeme ořechy (semínka) máčet?

–  voda aktivuje životodárné enzymy v oříšcích a semínkách obsaženy

–  máčení též eliminuje počáteční zárodky plísní

–  máčením se aktivuje v plodech proces klíčení, který v nich zvyšuje množství

prospěšných látek, enzymů, vitamínů a minerálů

–  máčením se také odstraní veškeré nečistoty, které mohou na plodech být

–  zlepšuje se stravitelnost

–  pro využití všech výživných látek konzumujeme ořechy včetně slupky

(takže u mandlí slupku po máčení neloupeme!)

 

Kde můžeme máčené ořechy využít?

Vhodné jsou pro přímou konzumaci, pro výrobu ořechového mléka nebo ořechového másla, do sídaňových směsí, müsli, jogurtů, ...

 mandlove%20mleko%20fitday

Ořechové mléko

Potřebujeme:
200g loupaných mandlí (nebo jiných ořechů) vodu

Postup:
Ořechy dáme do misky a zalijeme vodou a necháme stát (dle druhu - u mandlí cca 10 hodin). Po uplynutí doby vodu slijeme, vložíme do mixéru a zalijeme novou vodou (cca 600 ml) a mixujeme, dle hustoty můžeme přidat ještě další vodu. Nakonec přecedíme (osvědčený je filtr na kávu, popř. jemné plátno) a můžeme konzumovat.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.