Doprava ZDARMA na objednávky nad 1200 Kč 📦

Dostaňte z ořechů to nejlepší a ulehčete zažívání: Proč a jak namáčet ořechy

Ořechy a semínka má rád snad každý. Jsou chutné, příjemně křupavé a prospěšné pro zdraví. Možná ale nevíte, že než se do nich rovnou ze sáčku pustíte, můžete je ještě vylepšit a udělat výživnějšími, křehčími a především lépe stravitelnými. Potřebovat budete jen vodu, sůl nebo citrón a náš článek, který zodpoví každou otázku.

 

Mandle, kešu a lískové ořechy namáčené ve sklenicích s vodou

 

Na začátku je třeba zmínit, že namáčení neboli aktivování ořechů má význam jen tehdy, pokud jde o ořechy naturální, to znamená nepražené a nesolené nebo jinak dochucené. Ideální pak je, pokud jsou ořechy RAW (zpracované do 42 °C) pro nejvyšší možný obsah živin a také BIO z důvodu eliminace chemických látek. Slupka ořechů už není rozhodující, namáčet můžeme plody s ní i bez.

4 důvody, proč namáčet ořechy a semínka

To, že se luštěniny jako jsou fazole, hrách nebo čočka před vařením běžně namáčejí (pokud tedy není řeč o těch konzervovaných v nálevu), asi nikoho nepřekvapí – vaří se pak kratší dobu a jsou lépe stravitelné. Proces funguje na stejném principu i v případě ořechů a semínek, kdy dochází k celkovému zlepšení jejich kvality. Namáčení zajišťuje:

1. Lepší stravitelnost

Pro mnohé z nás jsou ořechy hůře stravitelné, což se může projevovat pocity těžkosti či nadýmáním. Syrové ořechy, semena i zrna totiž přirozeně obsahují tzv. enzymové inhibitory, které je během růstu chrání a brání předčasnému klíčení, dokud nenastanou ideální podmínky. Při konzumaci ořechů ale inhibitory zároveň blokují naše trávicí enzymy, což vede k obtížné stravitelnosti.

V plodech také najdeme kyselinu fytovou, která se váže na minerální látky jako je železo, vápník, měď nebo hořčík a znesnadňuje jejich vstřebávání v trávicím traktu, což vyvolává podráždění a při zvýšené konzumaci přispívá k možnému nedostatku živin. Pro rostliny přitom fytáty opět primárně plní úlohu ochranného prostředku a antioxidantu.

Samotné namáčení startuje proces klíčení, a tím pádem neutralizuje jak inhibitory, tak antinutriční fytáty, díky čemuž se plody stávají lépe stravitelnými. 

2. Snadnější vstřebávání živin

Jak vyplývá z výše popsaného procesu aktivace ořechů, namáčením se také zvyšuje využitelnost živin a zdraví prospěšných látek jako jsou minerály, vitamíny nebo užitečné enzymy.

3. Křehčí, jemnější struktura a výraznější chuť

Namáčení změkčuje potraviny a usnadňuje i jejich další mixování a krájení – díky tomu můžeme nejen prodloužit životnost svého mixéru, ale také se těšit na neobyčejně krémovou konzistenci, ať už ořechy přidáváte do polévek, dipů, smoothie, dezertů nebo je používáte k přípravě ořechového mléka, másla a mouky. 

Zároveň se zvýrazní také jejich chuť a potlačí případná hořkost, což ostatně platí i v případě, kdy se rozhodnete namáčet jiné sušené plody, např. sušené datle nebo rajčata, které se automaticky stanou sladšími.

4. Vyplavení případných toxických látek

Voda dokáže zbavit jádra i hluboce usazených nečistot, prachu nebo počátečních zárodků plísní, s kterými už organismus nemusí přijít do styku. Výše zmíněné toxické látky by se v plodech samozřejmě běžně vyskytovat neměly, jsou-li ořechy opravdu kvalitní a skladované v optimálních podmínkách.

 

Dřevěné misky s pistáciemi a dalšími druhy ořechů

 

Jak dlouho namáčet jednotlivé druhy ořechů?

Princip je jednoduchý – čím tvrdší ořech nebo semínko, tím déle si musí ve vodě pobýt. Proto měkčí a tučnější druhy, jako jsou třeba kešu, makadamové nebo para ořechy, vyžadují podstatně kratší dobu namáčení než jiné. Roli samozřejmě hraje i velikost.

  • kešu: 2–4 hodiny
  • lískové ořechy: 8–12 hodin
  • makadamové ořechy: 2 hodiny
  • mandle: 8–12 hodin
  • para ořechy: 3 hodiny
  • pekanové ořechy: 6 hodin
  • pistácie: 8 hodin
  • vlašské ořechy: 4 hodiny

  • dýňová semínka: 8 hodin
  • sezamová semínka: 8 hodin
  • slunečnicová semínka: 2 hodiny

Pokud vás překvapuje, že na seznamu nevidíte populární chia nebo lněná semínka, je tomu z toho důvodu, že se při kontaktu s vodou chovají specificky: bobtnají a vytváří gel, který dokáže zahustit pokrmy, a často se proto používá jako veganská náhrada vejce. S takto upravenými semínky se ostatně můžete seznámit prostřednictvím jemného chia pudinku – ten náš, s podílem BIO kokosového mléka a ve třech příchutích, stačí jen zalít vodou a nechat odstát v lednici.

Postup krok za krokem

Ořechy a semínka vždy namáčíme ve vodě o pokojové teplotě, ideálně filtrované, a sáhneme po skleněné nebo keramické nádobě, v žádném případě ne kovové. Do vody můžeme přidat také sůl a čerstvou citronovou šťávu nebo jablečný ocet pro co nejvýraznější chuť plodů a celkově rychlejší proces.

Na jeden díl ořechů je optimální použít dva díly vody. Co se týče konkrétního množství soli a citronu, 250 ml vody odpovídá cca 1/2 lžičky soli a 1 lžička citronové šťávy nebo octa. Výchozí poměr tedy vypadá následovně:

1 šálek ořechů nebo semínek

2 šálky vody (500 ml)

1 lžička soli

2 lžičky citronové šťávy

Ořechy zalijeme vodou, nádobu přikryjeme prodyšnou látkou (např. utěrkou) a necháme po odpovídající počet hodin stát při pokojové teplotě. Může se stát, že pár ořechů nebo semínek vyplave na hladinu, v tom případě je vyhoďte, dost možná jde o žluklé kousky, na kterých byste si stejně moc nepochutnali. Sedimentu, který se usazuje na dně, si nevšímejte.

Obsah nádoby následně přelijeme přes cedník, ořechy pečlivě propláchneme v čisté vodě a opakovaně scedíme. Pokud je to třeba, postup opakujeme tak dlouho, dokud voda s ořechy nezůstane průzračná.

 

Krémové mandlové smoothie s brčkem, lístkem meduňky a kousky ořechů

 

Co s namáčenými ořechy dál podniknout

Plody lze okamžitě konzumovat a používat v receptech, což je vůbec nejlepší možnost, a proto doporučujeme vždy namočit jen takové množství, které aktuálně využijete. Aktivované ořechy lze také uchovávat ve vzduchotěsné nádobě v lednici po dobu 5 dní nebo je usušit pro pozdější použití.

Sušení nesmí znehodnotit živiny, a proto musí být skutečně šetrné. Sázkou na jistotu je elektrická sušička, která dokáže pracovat při nízkých teplotách. Ořechy stačí jen rozložit a sušit přibližně 12–24 hodin při teplotě do 42 °C. Pokud nemáme sušičku, můžeme použít i klasickou troubu, nastavenou na nejnižší stupeň pečení. Správně usušené ořechy budou křupavé.

Ořechy necháme dokonale vyschnout a vychladnout, abychom předešli tvorbě plísní, a teprve pak je uzavřeme ve vzduchotěsné nádobě.

Které ořechy zkusíte namočit jako první? Vyzkoušejte některé z BIO nabídky od Fit-day

Zaujal vás článek a rádi byste vyzkoušeli namáčení v praxi s opravdu kvalitními kousky? Věříme, že si z pestré nabídky prémiových BIO ořechů určitě vyberete. Mezi nejoblíbenější druhy jednoznačně patří krémové kešu W320 spadající do nejvyšší výběrové třídy, jantarové pekany s karamelovou chutí a šťavnaté neloupané mandle, pro namáčení přímo ideální.