PROČ JE VHODNÉ OŘECHY PŘED KONZUMACÍ MÁČET
Jak již víme, ořechy a různá semínka jsou vynikajícím zdrojem energie a výživných látek, a také nás zasytí. Pro některé z nás ale mohou být ořechy hůře stravitelné, někdy také mohou obsahovat zárodky plísní, proto je vhodné, a také to doporučujeme, je před konzumací máčet. Samotné plody jsou pak chutnější, stravitelnější a krásně změknou, navíc se tím zvyšuje množství vitamínů a minerálů a v neposlední řadě se tím zvyšuje jejich nutriční hodnota.
Ořechy a semínka máčíme podle druhů, zde je několik příkladů:
– pekanové ořechy - cca 4-6 hodin
– mandle - cca 8-12 hodin
– para ořechy - nemáčíme
– vlašské ořechy - cca 4 hodiny
– kešu ořechy - 2-3 hodiny
– makadamové ořechy - nemáčíme
– dýňové semínko - 1-4 hodiny
– arašídy - cca 12 hodin
– lněné semínko - cca 8 hodin
– quinoa - cca 2hodiny
– konopné semínko - 6-8 hodin
Postup: ořechy (popř. semínka) ponoříme do vody na několik hodin (u některých druhů může být přes noc) můžeme vodu i vyměnit (pokud jsou tam viditelné nečistoty).
Proč tedy doporučujeme ořechy (semínka) máčet?
– voda aktivuje životodárné enzymy v oříšcích a semínkách obsaženy
– máčení též eliminuje počáteční zárodky plísní
– máčením se aktivuje v plodech proces klíčení, který v nich zvyšuje množství
prospěšných látek, enzymů, vitamínů a minerálů
– máčením se také odstraní veškeré nečistoty, které mohou na plodech být
– zlepšuje se stravitelnost
– pro využití všech výživných látek konzumujeme ořechy včetně slupky
(takže u mandlí slupku po máčení neloupeme!)
Kde můžeme máčené ořechy využít?
Vhodné jsou pro přímou konzumaci, pro výrobu ořechového mléka nebo ořechového másla, do sídaňových směsí, müsli, jogurtů, ...
Ořechové mléko
Potřebujeme:
200g loupaných mandlí (nebo jiných ořechů) vodu
Postup:
Ořechy dáme do misky a zalijeme vodou a necháme stát (dle druhu - u mandlí cca 10 hodin). Po uplynutí doby vodu slijeme, vložíme do mixéru a zalijeme novou vodou (cca 600 ml) a mixujeme, dle hustoty můžeme přidat ještě další vodu. Nakonec přecedíme (osvědčený je filtr na kávu, popř. jemné plátno) a můžeme konzumovat.